Tips og 88 nyttige lenker for nye og etablerte matbloggere

penn 1320575_my_next_trip

Visste du – det er over 600 matbloggere i Norge, men selv om det finnes communities som Matbloggsentralen og blogg.matprat.no, er det lite tilgjengelig informasjon, tips og vink til matblogging som praksis? Jeg har bitt meg merke i at det såvidt jeg kjenner til faktisk knapt eksisterer én eneste artikkel eller lenkesamling på norsk om matblogging, verken for nye matbloggere eller inspirasjon for etablerte matbloggere. Hvis dere kjenner til noe i den retning, så del gjerne med oss andre.

Da jeg skulle begynne å blogge, var jeg  heldig og ble tipset om WordPress fra en annen blogger, og fikk tips og råd på matbloggfronten fra en hjelpsom, etablert matblogger (takk Rune!). Selv om det kan være både spennende og kreativt å finne ut av ting på egenhånd, kan det være greit med noen tips og råd på veien.  Spesielt etter man har blogget en liten stund og begynner å få noen spørsmål. Ettersom jeg etterhvert har fått vite at mange av følgerne mine faktisk er matbloggere selv, tenkte jeg at jeg skulle gjøre litt research og samle lenker som kan være relevante for oss alle. Sharing is caring. 🙂

I dette blogginnlegget har jeg samlet linker og informasjon og tips for både nye og mer etablerte matbloggere. RecipeGirl og David Lebovitz har vært noen av inspirasjonskildene til å lage en slik samling – rettet mot norske bloggere.

Starte en ny matblogg?

Så, du har gått med en spirende ide om å starte en matblogg? Så gøy! Gjør det davel! Vi er over 600 matbloggere i Norge, men det er alltids plass til flere. Jada, mange opplever at det tar litt tid å komme inn i bloggsjangeren og det tekniske og ja, noen opplever at det tar litt tid å finne sin egen nisje når det er så mange matbloggere der ute. Ingen grunn til å gi opp av den grunn! På den ene siden tar det litt tid å komme inn i matbloggingen, men på den andre siden er matbloggging i sin enkleste form veldig lavterskel. Ta bilde av en middagsrett du virkelig synes andre burde prøve og skriv ned oppskriften som et blogginnlegg. Husk en liten ingress. Trykk publisér og voila – ditt første matblogginnlegg er i boks. Fortsatt ikke bestemt deg om det er dette du vil? Noen pros and cons kan du finne i disse innleggene:

Ok, ok, hvis du nå har bestemt deg for å starte en matblogg, vil følgende artikler kunne være nyttige, hvis du er typen som liker å gjøre litt research/lese deg opp litt først. Hvis ikke kan du gå rett til valg av bloggplattform, se litt lenger nede i dette innlegget.

Bloggplattform

Hvilken bloggplattform bør du velge? Du kan kjøpe en ferdig «pakkeløsning» eller styre matbloggen din fra et domene du har kjøpt selv. Jeg har valgt en hybrid, dvs. jeg har kjøpt eget domene, men ellers benytter jeg «pakkeløsningen» til WordPress.com.

I sin enkleste form er de mest populære bloggplattformene disse:

 • Blogger – mye brukt av matbloggere, jeg har ikke førstehåndserfaring med denne. Google har kjøpt opp denne tjenesten, leverer ofte adresser som inneholder «blogspot.no»/»blogspot.com»
 • WordPress.com – Enkel og god pakkeløsning. Det er denne jeg ble anbefalt og som jeg bruker. Jeg er veldig fornøyd med bloggplattformen og har ingen spesielle negative erfaringer så langt. WordPress har et stort spekter av bloggtema og du kan endre hvis du ombestemmer deg. Du kan velge mellom gratis versjon eller ulike typer betalingsvarianter. Gratisvariantene på WordPress.com gir god funksjonalitet og holder lenge med mindre du ønsker ekstra stor lagringsplass eller egenvalgt domenenavn. Du kan betale for ulike typer oppgraderinger, eller du kan kjøpe ditt eget domene og styre bloggen din helt selv, se wordpress.org
 • WordPress.org –  «self-hosted», gratis, bortsett fra at du må betale for domenet og serverområdet der bloggen vil ligge. Fordelen med WordPress.org er at du kan tilpasse bloggen i enda større grad enn pakkeløsningen wordpress.com. Du kan laste inn ulike typer plugins. WordPress.com har de vanligste pluginsene inkludert, men du kan ikke utvide.

Hvordan velge mellom de ulike bloggplattformene? Jeg har inkludert noen noen artikler som gir tips til hvordan man kan velge plattformen som passer best for en selv:

Vil du ha flere lesere?

