Superenkel blåmuggostsaus (tre ingredienser) – her med mørbrad og rotgrønnsaker

den

blåmuggostkrem

Jeg skulle egentlig lage mørbrad med ovnsbakte grønnsaker og soppsaus i dag, men sausplanen endret seg, og jeg bestemte meg for å improvisere. En kjapp titt i bokhylla, og boken «Saus» av Sonja Lee gjorde at jeg endte opp på en tre-ingrediens-saus som smakte supergodt, og som jeg definitivt vil lage igjen. Den består av blåmuggost, creme fraiche og oksekraft.

Blåmuggost er jo godt både til kylling, svinekjøtt og oksekjøtt, men blir for skarpt (etter min smak) dersom du bare smelter det i pannen. Målet er jo at sausen skal balansere kjøttsmaken, og ikke overdøve den. Meieriprodukter som fløte og creme fraiche gir fylde og mildhet til sausen, og oksekraften gjør at det blir en enda bedre match med kjøttet. Dersom du skal ha denne sausen til svinekjøtt eller kylling anbefaler jeg å erstatte med hønsekraft. Husk at blåmuggost er svært salt, så du trenger ikke krydre denne sausen mer.

Dette trenger du til fire personer:

 • 800 g mørbrad eller annet mørt oksekjøtt (dette måltidet fungerer også veldig godt med kylling eller svinekjøtt, bytt da ut oksekraften i sausen med hønsebuljong)
 • 6 sopp, i båter
 • soyasaus (gjerne mushroom soy sauce dersom du har det)
 • 4 gulrøtter, skrelt og i ca 2 cm biter
 • 4 poteter, skrelt og i ca 2 cm biter
 • 1 pastinakk, skrelt og i 2 cm biter (ev persillerot, kålrabi, søtpotet eller noe annet du skulle ha liggende)
 • 1 løk, skrelt og i båter
 • ev.hele fedd med hvitløk
 • 200 g roquefort eller annen blåmuggost
 • 8 ss creme fraiche (kan ev byttes ut med fløte)
 • 0,5-1 dl oksekraft (jeg brukte 0,5 buljongterning og vann)

Slik gjør du:

1) Ovnsbakte grønnsaker. Sett ovnen på 225 grader. Kutt opp grønnsakene og legg i en ildfast form. Sprinkle over litt olje og krydre med salt og pepper.

2) Mørbradstek. Vi brukte stek, men du kan også bruke biffer. Stek kjøttet på alle sider i olje eller smør i en varm stekepanne, etterstek deretter i ovn til kjernetemperaturen når 55 grader (bruk steketermometer). La steken hvile ti-femten minutter før du skjærer i den. Biffer trenger ikke å hvile like lenge. Se her for tips til kjøttsteking.

3) Blåmuggostsaus. Smelt blåmuggosten over svak varme i en liten panne. TIlsett creme fraiche og bland godt til alt er helt smeltet. Tilsett kraften, la det småkoke i 2-3 minutter. Voila, sausen er klar til servering. (Dersom du ønsker det kan du tilsette litt av stekekraften fra kjøttet i sausen. Smak i tilfelle på sausen, hvis sausen blir for sterk tilsetter du bare litt mer creme fraiche så blir den mildere.)

4) Smørstekt sopp. Brun champignon i smør og krydre godt med salt, pepper og hell over 4-5 ss soyasaus, la dette trekke inn i soppen mens du rører rundt.

Dersom du har noe frisk persille liggende, kan det strøs over før servering. Voila. Håper det smaker! 🙂

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s