Pizza med tomatsaus og fem oster

Pizza med fem oster, bacon og ruccolasalat, er egentlig bare en pizza som ble til etter prinsippet «man tager det man haver». Tomatsausen er litt annerledes enn på «vanlige oppskrifter», den får en ekstra dyp smak siden grønnsakene først er bakt i ovnen. Anbefaler å bruke en variasjon av oster, minst tre, det gir spennende smaksopplevelse. Men det holder med en, hvis det er det du har liggende.

Du trenger ikke hvitvin eller buljong i denne oppskriften, men hvis du har det må du gjerne også ha det i tomatsausen. Du kan også variere litt hva slags aromater du velger å ha i, gulrot og selleristang er ikke obligatorisk, men anbefaler å ikke droppe løk.

Jeg har ikke skrevet inn mål på sausen. Med tomatsauser er ikke de nøyaktige målene så viktig, man kan ta det man har og smaksbildet fikses når man justerer krydringen til slutt (salt, pepper, sukker) slik at du får balansen du vil ha.

Lag gjerne en hvitløksdip til. Bland 3 dl rømme/creme fraiche/kesam med finhakket hvitløk, smak til med salt, pepper, lime, sukker og gjerne friske urter, som basilikum, persille, timian, rosmarin eller oregano. Du kan også ha i litt tabasco eller fersk chili om du ønsker det.

Dette trenger du til pizzadeigen:

 • 500 g mel
 • 3,5 dl vann
 • 1,5 ts salt
 • 1/4 til 1 pose tørrgjær (alt etter hvor god tid du har, mer gjær hvis du har lite tid til hevingen)
 • 1 ss olivenolje

Tomatsaus:

 • Tomater i biter (vanlige, cherrytomater eller blanding)
 • Løk i biter (gul, rød, sjalottløk eller blanding)
 • Gulrot i små biter (kan sløyfes)
 • Selleristang i biter (kan sløyfes)
 • Hvitløk i store biter
 • Salt/pepper
 • Olivenolje
 • Urter (for eksempel rosmarin, basilikum, oregano, timian, estragon, persille eller blanding)
 • Hakkede tomater eller passata, på boks
 • Hønsebuljong (eller grønnsaksbuljong). Kan sløyfes eller byttes ut med hvitvin

Topping:

 • Løk, i skiver
 • Bacon, i biter
 • Selleristang, i biter (kan sløyfes)
 • (Eller bruk helt annen topping – det du har liggende! Salami, stekt kylling, aubergine, sopp etc)

Salat (kan sløyfes):

 • Balsamico
 • Ruccola
 • Cherrytomater eller soltørkede tomater
 • God olivenolje

Slik gjør du:

1) Bunnen: Bland ingrediensene til pizzadeig – 500 g mel, 3,5 dl vann (gjerne lunkent/37 grader), 1,5 ts salt, gjær (jeg brukte 1/3 pose tørrgjær, bruk mer/mindre alt ettersom hvor lenge det skal heve), Bland ingrediensene i en bakebolle, kna til elastisk (ca fem-ti minutter), dekk til deigen og sett til heving. Gjør klar tomatsaus og topping (se steg 2 og 3). Når deigen er doblet i størrelse – form og press deigen ut til å passe i en langpanne eller til små pizzaer. Bruk smør, hvetemel eller bakepapir for at deigen ikke skal feste seg

2) Saus: Sett ovnen på 170 grader. Ha biter av cherrytomater/tomater, rødløk/løk, hvitløk, gulrot, selleristang i en ildfast form. Krydre med salt og pepper og ha i godt med olivenolje (ca 1 dl) og gjerne noen urtekvaster. Stek midt i ovnen i 20 min, ha deretter 3 dl vann i formen (gjerne kokende) og stek i 20 min til. Fisk ut urtene, ha alt i en gryte sammen med en boks hakkede tomater og eventuelt hønsebuljong og/eller litt vin. Kjør med stavmikser til jevn puré. Kok i 10 minutter (eller lenger) og krydre med salt, pepper og urter som for eksempel rosmarin, basilikum, oregano, estragon. Hvis blandingen er for syrlig kan du tilsette litt sukker (1 ts?) for å balansere ut smaken. Hvis det er for søtt kan du tilsette litt syre (ørlite eddik for eksempel, balsamico eller vineddik passer best) Kjøl sausen litt ned før den has over bunnen.

3) Topping: stek løk, hvitløk, selleristang, bacon i olje til det er såvidt brunet/karamellisert.

4) Ha pizzadeigen utover et bakepapirkledt stekebrett, litt tykkere i kantene. Ha på sausen. Ha på et tynt lag med moden ost (jeg valgte gouda). Ha på toppingen. Riv opp eller del i biter og fordel over biter av ulike typer ost, jeg valgte goudaost, parmesan, Vesterhavsost, fetaost

5) Stek midt/nede i ovnen på 200 grader til ferdig og lett brunet på kanter og ost (20 min? 30?). Bruk gjerne pizzafunksjon om du har, bli kjent med ovnen din og følg med så den ikke blir brent, men lett brunet på toppene og gjennomstekt bunn.

6) Server med ruccolasalat på topp (bland ruccola, cherrytomater delt i fire, god olivenolje, god balsamico, havsalt). Eventuelt også med hvitløksdip. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s