Daddelpaste – hva, hvordan og hvorfor?

daddelpaste

Jeg har hatt noen dadler liggende lenge, og til slutt ble de knallharde – og umulige å bruke slik jeg vanligvis bruker dadler (for eksempel dadler og bacon). Men dadlene hadde langt fra gått ut på dato, så det var ikke aktuelt å kaste disse. Løsningen ble å lage daddelpaste!

Men først: hva er dadler?

Dadler kommer opprinnelig fra India der den ble dyrket for over 8000 år siden, mens dadler i dag dyrkes mest i Nord-Afrika og i Midtøsten (ifølge frukt.no). Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan visstnok inneholde mer enn 2000 dadler. Daddel er en oval 3-5 cm steinfrukt, med en avlang hard kjerne. Du kan også kjøpe dadler uten stein. Skallet på dadlene er tynt og sprøtt, blankt og brunt i fargen, og kan spises. Selve fruktkjøttet er gulbrunt og smaker søtt. Daddel spises både fersk og tørket, men det meste som selges i Norge er tørket. De vil likevel være myke når du kjøper dem, men vil stivne og bli hardere hvis de ligger en stund, særlig dersom de ikke er dekket med plast. På grunn av høyt sukkerinnhold vil dadler ofte være klebrige.

Hvordan lages daddelpaste?

Dadlene myknet etter å ha ligget i et glass med vann i et døgn. De hadde da trukket til seg mye vann og gått litt i oppløsning, slik at de egnet seg til paste. En annen måte du kan gjøre dadler mykere ved å sette dem i mikrobølgeovn i 2 minutter, se her for info om hvordan dette gjøres, samt flere tips til daddelpasten.

Etter dadlene er blitt myke, er det viktig å fjerne kjernesteinen. Deretter kjører du dadlene i mikser sammen med vann, vaniljesukker og litt salt. Du kan droppe vaniljesukker og salt, men de får mer spennende smak med dem.

Hvorfor lage daddelpaste?

For det første er daddelpaste en god måte for å sikre «harde» dadler nytt liv. Og når du først har laget daddelpaste, finnes det en rekke bruksområder i bakverk og andre matretter der dadler gir sødme. Daddelpasten kan brukes slik den er på for eksempel ulike typer ost eller som pålegg til arme riddere. Den kan også brukes som en sunn erstatning til sukker (eller i tillegg til sukker) i for eksempel konfekt, gulrotkake, sjokoladekake og hjemmelaget nugatti. Nugatti laget jeg i går og den er halvveis oppspist allerede (se oppskrift nederst i innlegget). Dette er første gang jeg lager daddelpaste, men jeg har begynt å lage planer og har funnet oppskrifter jeg vil prøve. Dette inkluderer:

Merk at mange oppskrifter oppgir mengden dadler og ikke daddelpaste, men dadler kan som regel erstattes med daddelpaste, særlig i bakverk. Av og til foreslår oppskriftene at dadlene kjøres til daddelpaste før resten tilsettes, men bruker du daddelpaste kan du naturligvis hoppe over det steget.

En annen grunn til å spise dadler er at de visstnok skal være næringsrike og sunne. Det vil si – dadler er (i likhet med sukker) ganske kaloririke, men dadler inneholder ifølge frukt.no A- og B vitaminer samt mineraler; særlig kalium, kalsium, fosfor og jern. Frukt.no skriver at siden frukten kun inneholder 27 % vann kan den betraktes som et konsentrert protein-, vitamin-, fruktsukker- og fibertilskudd.

Klar til å lage daddelpaste nå?

Dette trenger du:

  • 500 g dadler uten sten
  • ca. 2-2,5 dl vann
  • 1 ts vaniljesukker
  • 0,25 ts maldonsalt

Slik går du frem:

1) Legg dadlene i et stort glass og fyll på med vann slik at dadlene dekkes. La det stå i minst 12 timer, alt ettersom hvor myke eller harde de er. Jeg lot dem ligge i godt over et døgn. Etter de har myknet fjerner du steinene (dersom de ikke er stenfrie).

2) Ta dadlene i en mikser sammen med vannet, sukker og salt og kjør i mikser  i 5-10 minutter til blandingen er kremet og myk. Det ser ut som pasten er ferdig etter fem minutter, men hvis du kjører den lenger blir den mer kremete og jevn, så det anbefales å kjøre den lenge.

3) Ta daddelpasten over på et glass (gjerne sterilisert slik at pasten holder seg lenge. For å sterilisere glasset dypper du innsiden og utsiden av glasset i kokende vann.)

4) Voila. Oppbevares i kjøleskap. Bruk som sukkererstatning, til sunn nugatti (se under), til ost, eller det du måtte ønske. 🙂

Tips: Nugatti med daddelpaste

Du kan variere mengden av de ulike ingrediensene i henhold til smak og behag. Jeg laget hjemmelaget nugatti ved å riste til sammen 3 dl hasselnøtter og mandler ved 200 grader i ovnen, og – så snart nøttene var nedkjølt – kjøre det i mikser til det ble det til nøttesmør. (Du kan også kjøre nøttene i mikser uten å riste dem først, men ristingen gir dem en ekstra god smak.) Deretter tilsatte jeg 2 ss mørk sjokolade (jeg brukte 100 %, men 80 % fungerer også), 1 dl daddelpaste, 2 ss nøytral olje (rapsolje, solsikkeolje eller soyaolje), 1 ts vaniljesukker, 2 ss honning. Deretter kan du smake til – mer kakao gjør den bitrere og mer honning gjør den søtere. Jeg tilsatte litt salt (under 1/4 ts) for å få frem alle smakene bedre).

Én kommentar Legg til din

  1. Kari-Ann Berg sier:

    Jeg kjøper daddelpasta i
    Asiabutikker. Nydelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s