Hjemmelagde tortillalefser à la Hellstrøm

20160109_201631_resized (1)
Jeg lager ofte tortilla som restemat for å bruke opp ting jeg har liggende i kjøleskapet, og for en liten tid tilbake bestemte jeg meg for å prøve å lage selve tortillalefsene selv. Jeg husker Hellstrøm lagde hjemmelagde tortillalefser på et av sine «Hellstrøm rydder opp hjemme»-programmer, og var så heldig at jeg fant oppskriften hans her. Oppskriften er  ytterligere justert basert på erfaringer fra blogglesere og fra undertegnede.
Tortillalefsene er enkle og tar ikke lang tid å lage, skjønnhetsfeil er ikke noe problem for smaken – de får bare litt «rufsete» utseende.
Jeg har også tre andre tips:
 1. Juster med litt mer hvetemel hvis deigen er for bløt når du skal kna den. Da er det lettere å kna deigen og kjevle den ut. Jeg har økt melmengden noe ift Hellstrøms opprinnelige oppskrift (han bruker 6,5 dl, jeg bruker nærmere 7 dl).
 2. Kna deigen lenge nok, gjerne fem minutter, til den er blitt elastisk og medgjørlig. Da får du gode glutennettverk i deigen, deigen blir mer medgjørlig, og du unngår at deigen revner når du kjevler ut tortillalefsene.
 3. Ikke legg de ustekte tortillaleivene oppå hverandre før steking – de kan feste seg til hverandre og da må de lages på nytt

Dette trenger du (12 små lefser):

 • 6,5-7 dl (350-400 gram) hvetemel
 • 2,5 dl lunket vann
 • 2 ss smør eller olivenolje
 • 3/4 ts salt

Slik går du frem (30-45 min):

1) Varm eventuelt vannet lett i en gryte, cirka til 20-30 grader. Smøret bør være romtemperert. Kna sammen mel, vann, smør og salt til deigen har blitt smidig (jeg knar i 5 minutter). Tilsett litt mer mel dersom deigen er for våt. Slik skal den se ut:
20160109_190717_resized (1)

2) Del deigen i 12 deler som du ruller til boller på en lett melet overflate. Dekk dem til, for eksempel med en plastpose/ plastfolie og la dem hvile i ca. 15 minutter.

tortillalefser som hviler

3) Bak ut bollene på en hvetemelstrødd flate ved å kjevle til lefsene er runde og cirka 12 cm i diameter. De kan gjerne være kjevlet så tynne at du ser hånden igjennom. Legg lefsene på hver sin tallerken, ikke direkte oppå hverandre, da klistrer de seg sammen.

4) Stek lefsene i en tørr teflonpanne på middels varme. Utfordringen her er å få lefsene over i stekepannen uten at de knørver seg. Trykk lefsene litt ned under stekingen for å unngå bobler. De skal være gylne og fine.
tortillalefse steke

5) Legg lefsene oppå hverandre inni et håndkle etter hvert som de er ferdige. Jeg pleier å plassere håndkleet oppå en stor tallerken. Ved å legge et håndkle rundt lefsene mens de kjøler seg ned unngår du at de blir tørre.

Håper det smaker!

Variasjoner

ferdig tortilla
Serveringstips: Jeg fylte mine tortillalefser med stekt kylling i biter, stekte, små terninger av søtpotet, gulrot og løk (tilsatt godt med soyasaus og krydder), cherrytomater delt i fire, revet lagret hvitost, escabeche (alternativ tacosaus), kesam og litt lime kvestet over.
Tortillalefsene kan også lages med andre smakskombinasjoner. Fantasien som setter grenser. Noen tips:
 • Prøv gresk – med sorte oliven, fetaost, kjøttdeig, tomater, stekt squash, extra virgin olivenolje og fersk oregano.
 • Eller italiensk – med fersk basilikum, mozarellaost, tomat, salat, kjøtt, pesto, agurk.
 • Eller meksikansk – med chili, hvitløk, spisskummin, tacokrydder, kjøttdeig eller kjøttstrimler av okse eller svin, bønner, guacamole, tomat, mais, rømme.
 • Eller barbeque-variant, med kjøtt eller kylling, barbecuesaus, mais eller maispuré, tomat og ost.
 • Eller asiatisk med for eksempel kjøtt/kylling, stekt sopp, avokado, lime, tomat, granateplefrø, fersk koriander, rømme/creme fraiche og sweet chilisaus. For eksempel kan du prøve denne varianten med kylling og asiatiske smaker. Vil du lage din egen sweet chilisaus? Se oppskrift her

NB! Hvis du har rester av tortillalefser kan disse brukes som tynn italiensk pizzabunn neste dag.

20 kommentarer Legg til din

 1. Emilie sier:

  Hei! Jeg tenkte jeg skulle lage dette til familien som fredagsmiddag.. Mamma og pappa liker å varme lefsene sine før de spiser de.. Kan det gjøres på samme måte med disse? Legge de i ovnen på svak varme?

