Ostekake med yoghurt, hvit sjokolade og timianhonning

20181204_193800.jpg

No ovens, no bain-marie, no cracks: this is the simples of cheesecakes! – Yotam Ottolenghi

Jeg har laget mange ostekaker tidligere, men ingen som denne, som definitivt er blitt en ny kakefavoritt. Den er (relativt) enkel og inneholder to elementer som skiller den fra andre.

For det første pleier ostekaker å toppes av en ostekrem som stivnes enten ved hjelp av gele/gelatin, ved en eggestand som bakes i ovnen, eller ved at kaken fryses (isostekake). Denne kaken lages derimot med en annen teknikk. Tyknes yoghurt, kremost og melis piskes først til krem. Deretter smelter man hvit sjokolade og rører inn i blandingen. Når den settes kjølig vil sjokoladen stivne igjen og tykne ostekremen akkurat passelig. Genialt og veldig godt!

Det andre som skiller denne ostekaken fra andre jeg har smakt er at den i to elementer har urter – fersk timian! Timian blandes inn i kjeksbunnen, men kokes også sammen med honning og sprinkles over rett før servering. Helt nydelig. Bare sier det. Kaken har akkurat passe balanse mellom det søte og syrlige. Og timianen gir en ekstra smaksdimensjon som skiller den fra «vanlige» ostekaker.

20181204_193609.jpg

Ikke overraskende er det Ottolenghi som har utviklet denne oppskriften. Jeg kjøpte hans nyeste kokebok (Simple) for noen uker siden og har bare hatt gode erfaringer så langt. Ottolenghi er kjent for å lage gode oppskrifter, men ikke alltid enkle og raske. Denne gangen har han laget en kokebok hvor han har hentet ut de enkleste oppskriftene, derav navnet «Simple».

Og denne oppskriften var enkel. Eneste som er viktig er å følge instruksjonen med å smelte hvit sjokolade over vannbad og ikke i vanlig gryte. Sjokolade er følsom for temperatur, så bør behandles rett. Du trenger også et rent kjøkkenhåndkle eller osteklede til å presse ut vann fra yoghurten, men selve det å presse ut vannet er ikke vanskelig, og effekten er en tykkere og bedre krem.

Kaken kan lages inntil to dager før den skal serveres, men lag da timian-honningen rett før servering for best resultat.

Hvis du ikke får tak i usaltet smør kan nok vanlig smør kan brukes, men usaltet smør vil fungere best. Hvis du bruker vanlig smør, så pass på å ikke bruke «gourmet»-smør som inneholder ekstra mye salt.

Hvit sjokolade fås i større matvareforretninger, jeg kjøpte min på Meny, de har den av og til på mindre butikker også.

Dette trenger du (8 personer):

 • 500 g gresk yoghurt
 • 200 g søte havrekjeks, jeg brukte Digestive
 • 60 g usaltet smør, smeltet
 • 1,5 ss ferske timianblader
 • 400 g kremost naturell (ikke lightversjonene, jeg brukte Philadelphia)
 • 40 g melis, siktet
 • 1 sitron, det gule finrevet til du får 1 ts (ikke få med det hvite)
 • 150 g hvit sjokolade, brutt i 1-2 cm deler
 • 60 g honning

Slik går du frem (30 min + minst 2 timer i kjøleskapet):

 1. Dekk bunnen og sidene av en 23 cm springform/kakeform med bakepapir og sett til side.
 2. Legg et rent koppehåndkle/ ostehåndkle i et enkelt lag i en sil og sett det over en bolle. Skje oppi yoghurten, dra deretter opp sidene av håndkleet slik at håndkleet blir en ball rundt yoghurten. Press ut så mye vann du kan fra yoghurten. Ottolenghi sier du skal ende opp med 340 g tyknet yoghurt, jeg har ikke presset ut så mye vann, og det har også gått fint. Vannet du presser ut av yoghurten kan kastes. Sett til side yoghurten.
 3. Ta kjeksene i en ren gjennomsiktig plastpose og knus dem med en kjevle. Bland med det smeltede smøret og 1 spiseskje av timianen. Ta kjeksen skjevis over i kakeformen og press den ned til det blir et jevnt lag. Sett kakeformen inn i kjøleskapet.
 4. Pisk kremosten, yoghurten, melisen og sitronskallet til det er mykt, smidig og litt luftig.
 5. Smelt sjokoladen i vannbad – kok opp vann i bunnen av en stor kasserolle slik at det akkurat koker, ha sjokoladen i en bolle som tåler varme og som settes over det kokende vannet, men som ikke skal berøre vannet. Rør sjokoladen jevnlig i 2-3 minutter til den er smeltet. Ta den smeltede sjokoladen forsiktig over i ostekremen en skje om gangen og vend inn sjokoladen til det er godt blandet.
 6. Spre kremosten over kjeksbasen, sett inn igjen i kjøleskapet i minst 2 timer, til den har satt seg og stivnet noe.
 7. Når du skal servere den, varm opp honningen i en liten gryte med den gjenværende 1/2 ss timian til honningen blir tynn og tyntrennende. Ta av varmen og fordel over ostekaken.
 8. Server!

Variasjon: lag ostekakebunnen med pepperkaker eller 50/50 pepperkake/havrekjeks. Ha litt revet fersk ingefær og revet limeskall i ostemassen. Du kan droppe å tykne yoghurten, men blir da litt mykere. Kutt ut timian i honningen. Kan serveres både med og uten honning. Dersom du vil kan du ha ostekaken i muffinsformer i stedet for i kakeform. Disse kan fryses.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s