Appelsin- og mandelkake med hel appelsin

Når jeg først kom over en kake der grunnideen er å koke hele appelsiner og lage kake ut fra det, så måtte det prøves. Dette er faktisk en klassiker som opprinnelig stammer fra Sicilia. Som regel når man lager appelsinkake eller sitronkake er det kun revet skall man bruker, blant annet siden det hvite i skallet på appelsinene/sitronene smaker bittert. I denne sicilianske appelsinkaken koker man derimot appelsinen – med kjøtt og skall og alt, og kjører den deretter til en pure. Det at appelsinen koker i 2 timer fjerner bitterheten (hvis du smaker på kokevannet vil det smake bittert). Dersom du avbryter koketiden etter en time vil den være myk nok til å bli pure, men den trenger en time til for å få den søtlige milde smaken.

Jeg har ikke sett denne typen kake i Norge før, men ser at den har gått sin seiersgang i Italia og USA, blant annet etter en artikkel i New York Times (se kilde nederst). Jeg måtte lage denne, og ble begeistret. Her er første versjon av kaken, tett opptil New York Times-varianten.

Tre kakeeksperimenter senere har jeg endt opp med en oppskrift jeg synes fungerer godt, og gjort meg noen foreløpige erfaringer.

Hvordan få god struktur på kaken?

Grunnprinsippene til original siciliansk appelsinkake er bevart. Min oppskrift er en blanding av New York Times-oppskriften, fire-fem andre appelsinkakeoppskrifter jeg fant, pluss en egne variasjoner og ideer.  Jeg bl.a. har i ett egg mer enn New York Times-oppskriften, har tilsatt noen spiseskjeer honning og jeg har i bakepulver for å få den luftig. Jeg har også prøvd å lage appelsinkake der hvitene og eggeplommene piskes hver for seg, men jeg synes ikke det hjalp på konsistensen, og har derfor gått tilbake til å piske eggene hele. Bakepulver fungerte like greit for å holde kaken luftig. Å ha i litt hvetemel er et triks jeg har lært fra å lage firkløverkake, glutenet hjelper med å binde kaken sammen, og det holder med 1 spiseskje.  

Mandelmel eller finhakkede mandler?

Du får to litt ulike kaker alt ettersom du bruker mandelmel eller hakker mandler i miksmaster. I de opprinnelige oppskriftene jeg har funnet på appelsinkake, er det enten hvetemel eller mandelmel som gjelder, jeg har prøvd mandelversjonene til nå.

Første gang jeg lagde kaken brukte jeg mandelmel, og resultatet ble godt, med en jevn og finkornet konsistens på kaken (se bilde lenger oppe, på blå tallerken). Utfordringen med mandelmel er at det er vanskelig å få tak i. I de opprinnelige oppskriftene står det at du kan erstatte mandelmel ved å skålde og deretter finkverne mandlene, men jeg ønsket å finne en enklere variant.  Siden jeg pleier å finhakke mandler i hurtigmikser når jeg lager firkløverkake valgte jeg derfor å lage en versjon av appelsinkaken der jeg prøvde det også. Det ble også et overraskende godt resultat. Som du ser av bildet under er strukturen på kaken med hakkede mandler mer grovkornet i konsistensen og mandelsmaken kommer mer frem enn i versjonen der det brukes mandelmel.  Jeg synes begge versjonene er like gode, det blir smak og behag.

wp-1613845323405.jpg

Hvordan få ekstra god smak på kaken?

Appelsinkaken har mer enn nok smak i seg selv, men du kan også variere litt ved å tilsette smaker som passer til appelsin. 

