Ramsløkpuré

20180601_222327.jpg

Ramsløksesongen er kort, på et par uker, og det beste er å plukke før blomstene kommer opp siden ramsløken da er litt mildere og mindre bitter. Men man kan også plukke ramsløk etter blomstene har kommet ut og noen bruker til og med ramsløkbladene som krydder i mat.

Her kommer oppskriften jeg har brukt de siste dagene på ramsløkpuré.

Forberedelse: Vaske og tørke ramsløkbladene

Om du skal ha bladene i kjøleskap, fryser eller lage noe med dem er det greit å få vekk støv, jord og blomsterfrø som ligger igjen på bladene.

Vask og tørk bladene.

  • Vasking: Jeg pleier å legge dem i godt med kaldt vann i en stor bolle i ca ti minutter
  • Tørking: Jeg pleier å kjøre ramsløkbladene med en salatslynge for å få vekk det meste av vannet. Du kan også tørke dem forsiktig med tørkepapir. Jeg pleier å legge dem utover bordet oppå bakepapir slik at de lufttørker raskt. Samtidig fjerner jeg bladene som ikke ser OK ut, det vil si de har flekker i annen farge.

20180526_194911.jpg

  • Oppbevaring: Ramsløkbladene holder seg noen dager i kjøleskapet i en lukket pose, eller du kan fryse dem ned. Den enkleste måten å bevare ramsløk på er å lage ramsløkpuré (se min oppskrift under), så snart som mulig, og den vil da holde seg i flere måneder oppbevart i kjøleskap.

Oppskrift ramsløkpuré

Dette trenger du:
  • 50 g ferske ramsløksblader, vasket og tørket (mengde litt under en liter)
  • 1 dl olje
  • 0,5 ts salt
Slik gjør du:
  1. Grovhakk ramsløk og kjør med saltet i miksmaster eller med stavmikser
  2. Kjør sammen med olje til en jevn pure. Smak eventuelt til med mer salt eller mer olje om du ønsker det.
  3. Ha på sterilisert glass/krukke (jeg pleier å helle kokende vann over et tomt glass og la det lufttørke etterpå).
Tips:
  • Hvis ramsløkpureen blir for bitter kan du tilsette en teskje god hvit balsamicoeddik, litt honning eller ekstra olje.  Husk også å bruke mindre pepper i maten hvis du bruker ramsløk som smakstilsetning. Ramsløk kan brukes som erstatning for hvitløk, persille, gressløk, men husk å smak til, styrken på ramsløkpesto varierer veldig alt etter når du plukker og tilbereder bladene.
  • Hvis du tilsetter revet parmesan og ristede pinjekjerner i ramsløkpureen får du ramsløkpesto som er en god pastasaus.
  • Hvis du blander ramsløkpure med temperert smør kan du rulle til en «pølse» og fryse ned eller ha i kjøleskapet. Veldig anvendelig og kan brukes til å steke sopp og grønnsaker i for eksempel
  • Se også artikkelen 9 tips til ramsløk i matlaging

20180601_222322.jpg

2 kommentarer Legg til din

  1. Sissel sier:

    Fikk en pose ramsløk fra frisøren sist jeg var der – ble til at jeg tøket den i maskinen og hakket den opp. Din er nok mye mer anvendelig til hurtigmat – får prøve det neste år !

    1. matosofi sier:

      Ja, jeg har også forsøkt å tørke ramsløk tidligere, men opplever at aroma forsvinner raskere enn når jeg lager ramsløkpure, derfor har jeg valgt å lage alt til ramsløkpure og ramsløkolje i år 🙂

Legg igjen en kommentar