Slik reparerer du en majones som har skilt seg

Har du prøvd å lage majones, men den har skilt seg? Ikke noe problem, majonesen kan reddes ved å bruke de samme prinsippene som man bruker når man lager vanlig majones.

Se her for en steg-for-steg-forklaring av hvordan man lager hjemmelaget majones. Det er en velkjent fallgruve ved hjemmelaget majones at den kan finne på å skille seg hvis du blir for ivrig og utålmodig med å helle på oljen. Dette skjedde meg her om dagen når jeg lagde majones, så jeg knipset et bilde av det, se under.

Skilt majones

Som dere kan se har oljen lagt seg litt på utsiden av eggemassen, i stedet for å bli inkorporert. Dette resulterer ikke i ordentlig majones. Typisk tegn på at man har vært for ivrig med oljen. 🙂 Da er det på tide å stoppe den ordinære majoneslagingen og begynne å fikse.

Andreas Viestad foreslår (i tillegg til fremgangsmåten under) at man presser den skilte majonesen gjennom en metallsikt med en sleiv eller slikkepott over i en bolle. Jeg valgte å hoppe over dette trinnet, og det gikk fint. Det kan hende det går enda lettere med dette steget, men har du dårlig tid kan du altså ta sjansen på å hoppe over det. Jeg foreslår følgende for å fikse en skilt majones:

Du trenger:

 • den skilte majonesen
 • 1 eggeplomme
 • ev litt mer salt,pepper, sitronjuice for smak

Visp Eggeplommen i en bolle for seg selv, eventuelt tilsatt litt salt. Tilsett noen dråper av den skilte majonesen, pisk til det er inkorporert/oljen er blitt en del av eggeblandingen. Tilsett deretter litt av den skilte majonesen om gangen, inkorporer det godt mellom hver gang. Vær forsiktig og husk på at oljen må få tid til å jobbe seg inn i egget.

Fortsett slik til den skilte majonesen og ev ekstra olje er innblandet i eggeblandingen og blandingen har en majoneskonsistens. Jeg tok litt ferdig majones over i en skål, slik ble det seende ut når det ble riktig konsistens på den.

Ferdig majones

Håper dette var til hjelp. 🙂

5 kommentarer Legg til din

 1. Dette var en stor hjelp i det tapre forsøk på majones 😉

  1. matosofi sier:

   Hehe. Jeg har hatt bruk for dette trikset et par ganger selv også, for å si det sånn. 😉

 2. Erlend Hatlem sier:

  Tilsett litt salt på eggeplommen (du kan ha med hviten også om du vil, temperatur på egget spiller lite rolle selv om mange hevder det) og kjør hardt med blender eller stavmikser. Da får du kjempetjukk og god majones.

 3. Hei. Min har ikke skilt seg, men er tyntflytende. Fulgte oppskrift men. Fins det håp ?

  1. matosofi sier:

   Hei! Håper du fant ut av det. Til en annen gang – hvis majonesen blir tyntflytende pleier jeg å fikse som om majonesen er sprukket og begynne med en ny eggeplomme, det pleier å gå fint, som regel er den flytende fordi jeg har begynt for raskt med for mye olje. Fremgangsmåte for å redde en majones som er tyntflytende/sprukket finner du her: https://matosofi.com/2013/07/09/reparere-majones-skilt-seg/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s