«Ikke bank ut snadden på ovnsplaten» – livsvisdom og tidløse perler fra 1952

resolver

Jeg liker godt å fordype meg i bøker om mat, og etter min farmor har jeg arvet en rekke bøker, inkludert en som heter «Hjemmets leksikon» fra 1952, skrevet av Inge Schee Krefting.

Mye fascinerende lesning, jeg tenkte jeg skulle dele litt. I denne boken finnes det en rekke råd til husmødre, og man kan lese om hva som var forventet i femtitallets Norge. Her er et utdrag:

Alt som skjer av godt og vondt angår i første rekke husmoren, hjemmets sentrale skikkelse. Hjemmets harmoni avhenger sterkt av hennes evne til å styre mellom alle skjær.

Det er et utall spørsmål husmoren skal ta standpunkt til. Blar De gjennom Hjemmets Leksikon fra A til Ø, fra Arvesaker til Åklær via Gummifottøy og Klesvask, sier De kanskje ganske motløs: Men kan noen forlange at en alminnelig husmor skal være inne i alle disse tingene? Til det svarer vi bare at det fins klønete husmødre med utrivelige hjem, der atmosfæren er tung av uløste konflikter og ubesvarte spørsmål, der svidd saus svelgjes i taushet ved middagsbordet. Og det fins husmødre med en vidunderlig evne til å luke opp vanskeligheter med rot og plante blomster isteden, det er de kloke husmødrene som ser det store i sin oppgave og gleder seg over sin gjerning.

Javel… Og hvem har ansvar for mannens lykke? Følgende tips gis til nygiftede kvinner:

Mange unge kvinner er ikke klar over – før det er for sent – at hjemmets lykke for en stor del hviler på et praktisk grunnlag. Lengselen etter et harmonisk hjem er ofte en sterk drivkraft for mannen som inngår ekteskap. Viser det seg at kvinnen han har valgt til hustru, er en uduelig og likeglad husmor, føler han seg både skuffet og snytt. Rent ubevisst har han gledet seg til så trivielle ting som hjemmelaget mat, punktlige måltider, ordnede skuffer: brister disse illusjonene, er det farligere enn man ved første øyekast tror. Det virker kanskje brutalt å minne om slikt akkurat da De skal begynne det nye livet, men vær klar over at harmonien og lykken er avhengig av slike små trivielle ting.

Under kapittelet arbeidsfordeling innen familien handler det ikke om at mannen bør hjelpe til, men det blir gitt flere tips om «damage control» (selv om jeg skal innrømme at jeg ikke forstår hva alle tipsene egentlig innebærer…):

Enkelte husfedre skammer seg over å delta i husarbeidet. Til slike kan man si som et vink: det er hjelp også i det man unnlater å gjøre, f.eks. at man lar være å banke ut snadden på ovnsplaten, lar være å «henge avisene til tørk» på stolarmene, lar være å gå inn med sølete sko, lar være å hvile middag med «bydressen». Kort sagt, unnlater alt som skaffer ekstra bryderi og arbeid for en sliten husmor.

Boken handler ikke bare om husmorens plikter og om arbeidsfordeling (eller mangel på sådann) i hjemmet. Det er også mye generell refleksjon. Forfatteren oppfordrer husmødre til å også se utover husets fire vegger:

Det er også viktig at vi husmødre ser litt ut av våre egne vinduer, får det store perspektiv over vår oppgave. La oss huske at vi ved å hegne om vårt eget hjem, er med på å bygge landet vårt. «Det som bærer det gjennom freden, er hjemmets pulsslag i travelheden.» Det står til oss husmødre å sørge for at disse «pulsslagene» ikke er urolige og oppjaget, men lykkelige og harmoniske.

Like interessant som forskjellene mellom da og nå, er de tidløse perlene. Noe er utdatert, mens annet er fortsatt like gjeldende som den gang. Mye å tygge på. 🙂 I boken fremgår følgende under temaet «Leveregler»:

Hold magen i orden! Virker ikke den som den skal, blir man gretten, trett og uopplagt.
Konsentrasjon, først og fremst og sist.

Mosjonér!

Tenk gode tanker.
Lev så De alltid kan se Dem selv i øynene.

Søk hyggelig omgang.
Mor Dem ikke på andres bekostning, vær ikke ironisk.

Vær ikke blind for hverdagens små gleder.
Har De ingen hobby, så skaff Dem en, men saml ikke på tomflasker.

Sett Dem et ikke altfor uoppnåelig mål, arbeid mot dette, forsøk å være tilfreds.

Gleden må De søke i Deres eget indre.

Legg Dem til gode vaner.
Hva De enn gjør, prøv å gjøre det litt bedre enn noe annet menneske kunne gjøre det.
Hver dag har muligheten i seg til å leves fullt ut.

Husk – en lukket hånd kommer det ingenting i.
Glem ikke Salomos ord om at for å bli elsket må man elske selv.

Det er bedre å gjøre seg avholdt enn å gjøre seg gjeldende.

Om De er aldri så ulykkelig, kan De være sikker på at det fins andre som har det verre, som kanskje nettopp De kan rekke en hjelpende hånd.

Gjør ikke noe som er i strid med Deres prinsipper, bare for å bli kalt sporty.

Prøv å ta motgang og kritikk med godt humør.

Vær ikke ubehersket, det er det absolutt ingen fordeler ved.

2 kommentarer Legg til din

  1. Borghild Woie Ellingsen sier:

    Dette synes jeg var artig å lese. Noe å tenke på i vår tid.. jeg opplevde rett og slett at det er mange «sannheter» her, – du kloke matblogger☺. Lykke til i ditt eget hjem og i omgivelsene ellers. Å leve er mange ganger en krevende øvelse, men gir heldigvis masse glede også. Hilsen din mors venn.

    1. matosofi sier:

      Tusen takk for hyggelige ord og gode refleksjoner. Håper alt er vel. 🙂 Hilsen Ruth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s