Bondeomeletter – restemat på 10 minutter

Bondeomelett er definisjonen på rask restemat, 10 min å lage, så du rekker å lage og spise i lunsjen på hjemmekontor. Livner også opp halvtørt brød og gjør at du kan bruke opp restene du hadde fra gårsdagens middag.

Min versjon av bondeomelett er litt annen enn «vanlig» bondeomelett, men jeg ser av den rødrutede boken til Ingrid Espelid at basisteknikken er mye det samme, og variasjoner og kreativitet er jo selve kjernen i restemat!

Ingrid Espelid skriver at bondeomelett «er en fransk omelett som blandes med flesk, poteter og løk.» Fremgangsmåten kan minne litt om denne oppskriften, men hun har ikke ost på og setter den ikke inn i ovnen, bare serverer omeletten i stekepannen.

Jeg bruker nesten alltid brødterninger i mine bondeomeletter, rett og slett fordi jeg oftere har rester av det enn rester av poteter. Smaksmessig funker det like godt med rester av kokte poteter, det blir bare litt annet smaksbilde. Så der kan du ta det du har liggende.

Har du eggehviter kan du bruke det også sammen med vanlige egg. Jeg har ikke skrevet mengder, denne retten er tilgivende om du tar ting på slump, men jeg pleier å bruke 2-3 egg for små stekepanner og 4-6 egg for store stekepanner.

Bondeomelett 1 – med brødrester, ost og bacon.

Dette trenger du:

  • Tomater, i båter eller store biter (kan erstattes med soltørkede tomater)
  • Bacon, i biter eller tynne skiver (kan erstattes med spekeskinke)
  • Brød, skåret i store terninger
  • Revet parmesan (eller annen ost)
  • Egg
  • Noen ss melk (kan erstattes med fløte eller vann)
  • Urter – jeg brukte timian og rosmarin. Du kan også bruke tørkede urter
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

1) Sett på ovnen med grillfunksjon, ca 180 grader. Over/undervarme går også.

2) Skjær opp tomater/ bacon/brødterninger, riv parmesan, og i en liten skål: bland egg med noen spiseskjeer melk/fløte og litt salt og pepper.

3) Stek baconbiter i smør, tilsett kvister med urter (rosmarin, timian) og brødterninger. Stek til lett brunet. Hell over eggeblanding så den dekker hele bunnen. Spre tomater og parmesan over.

4) Sett stekepannen i ovnen til osten er smeltet, eller bare lokk på stekepannen og la den stå på komfyren (med lavere varme) til osten er smeltet. Dryss gjerne over urter før servering!

Denne teknikken kan du bruke med mange forskjellige ingredienser og rester – du kan også ha en kald topping, som i varianten under

Bondeomelett 2 – med kyllingrester og kald topping

Her er et annet eksempel på bondeomelett som følger samme fremgangsmåte som variant 1 over. Denne gangen hadde jeg rester av kylling som jeg stekte opp sammen med store brødterninger og løk. Etterpå helte jeg over eggeblandingen (som jeg tilsatte noen spiseskjeer sweet chilisaus og 1 ts soyasaus), tok på osten jeg hadde liggende (Jarlsberg, Østavind og Parmesan) og etter en kjapp smelteøkt i ovnen var den nesten klar. Jeg hadde agurk og tomat igjen fra fajitas og avsluttet med å ha det som topping på omeletten. Fersk koriander til slutt.

Tre eksempler til som jeg har prøvd:

Variant 3: med brødterninger, chevre, honning, fetaost og timian.

Variant 4: med focacciarester, brie, parmesan, jarlsberg, soltørkede tomater, løk, hvitløk og fersk basilikum og extra virgin olivenolje over til slutt.

Variant 5: med kokte poteter i terninger, hakket rødløk, tørkede urter (rosmarin og timian), fetaost, parmesan

Mange muligheter, din tur!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s