Jeg har laget kaken uten ekstra smaker, noe som fungerte godt. Jeg har også prøvd å tilsette litt kanel, og du kan tilsette andre smaker som passer med appelsin. Kanskje en teskje eller to med appelsinlikør eller rom? Kanskje litt stjerneanis? Kaken skal være søt, men gjerne med en liten syrlig touch. Som alltid – søtt og syrlig balanserer hverandre, derfor: hvis en røre er for søt kan du tilsette noe syrlig for å få den mer syrlig/mindre søt, og om en røre er for syrlig kan du tilsette noe søtt for å redusere syren. I siste kaken tilsatte jeg for eksempel en spiseskje med mangoeddik og kompenserte med cirka 4-5 spiseskjeer ekstra med honning slik at den ikke skulle bli for syrlig. Det fungerte godt. Du kan også for eksempel også tilsette litt revet sitronskall om du vil ha litt syrlighet.

Tilsett det du ønsker. Niki Segnit sin bok «Flavour Thesaurus» er etter min mening en kreativ kokks beste venn, og har et eget kapittel om appelsiner. Hun skriver at appelsin blant annet passer med disse smakene:

 • nøtter – mandler, valnøtter
 • krydder – anis, chili, kanel, nellik, (fersk) ingefær, mynte, rosmarin, timian, vanilje
 • frukt – eple, aprikos, gulrot, fiken, grapefrukt, sitron, mango, melon, fersken, ananas, jordbær
 • annet – sjokolade, kaffe

Anbefaler at du smaker på kakerøren og smaker til med det du ønsker. Husk bare at selv om alle smakene passer med appelsin, er det ikke sikkert alle smakene passer med hverandre, så smak og prøv deg litt frem, og ikke ta i for mange ekstra smaker. Less is more.

Kaken tar tre og en halv time å lage, men det meste av tiden går med til koking av appelsinene og bakingen i ovn. Det er bare rundt 15 minutters aktivt arbeid. Min foreløpig beste versjon av kaken er den jeg deler her.

Ingredienser

 • 2 ferske og fine appelsiner (se etter økologiske)
 • 300 gram mandelmel eller finkvernede/finhakkede mandler
 • 7 egg (evt 6, om de er veldig store)
 • 250 g sukker
 • 1 ss hvetemel (kan sløyfes)
 • 2 ss honning (eller lønnesirup)
 • 2 ts bakepulver
 • ca 1/4 ts kanel (kan sløyfes, eller byttes ut med andre smaker, se forslag i tekst over)
 • Melis eller revet hvit sjokolade (drysses over kaken)
 • Server med – iskrem eller pisket krem

Slik gjør du:

1) Hvis du bruker mandler i stedet for mandelmel – finkvern mandler eller kjør mandlene i hurtigmikser til de er ganske finhakket, men ikke har begynt å skille ut olje, slik som på bildet under.

2) Velg appelsiner som har frisk farge og fint skinn. Vask dem godt, og kok appelsinene (hele) i to timer i en gryte med lokk. Appelsinene vil endre litt form og vannet blir bittert, det er ikke farlig om de sprekker litt.  Etter to timer – ta ut appelsinene og la dem kjøle seg ned på en tallerken. Kjør appelsinene hele i miksmaster til du har en jevn appelsinpuré.
3) Sett ovnen til 180 grader over/undervarme. Ha bakepapir i en springform så både bunn og kanter er dekket

4) Pisk egg og sukker i en bolle i 3 minutter, til blandingen har bleknet noe og tyknet.  Pisk inn eller bland inn appelsinpure, bakepulver, kanel og mandler. Hell røren i den bakepapirkledte springformen.

5) Bak midt i ovnen i ca en time, eller til en tannpirker kan stikkes inn i midten uten at det henger røre igjen på den. Følg med mot slutten av steketiden, siden den fort kan brenne seg. Om den blir veldig mørk kan du dekke med aluminiumsfolie siste minuttene.

6) La kaken kjøle seg ned i formen litt, gjerne minst 30 minutter. Sikt deretter melis og/eller riv litt hvit sjokolade over kaken, og server den gjerne romtemperert. Det går også fint å servere den kjøleskapskald. Kaken holder seg godt i 3-4 dager i kjøleskapet, og kan fryses.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s