I helgene passer det med litt snacks foran TVen på kvelden. Jeg har ingenting vondt å si om verken sørlandschips eller brus, men en gang i blant får jeg lyst til å prøve noe nytt. Så – hva med litt hjemmelaget snacks som er relativt rask å lage? Hva kan man da lage? Dagens svar på spørsmålet er «Tarte Flambee».
Hemmeligheten bak hurtigheten i retten er å kjøpe frossen butterdeig. Du kan selvsagt lage butterdeigen selv, men butterdeig som er frosset i skiver holder faktisk en ganske god kvalitet. Hellstrøm og to-stjerners Michelin-kokk Michel Roux jr. har begge i sine tv-show brukt frossen butterdeig, og sistnevnte Roux sa det så fint «Even michelin chefs use frozen puff pastry once in a while» (puff pastry =butterdeig). Så da kan vel vi vanlige dødelige også. 😉 Det skal sies – hvis du har lyst til å lage puff pastry fra bunnen av, har faren til Michel Roux jr. (de har samme navn) en oppskrift på det. Michel Roux senior heier mer på hjemmelaget puff pastry og sier alle bør lage sin egen. Så – far og sønn har tydeligvis noe å diskutere rundt middagsbordet, eller hva? Se video under for Michel Roux senior sin fremgangsmåte.
Det som kjennetegner frossen butterdeig (egentlig fransk sammenslått butterdeig) er at den puffer seg opp når den stekes, slik:
Tilbake til Tarte Flambée. Det er en kjent og klassisk rett fra Alsace-Lorraine-regionen i Frankrike, og består av en lys brøddeig eller butterdeig som er kjevlet veldig tynn til et rektangel og butterdeigen er smørt med creme fraiche, og deretter strøs løk og bacon over. Oppskriften på denne herligheten fant jeg opprinnelig i kokeboken Helt Chef, der den ble foreslått som et perfekt tilbehør til rosévin. Jeg har prøvd med ulike roséviner til, og alle jeg har prøvd til nå har passet godt til Tarte Flambée etter min smak. Husk at i denne retten er det rene smaker og du trenger ikke krydre med hverken salt eller pepper. Men om du vil kan du gjerne strø over masse friske urter rett før servering.
Dette trenger du (som snacks til fire personer):
- 1/2 løk, i små terninger
- 200 g bacon, i små terninger
- 2 plater butterdeig
- 1 dl creme fraiche (kan eventuelt erstattes med sæterrømme)
Slik går du frem:
1) Ta de frosne butterdeigsplatene ut av frysen, legg dem spredd utover en tallerken e.l. og la dem tine i ca 20 minutter.
2) Mens platene tiner, skjær løk og bacon i små biter, stek i en panne på middels varme til løken blir blank, men verken løk eller bacon skal brunes!
3) Når butterdeigsplatene er tint, legger du dem (en om gangen) på en benk strødd med mel (eller annen passelig overflate). Så kjevler du dem til (minst) tredobbel størrelse.
4) Bruk en smørkniv og spre et tynt lag med creme fraiche på den utkjevlede butterdeigen, fordel deretter bacon og løk jevnt over.
5) Stek i ovnen på 180-200 grader Celcius i ca 10 minutter, men følg med. De skal bli litt brent på kantene og brune på toppene. Som regel blåser butterdeigen seg opp mens den er i ovnene. Ofte faller den noe sammen.
6) Bruk pizzarulle eller lignende og skjær i passelige stykker. Kan serveres både varme og kalde, gjerne med en hvitløksdip eller lignende til.
Tips 1: Det er mange klassiske varianter av originaloppskriften. Wikipedia foreslår følgende varianter:
- Gratinée : tilsett gruyere-ost
- Forestière : tilsett sopp
- Munster : tilsett munster ost – en sterk, myk ost fra Alsace-distriktet
- Søt : dessertversjon med epler, kanel og (ev.) flambert med Calvados eller annen søt likør. – jeg har prøvd denne siste oppskriften, dog ikke flambert. En hurtig eplekake, rett og slett.
I tillegg foreslår jeg følgende varianter:
- tilsett grovhakkede urter i creme fraichen før du sprer den ut over butterdeigen, eventuelt strø over masse friske urter etter tarte flambéen er ferdig stekt
- erstatt bacon med spekeskinke, eller annet kjøtt du skulle ha liggende
- strø litt soltørkede tomater over for ekstra kraftig smak
- bland noen finhakkede hvitløk i creme fraichen før du smører den utover butterdeigsplaten.
Tips 2: Hvis du mot formodning ikke skulle ha kjevle tilgjengelig, for eksempel fordi du er på hyttetur, kan du bruke en halvannenliters flaske fylt med vann som midlertidig kjevle. 🙂