Rask asiatisk lakserett med sweet chilidip

Laks er en skikkelig god og anvendelig matvare. Laksen tåler mye smaker, det er utrolig gøy, da kan man eksperimentere og variere. Jeg har valgt å lage en asiatisk dip. Hvis du vil ha det skikkelig enkelt kan du bare bruke sweet chili saus alene, eller server retten med sweet chilisaus og sæterrømme som tilbehør. Jeg foretrekker å lage en blandng mellom disse to. Poenget er å gjøre sweet chilisaus litt mildere, samt å tilføre litt ekstra smaker.

I denne retten kan du uten problemer bytte ut laks med kylling eller med svinekoteletter. Dipen, avokadoen og pastaen fungerer som en fin ramme. Hvis du lager for mye dip, kan du jo bare lage samme retten en annen dag, men da for eksempel lage den med kyllingbryst i stedet.

Tid: 20 min. Personer: 2

Du trenger følgende ingredienser:

 • 300 g Pastaskruer, gjerne fullkorn
 • 200 g champignon, i skiver, stekes i smør
 •  400 g laksefileter, delt i fire små
 • til laksen – rosepepper, koriander, salt, pepper, litt lime
 • 2 dl sæterrømme/creme fraiche (eller kesam hvis du vil ha det sunt)
 • 0,5 ts koriander, eller 1 ss frisk hakket koriander
 • 7 ss sweet chilisaus
 • 1 ss mango chutney (kan sløyfes)
 • 0,5 lime, saften og litt finrevet skall
 • ca 1 ts salt
 • ca 0,5 ts pepper
 • ca 0,5 ts sukker
 • 2 avokadoer
 • 1 lime

Slik går du frem:

1) Kok pasta etter anvisningene, husk å ha godt med salt i vannet. Etter pastaen er ferdig kokt, hell av vannet, og tilsett god extra virgin olivenolje. Rør rundt.

2) Lag dipen. Bland rømme, koriander, sweet chilisaus og mango chutney. Smak til med lime, salt, pepper og sukker. Husk at mengdene jeg har oppgitt kun er veiledende, det blir best hvis det smakes til! Blandingen kan godt være litt syrlig, siden det skal være tilbehør til laks.

3) Ta ut avokadosteinen. Del avokadoene i fire deler. Del limen i fire biter. Du kan enten presse limen over avokadoene, eller servere dem hver for seg.

4) Stek laksen på medium til sterk varme i et par minutter på hver side. Ta deretter pannen til side og la det ettersteke, eventuelt under lokk. Det er også godt å steke laksen i ovnen. Laks skal ikke ha mer enn 50-55 grader som kjernetemperatur, så det er viktig å passe på så det ikke blir stekt for lenge. Når laksen får en kjernetemperatur på mer enn 60 grader, pipler det ut hvit væske. Det er helt ufarlig, men det er en indikasjon på at laksen kan ha blitt litt tørr. Så hvis du vil være på den sikre siden, kan du steke laksen i ovnen og bruke elektronisk steketermometer som gir alarm når kjernetemperaturen har nådd ønsket nivå.

5) Stek champignonen i smør, salte og pepre.

6) Dander og server! Håper det smaker!

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s