«Not every food blog post needs to get you traffic. In fact, it’s more important that you just blog than that you carefully design each post to be a traffic-seeking missile. (…)  So blog often, that’s the most important thing, and if your posts get you traffic in the process, even better.» – Amateur Gourmet

Noen relevante blogginnlegg om trafikk:

Samtidig – statistikk er ikke alt, se Ignore your Stats – artikkel fra WordPressbloggen The Daily Press

Hvordan bli en god matblogger – og bedre skribent

En god, reflekterende artikkel med tips om matblogging fra velrennomerte David Lebovitz gir mange tips. Han mener hovedpoenget er følgende: «find your niche and say something that people will enjoy reading or learning from you» Han har mange konkrete tips og refleksjoner i sitt innlegg.

«Post once a day. Or once a week. Or once a year. Gripe about something, or be angelic in your praise. Write in incomplete sentences, or go over your copy twenty times before posting it. Buy the best camera you can afford, or draw scribbles of your food, then scan and upload them. There’s no fixed rules, and even if there were, there’s none that apply to everyone and the medium changes so fast, what works today may be passé tomorrow» – David Lebovitz.

Andre nyttige ressurser:

Generelle tips til blogging og skriving

Kunsten å skrive gode oppskrifter, lage kokebok

Matblogging – til å leve av?

Bilder og fotografering

Props og matstyling

Facebookside til bloggen din?

Copyright og etikk for matbloggere

 • Stock.XCHNG – Gratis bildedatabase. Veldig nyttig. Moralen er jo som alltid: du skal ikke stjele andres bilder, du skal være grei og snill. Det beste er å ta dine egne bilder eller bruk bilder der eier har åpnet for fri bruk, slik som bildedatabaser. Eksempel på bilde fra Stock.xchng er øverst i artikkelen.
 • Forbrukerombudets bloggplakat – Forbrukerombudets nyttige forklaring og veiledning til hvordan markedsføringsloven bør tolkes for bloggmediumet. Norsk side, tilpasset norsk lov.
 • Etiske retningslinjer for matbloggere – populær og litt omdiskuterte amerikanske etiske retningslinjer for matblogging. Formålet er hederlig, nemlig «to advocate accountability, accuracy and honesty in the world of food blogging.» Nyttige refleksjoner her.

Matblogg-communities og nyttige forum

 • Matbloggsentralen – Norges (nordens?) største samling av matblogger. Har over 600 blogger registrert og ukentlige konkurranser for bloggere. Har også ukens matblogger og ukens matmeny fra en utvalgt blogger. Om du ikke er der allerede – meld deg inn! The more the merrier. 🙂
 • Matprat sin bloggaggregator –  Matprat har samlet en del norske blogger, og viser utvalgte oppskrifter fra de enkelte.
 • Foodgawker- Her kan du sende inn dine matbilder, og om de er gode nok blir de publisert på siden, hvis ikke bildene vurderes som gode nok, får du tilbakemelding om hvordan bildet kan fototkenisk sett bli bedre – for eksempel «adjust white balance», «too tight composition». Foodgawker har en «jury» av matfotograferingseksperter som vurderer og siler mellom bildene.
 • Tastespotting – mye av det samme som foodgawker. Lekre matbilder som siles av en matfotografiekspertjuri.
 • Food Blog Alliance – Toppbloggere gir gode tips til matbloggere
 • Pro Food Blogger – matblogg for matbloggere

Andre spennende linker om matblogging

Jepp, her skal det være en del lesestoff, håper dette kan være til hjelp. Men listen er ikke endelig – det finnes sikkert mange andre ressurser der ute – kjenner dere til noe? Har dere noen andre innspill/tips/erfaringer å dele? Skriv gjerne i kommentarfeltet. 🙂

(Bildet øverst i blogginnlegget er hentet fra bildedatabasen Stock.XCHNG, som både har bilder som er gratis og bilder man må betale litt for)

10 kommentarer Legg til din

 1. bollefrua sier:

  Her var det mye spennende lesing! Takk:)

  1. matosofi sier:

   Bare hyggelig! Håper du finner noe nyttig her. Tenker å oppdatere denne siden litt underveis hvis jeg finner noen flere interessante linker 🙂

 2. Katrine Anita sier:

  Wow! Jeg skal grave meg ned i denne posten en dag! For en jobb du har gjort!

  1. matosofi sier:

   Bare hyggelig. Håper du har funnet noe av interesse her. 🙂

 3. Cecilie sier:

  Denne artikkelen var kjempebra! Jeg rekker ikke å lese i dag, men skal virkelig grave meg ned i den i morgen, eller til helgen…. 🙂

 4. Lise Feirud sier:

  Her er det litt å fordype seg i for en nybegynner i matbloggsfæren… Har nok mye å lære, samt forbedre på bloggen min Sunn&Syndig.

  Takk for at du har samlet dette!

 5. minvintil sier:

  Oi! Tusen takk for inspirerende lesning! Gav meg en ekstra boost 😊

 6. matosofi sier:

  Så kjekt at artikkelen/ressursene kan være til nytte. Skal se om jeg ikke kan få oppdatert den med nye lenker etter hvert som jeg finner noe interessant. God blogging! 🙂

 7. lekermedmat sier:

  Det var gøy å finne noen som laget dette så oversiktlig og enkelt. God lesing!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s