Gnocchi – hjemmelaget potetpasta som universaltilbehør

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Har du prøvd å lage Gnocchi noen gang? Ifølge kokeboken Restekjærlighet er Potetgnocchi en av nasjonalrettene i Italia. Gnocchi kan være tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk, være i supper og salater, eller spises som de er med urter, god olivenolje og ev litt revet ost.

Gnocchi er italiensk og uttales faktisk ”njåkki”. Gnocchi kommer opprinnelig fra begrepet ”nocchio” som betyr ‘knot in wood.’ Oppskriften til Andreas Viestad i boken ”Hvordan koke vann” ble valgt ut for utprøving. Viestad skriver at gnocchi består av potet bundet sammen av stivelsen i potetene ved hjelp av mel. Viestad foretrekker å bruke bakte poteter, ettersom de er lettere og ikke så fulle av vann som kokte poteter, men også kokte poteter går fint. Jeg valgte å gå for kokte poteter, og det fungerte bra. De to vanligste feilene man kan gjøre med gnocchi er ifølge Viestad

1) å behandle potetene for hardt (eksempelvis bruke miksmaster) eller

2) at de blir tilsatt for mye mel (da kan de bli til ”kjedelige gummiballer”).

Løsningen er rett og slett å ikke behandle dem for voldsomt, ikke kna for lenge. Og nå – til oppskriften.

Dette trenger du (4 personer):

 • 500 g poteter (kan også bruke rester av kokte poteter)
 • 1 egg
 • 50-100 g nyrevet parmesan
 • 70-100 g hvetemel (Viestad foreslo 100, jeg brukte kun 70 g)
 • 1 knivsodd revet muskat
 • salt (jeg brukte ca 1/2 ts)

Slik gjør du (tar litt under 1 time):

1) Dersom du vil bruke rester av kokte poteter, moses de (uten skall, og uten miksmaster eller stavmikser) og mosen varmes opp i en gryte. Hvis du begynner fra scratch, koker du potetene til de er kokte (20-30 minutter), heller av vannet og lar det dampe av. Hvis du har kokt potetene med skallet på, skal det av nå. Press potetene gjennom en metallsikt med en gaffel eller skje, bruk eventuelt bare en potetstamper, eller til nøds en gaffel. Det er best å gjøre dette mens potetene ennå er litt varme, slik at de beholder luftigheten.

2) La potetmassen kjølne litt. Egg piskes lett i en liten skål og tilsettes potetmassen, sammen med halvparten av melet og all parmesanen. Dette skal knas lett sammen slik at det er godt blandet. La blandingen stå i 10 minutter, så melet får satt seg litt. Ha eventuelt i mer mel. Deigen skal bare så vidt skal holde sammen, den skal ikke være for klissete. Nå bør du smake til med mer salt og eventuelt mer muskat.

3) Ta 1/5 av deigen ut på et melet bord og trill den ut til en lang pølse, omtrent 1,5 cm i diameter.

4) Kutt deigen i 2 cm lange stykker.

5) Bruk en gaffel, ta ev litt mel under gaffelen og press forsiktig på hver bit, så det blir et fint mønster. Ta dette over på en tallerken.

6) Kok opp en stor gryte med salt vann, ikke la det fosskoke, men det må være kokende. Ha i gnocchiene med en hullsleiv, jeg valgte å ha 14-16 gnocchi per gryte. (Det er viktig at det ikke er for mange, da vil de kunne klistre seg sammen. Bruk heller to gryter enn å ha for mange i en.) Gnocchiene vil nå falle ned til bunnen av gryten – og de vil flyte opp når det er ca et minutt til de er ferdige. Det som skjer er at luften utvider seg inni Gnocchiene og de blir ferdige. Hele prosessen tar omtrent 3-4 minutter. Bruk en hullsleiv til å ta ut gnocchiene.

7) Server dem som de er, men gjerne med et dryss av extra virgin olivenolje, salt og/eller parmesan og urter. Gnocchiene kan være tilbehør eller en rett i seg selv. På bildet under har jeg bare på olivenolje og parmesan, men har også stekt noen av gnocchiene i smør, se tips 3 (under)

Tips 1: Gnocchi kan fryses ned, så du kan gjerne lage til mye. De lages ferdige før de fryses ned og varmes opp rett før spising ved å senke dem ned i kokende vann.

Tips 2: Det er også mulig å lage andre typer gnocchi, som brødgnocchi og risgnocchi – mer om det når det er blitt testet ut.

Tips 3: Gordon Ramsey-trikset er å steke gnocchiene raskt i varmt smør eller olje i en varm stekepanne, slik at de blir karamellisert på utsiden. Under har jeg gjort dette og servert med nøttepanert torsk og varm vinaigrette

IMG_8313

Tips 4: Jeg valgte å servere gnocchi med olivenolje og fersk rosmarin, og serverte dem til kalkunfilet med en improvisert saus. Det funket bra. Men de kan serveres til det meste – kanskje en ostesaus med litt blåmuggost? Til en god biff? Eller hva med laks? Jeg vet ikke – hva tenker du? God appetitt!

Husk! Hvis du vil holde deg oppdatert på siste oppskrifter kan du få nyhetsbrev og motta e-post hver gang jeg poster et nytt innlegg. Jeg poster ikke ofte på sosiale medier, men du kan også like Matosofi på facebook.

10 kommentarer Legg til din

 1. bolleiovnen sier:

  Kjempe glad i gnocchi!
  Pleide å lage disse ofte tidligere, men det begynner å bli en stund siden…
  Nå klør det i fingrene etter å lage dem igjen, tusen takk !

  Mvh

  Thea (Bolle i ovnen)

  1. matosofi sier:

   Så hyggelig å høre! Kanskje det blir gnocchi på bordet hjemme hos dere snart, da? Enig i at gnocchi er godt. Nam! Si gjerne fra hvis du har noen gode tips til hva gnocchi kan brukes til, eller andre gnocchi-tips, eksempelvis ifm forberedelser eller smakstilsetning. Ser for meg et hav av muligheter her! 🙂

 2. Anniken sier:

  Likte oppskriften din! de var gode:) Kan anbefale Gnocchi med kyllingfilet og en fyldig kremet soppsaus med revet parmesan på toppen!

  1. matosofi sier:

   Så hyggelig å høre. Høres ut som en veldig god kombinasjon, bør testes ut! God sommer videre. 🙂

 3. Anette Rongen sier:

  Heisann! Eg står å lager desse akkurat no, men sprsmålet er: Eg skal fryse dei ned, skal dei kokast fyrst eller fryse di rett etter eg har laga formen på dei? 🙂

  1. matosofi sier:

   Hei! Håper ikke jeg er for sen. De skal helst fryses før de kokes, jeg har funnet en fremgangsmåte for frysing her, fra nettstedet Epicurious:

   «To freeze gnocchi:
   It is best to freeze gnocchi uncooked as soon as they are shaped. Arrange the gnocchi in a single layer on a baking pan and place the pan in a level position in the freezer. Freeze until solid, about 3 hours. Gather the frozen gnocchi into resealable freezer bags. Frozen gnocchi can be stored in the freezer for 4 to 6 weeks.»

   Noen steder står det at det går an å fryse gnocchi etter de er kokt også. (Dette har jeg ikke prøvd selv.) Lykke til!

 4. Kim sier:

  Disse må prøves. Takk for at du deler!

  1. matosofi sier:

   Takk for hyggelig melding! Så kjekt du vil prøve gnocchi, anbefales (gjerne med ekstra god parmesanost) En skjult perle i det italienske kjøkken. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s