Brokkolisuppe med kamskjell og tomatsalsa

Brokkolisuppe med kamskjell

Julen har vært en flott tid med mye god mat. Det er sikkert flere som kjenner seg igjen i at julen innebærer mye kaker, søtkaker og mektige (og smaksrike) middagsretter.  Etter jul har jeg derfor lyst til å lage et par middagsretter som er mindre mektige, litt sjømat er ikke feil og gode grønnsaker er jo et «must».

Denne retten kom som et resultat av at det var søndag + mye regn på utsiden (=kjekt å slippe å gå på butikken), en kikk i fryser og kjøleskap og (på grunn av 2 timers titting på Top Chef på tv) en overflod av ideer til hva vi kunne lage. Etter alle ideene ble pitchet ovenfor resten av husholdet landet vi på ideen om å lage en brokkolisuppe med kamskjell. Jeg hadde noen kamskjell som ble lagt i fryseren rett før jul, så det var i boks. Den tentative oppskriften endret jeg sikkert tre ganger, men endte altså opp med å skrible ned ingredienser og fremgangsmåte der suppen og kamskjell tilberedes separat. Visjonen innebar også at en tomatsalsatopping var bra greier. Brokkoli og kamskjell er jo en klassisk smakskombinasjon (ikke så klassisk som blomkål og kamskjell kanskje, men veldig nær). Kamskjell skal tilberedes forsiktig, slik at de beholder den gode, myke konsistensen. Derfor ble de ikke tilsatt i suppen under tilberedning, men bare brunet i baconfett veldig raskt i panne.

Suppen får en litt rund smak av brokkoli, kamskjellene blir akkurat passe stekt når de blir kjapt stekt i panne og deretter får litt varme fra suppen. Den peprede tomatsalsaen kompletterer smaksbildet, og gir også en rød kontrast til den grønne suppen, for den som er opptatt av det visuelle.

Dette trenger du (vi var to personer og fikk rester av  selve suppen, men resten ble spist opp, så for fire personer kan du doble antallet kamskjell og ha dobbel porsjon av tomatsalsa):

 • ca 10 kamskjell (kan erstattes med laks/ørret-kuber)

Brokkolisuppe med kamskjell

 • 1 brokkoli, i buketter og terninger
 • 2 sjalottløk (ev. 1/2 løk), hakket
 • 1/4 stang selleri (kan sløyfes), finhakket
 • 50 g ekte smør
 • 6,5 dl vann (eller så mye at det dekker brokkolien) + 1 grønnsaksbuljongterning
 • ca 4 dråper tabascosaus (kan sløyfes)
 • salt, pepper etter smak
 • ca 1 ss lime (kan sløyfes eller erstattes med sitron)

Tomatsalsa med bacon

 • 1,5 plommetomater (eller en annnen smaksrik tomat), i terninger, i hovedsak bare kjøttet, men tok med litt av kjernen også
 • 1 skive bacon (ev spekeskinke)
 • ca 4 ss extra virgin olivenolje
 • ca 1/4 lime, saften
 • pepper, salt

Slik gjør du:

1) Ev. forberedelser: Hvis kamskjellene er frosne er det viktig å tine dem før du varmetilbereder dem. Dette går fortere hvis du putter dem i en brødpose, og deretter i et vannbad med kaldt vann fra springen. Du kan også la dem ligge på benken en stund, men det tar lenger tid – vann leder varme bedre enn luft.

2) Brokkolisuppen: Hakk løk og selleristang og del opp brokkoli i små buketter. Brokkolistilken skrelles og deles i terninger (1-2 cm tykke).

Varm smøret i en gryte, stek først løk og selleristang til løken er blank, tilsett brokkoli og rør litt rundt. Tilsett deretter vann slik at det akkurat dekker grønnsakene og smuldre en grønnsaksterning i gryten. Rør litt rett etterpå.

La det stå å småkoke i ca 10 minutter eller til brokkolien er mør, jeg pleier å sjekke dette ved å smake på en liten brokkolibukett. (Mens suppen koker, tilbereder du tomatsalsaen og kamskjellene, se lenger nede i innlegget).

Når suppen er kokt ferdig, tar du gryten av varmen og lar den stå og kjøle seg ned litt (et tegn på at temperaturen har gått ned er når det damper mindre eller har sluttet å dampe). Kjør suppen jevn med en stavmikser, eller bruk en blender. (Hvis du ikke har stavmikser eller blender kan du bruke en kjøkkenmaskin, men da må du passe på at suppen er lunken først, og varme opp igjen suppen etterpå.)

Smak til med salt, pepper, tobasco og lime.

3) Tomatsalsa:  Stek bacon i smør i en stekepanne, legg deretter på kjøkkenpapir slik at det får rent fra seg og bli litt mer sprøtt (tørk gjerne baconet med kjøkkenpapiret). Forresten – ikke vask stekepannen, du skal nemlig bruke baconfettet til steking av kamskjell etterpå. Skjær bacon i små biter a 0,5 cm og ha det oppi en liten skål.

Hakk deretter kjøttet av plommetomatene i små terninger a cirka 0,5 cm i diameter og ha oppi en liten skål. Hakk også 1/5 av kjernene av tomatene og ta oppi skålen (hvis du tar med all tomatkjernen blir det en for rennende tomatsalsa).

Hell over olivenolje, kvernet pepper og litt godt salt (ikke for mye salt). Smak til. Du kan ev. tilsette fersk gressløk hvis du har det liggende.

4) Kamskjell:  Smelt smøret i en stekepanne på middels varme. Tørk kamskjellene. Legg kamskjellene i en sirkel langs kanten av pannen, vent ett minutt, snu kamskjellene i samme rekkefølge som du la dem ned. Skru av varmen, ta stekepannen vekk fra platen og la kamskjellene ettersteke på restvarmen i ett-to minutter. Krydre med salt og pepper. Legg over på en tallerken.

5) Dandering: Hell brokkolisuppen i dype tallerkner. Legg oppi kamskjellene, topp med tomatsalsa. Enjoy!

Tips: Du kan variere både suppen og tilbehøret. Du kan bruke erter i stedenfor brokkoli (=ertesuppe, og du kan bruke frosne erter uten å tine dem først), du kan også bruke blomkål i stedenfor brokkoli. Hvis du vil, kan du tilsette litt fløte eller melk i suppen. Du kan også servere suppen med en klatt med rømme/creme fraiche/kesam gjerne blandet sammen med fersk gressløk, dill eller ramsløk.  Har du ikke kamskjell? Du kan erstatte kamskjell med lettstekte lakse- eller ørretterninger. Du kan også lage suppen som en vegetarversjon ved å tilsette hardkokte eller posjerte egg i stedet for sjømat. Hvis du vil gjøre retten enklere, kan du ev. kutte ut tomatsalsaen eller kutte ut enkelte av ingrediensene i tomatsalsaen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s