Mais Chowder

Bilde

Chowder-supper er sjømat- eller grønnsakssupper (eller -gryter) som er tyknet. Chowdersuppene kommer opprinnelig fra USA. Mais Chowder er en av mine favorittsupper, oppskriften er opprinnelig hentet fra Frelsesarméens suppebok, som jeg forøvrig kan anbefale på det varmeste. Jeg har prøvd å lage flere ulike typer maissupper opp gjennom, men kommer alltid tilbake til denne hverdagssuppen.

Suppen har mange elementer som har hver sin funksjon. Løk og stangselleri hjelper suppen med å få god aroma, kyllingkraften gir den tydeligere smak (hvis ikke kunne suppen lett blitt litt for mild og tam). Bacon har en røkt smak som fungerer i god balanse med maisen som er søtlig. I tillegg blir retten avrundet med flere meieriprodukter, du kan velge mellom litt ulike her, men de må tåle koking. Matfløte fungerer faktisk ikke i denne retten, den vil skille seg. Vanlig kremfløte eller creme fraiche er best. Suppen serveres med garnityr. Garnityren består av mais, bacon og gressløk, dvs. flere av de samme ingrediensene som i suppen, men siden ingrediensene stekes i stekepanne og ikke kokes, vil de være mer crispy. Formålet med å ha garnityr er altså å få litt varians i konsistens. Gressløkens rolle er å friske opp suppen og smaken.

Det er ikke noe hokus-pokus å lage suppen, og den er relativt rask. Det eneste som er spesielt med denne oppskriften (sammenlignet med andre standard suppeoppskrifter) er at en del av suppen helles av, moses og tilsettes tilbake via en sil. Formålet med dette er å tykne suppen, men også å forsterke kjøtt- og grønnsakssmakene i selve suppen. Slik lager du suppen:

Ingredienser (20 min, 3-4 personer)

 • 100 g bacon, i terninger
 • 1 stilk stangselleri, vasket og skjært i terninger
 • 1 stk løk, skrellet og hakket
 • 2 poteter, skrellet og i terninger
 • 3 dl kyllingkraft, eller 3 dl vann og en kyllingbuljongterning
 • 3 dl mais (husk å sil av laken)
 • 1 dl H-melk
 • 1 dl creme fraiche/sæterrømme/kremfløte.
 • 0,5 ss maisennamel
 • salt, pepper, tabasco
 • garnityr: 4 ss sprøstekt bacon, 4 ss sautert mais, gressløk (ev kjørvel, persille eller timian), rømme

Fremgangsmåte

1) Skjær opp bacon i terninger, grovhakk løk og hakk selleri i terninger a 0,5-1 cm. Skrell potetene og skjær dem i terninger a 1 cm.

2) Sprøstek baconet og legg det på tørkepapir som ligger på en tallerken, slik at fettet renner av. Stek løk og selleri i det resterende baconfettet til det blir blankt, men uten at det tar farge.

3) I en separat kjele, kok opp kraften og ha i bacon, potetterningene og løken og sellerien som du nettopp har stekt. La det koke til potetene er møre, kjenn med en gaffel. Tar ca 5-10 minutter.

4) Mens kraften koker, stek noen spiseskjeer mais og baconterninger i stekepannen. Grovhakk også gressløk. Bland alt sammen i en liten bolle. Dette skal være garnityr/ topping for suppen for å gi den litt konsistensvariasjon.

5) Rør ut maisennamel i to spiseskjeer vann og tilsett i suppen under omrøring.

6) TIlsett mais, melk og creme fraiche (eller rømme eller fløte) og la det småkoke i ytterligere fem minutter.

7) Du skal nå kjøre 1/4 av suppeblandingen i en blender/bruke en stavmikser. Hvis du bruker stavmikser – bruk en øse og ta cirka 1/4 av suppen over i en beholder som tåler litt varme (prøv å ikke få med for mange baconbiter) og kjør med stavmikser til du har fått en puré. Tilsvarende metode for blender. (TIps: Noen stavmiksere tåler ikke veldig høy varme, så da kan det være en idé å la blandingen kjøle seg ned et minutt eller to før du kjører blandingen.)

8) Sil puréen tilbake i suppeblandingen ved å presse den gjennom en sil med baksiden av en øse/sleiv. De delene av puréen som legger seg igjen i silen, som du ikke klarer å presse gjennom kan du kaste eller spise, men pga konsistensen bør du ikke tilsette det i suppen. Bland puréen med den øvrige suppen.

9) Smak til med salt, pepper og tabasco. Ikke vær redd for å ta litt i med krydder her.

10) Servér suppen med garnityr i en liten skål (se bilde under). Suppen skal spises med garnityret på toppen og gjerne en klatt med god rømme. Bon appetit!

Bilde

Variasjoner

Du kan variere smaken ved å tilsette for eksempel:

 • revet parmesan (til slutt)
 • soyasaus (til slutt)
 • hvitvin (samtidig som hønsekraften)
 • Andre friske urter, hakkede (til slutt/ved servering)

Kilder

Frelsesarmeens kokebok «Suppe, såpe og frelse fra fire verdenshjørner» http://shop.frelsesarmeen.no/index.php?main_page=product_info&cPath=17&products_id=213

http://en.wikipedia.org/wiki/Chowder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s