Rosmarinpai på epleslang

Dette er en litt morsom variant på vanlig eplepai, en rosmarinversjon som er «smuldrete» og litt crunchy på toppen, men enda viktigere har denne varianten et smaksbilde der rosmarin og appelsin spiller en sentral rolle. Det er fullt mulig å lage smuldrepai med ”eplekakesmaker” også, det er bare å kutte ut rosmarinsirupen, og bytte den ut med kanel og sukker som strøs over eplene før deigen has på. En slik kjapp smuldrepai med eplekakesmak tar vannvittig kort tid å lage, hvis du på forhånd har skrelt eplene, delt dem i båter, og fryst dem ned. Da er det bare å legge eplene i formen, fem minutter på å lage smuldredeigen og 10 minutter i ovnen, så er det ferdig. Et stykk kjapp dessert. 🙂

Den oppskriften jeg presenterer her er litt annerledes og tanken er å gi et nytt smaksbilde til eplet. Det blir overraskende godt også. Rosmarin er en av de få friske urtene som tåler varmebehandling, og en av de få som passer smaksmessig med epler. Her har den blitt kokt med en sukkerlake for å få mykere konsistens og mildere smak. Appelsinsaften er med for å få blandingen mer syrlig. Slik gjør du:

  • 5 epler, skrelt, i båter
  • 2,5 dl vann
  • 8-9 ss sukker
  • 3 ss rosmarin, lett hakket (må være fersk!)
  • 0,5 ts ekte vaniljesukker
  • 3 ss appelsinsaft
  • 3 dl hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 150 g smør
  • 1 håndfull hasselnøtter

1) Skrell eplene, ta ut kjernehus, del i båter. Legg eplebåtene spredt utover en ildfast form.

2) Grovhakk den ferske rosmarinen (viktig at den ikke finhakket, da får den parfymert smak). Sett vann og sukker til koking, ta oppi rosmarinen. Rør jevnlig, blandingen skal koke uten lokk og reduseres til halve væskemengden. Det tar 5-10 minutter, viktig å følge med. Resultatet skal bli en sirup med rosmarinbiter, som nå har blitt mykere, mildere og søtere på smaken. Når sirupen er ferdig redusert, tilsetter du 3 ss presset appelsinsaft og 0,5 ts vaniljesukker.

3) Bland smuldrepaideigen. Ta mel, sukker og (kaldt) smør i en bolle. Smuldre sammen deigen med fingrene, til alt er blandet godt sammen. Hakk hasselnøttene i to, bland forsiktig sammen med smuldrepaideigen. Strø smuldrepaideigen (og nøttene) over eplene. Strø litt sukker på toppen av det hele.

4) Stek i ovnen på 225 grader Celcius i ca 10 minutter, til smuldrepaien har blitt brun på toppene. Det er veldig store forskjeller mellom ovnene her når det gjelder hvor lang tid det tar, så det er viktig å følge med!

5) Server den rykende varme paien med en god vaniljeis. Le voila!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s