  1. matosofi sier:

   Hei! Det går fint. Når tortillalefsene er ferdig laget, kan de varmes opp igjen. Tips: de holder bedre på fukt og varme (og blir mykere) hvis du legger et rent håndkle over stabelen med tortillalefser rett etter du har stekt dem i panna. Når du skal varme dem opp i ovnen – pass på å pakke tortillalefsene inn i aluminiumsfolie, slik at de beholder litt av fukten og ikke blir tørre og crunchy. Crunchy er for tacoskjell, ikke så kjekt for tortillalefser som skal brettes. 😉

 2. aaaaaa sier:

  Du burde legge ut oppskrifter i gram og ikke i dl.

 3. MorsHjemmebakte sier:

  Har prøvd denne oppskriften i kveld. Ungene syns det var noen gode flatbrød jeg hadde laget og lurte på hvordan de skulle brette dem :-/.
  Tror jeg gjorde en tabbe ved å legge lefsene på en tallerken og legge kjøkkenhåndkle over. De bør nok legges direkte på kjøkkenhåndkle for å få de myke. Men, skal prøve igjen…..:-)

  1. matosofi sier:

   Hm. Jeg lurer på om du kan være inne på noe der – at det er bedre å pakke inn tortillalefsene i kjøkkenhåndkle heller enn å legge håndkleet over? Jeg har justert litt på oppskriften, håper det vil kunne fungere. Takk for tilbakemelding! 🙂

 4. Thea! sier:

  skal smøret smeltest?

 5. Thea! sier:

  går det ann å steke de i en vanlig stekepanne eller?

  1. matosofi sier:

   Smøret bør være romtemperert, dvs at det er mykt nok til å lett blande med resten. Du kan ev skjære kjøleskapskaldt smør i små terninger, så regner jeg med det har noe av den samme effekten. Vanlig stekepanne går fint å bruke, bare pass på så lefsen ikke setter seg fast. 🙂 Lykke til, håper det smaker!

 6. Camilla sier:

  Kan desse frysast? Ev tips om korleis?

  1. matosofi sier:

   Jeg har ikke prøvd å fryse tortillalefser selv, men har gjort litt research. «America´s test kitchen»sier det går helt fint å fryse tortillalefser, så lenge du legger bakepapir mellom dem, så de ikke klistrer seg sammen. Du kan jo forsøke det? Anbefaler også en pose rundt stabelen med tortillalefser som du fryser ned.

 7. hanne sier:

  mine lefser ble harde, hva gjorde jeg feil

  1. matosofi sier:

   Hei! Husket du å pakke tortillalefsene inn i håndkle etterhvert som de ble ferdige? Hvis de ligger åpent vil de dampe en del fukt av seg og kan bli tørre. Håper det kan hjelpe, det hjalp i hvert fall meg. Og tips: Dersom lefsene blir harde kan du bruke dem til pizzabunner til kjapp restemiddag.

 8. Arnt Johnny sier:

  Bruker tortillalefser istedenfor brød, fordi jeg blir så oppblåst av gjær (og vondt i magen osv). Men denne oppskriften vil jeg prøve. Vanligvis bruker jeg lefser på jobb med for eksempel smøreost, salatblad, agurk, tomat, ost, skinke eller andre ting (bare å prøve seg frem). Ruller de sammen og spiser de som niste (fine å ha med på piknik)

  1. matosofi sier:

   Interessant med tortillalefser som niste, har jeg ikke prøvd faktisk. Takk for tips!

 9. Jeanette sier:

  Kan de fryses?

  1. matosofi sier:

   Hei Jeanette. Jeg har ikke forsøkt å fryse dem, jeg pleier å spare litt deig i kuler og steke opp i løpet av en ukes tid eller når jeg skulle trenge det. Men jeg ser Matprat sier man kan fryse tortillalefsene: https://www.matprat.no/oppskrifter/familien/tortillalefser/ Du kan også bruke tortillalefser som har blitt litt tørre til pizzabunn, da er det bare fint at de er litt crispy, er min erfaring!

 10. Mette Sørensen sier:

  Gjorde nøyaktig som beskrevet, men mine tortillas ble harde. Smaken var imidlertid god da 🙂

  1. matosofi sier:

   Hei hei, så synd de ble harde. Jeg er usikker på hva som kan være årsaken til dette. Når jeg lager tortilla opplever jeg aldri dette, så er usikker på hva det kan skyldes. Passer du på å pakke dem inn etter du har stekt dem? Steker du dem kanskje for lenge? Jeg ser jeg har skrevet at de skal stekes på medium varme, men når sant skal sies har jeg nok gått over til medium til sterk varme selv, så kanskje det kan være det? Håper de blir mykere neste gang, glad smaken var god i hvert fall 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s