Der ingen skulle tru at nokon kunne ha ein restaurant. «Pop up» restauranter – den nye trenden?

Coffee and cakes at the docks, treats from the trunk of a van, a six-course dinner in your living room – what does your own ideal restaurant look and taste like? The more fun the concept, the more happy customers it will attract. – restaurantday.org

For rundt ett år siden så jeg et program der Jamie Oliver var på besøk i «Underground Restaurant»-miljøet i New York. Han viste entusiastisk frem hvordan spisestuen i et helt vanlig hjem var åpnet opp for gjester. En pensjonert kokk som sto for matlagingen, som var rustikk og ble servert i fat som ble sendt rundt. Få gjester kjente hverandre fra før og det var uformell stemning og matglede formidlet i et innovativt konsept.

Med dette i minne bestemte jeg meg for å melde meg på når jeg for et par uker siden ble tipset om et lignende, mer spontant konsept, en «pop up» restaurant i Bergen.

Pop Up restauranter internasjonalt

Internasjonalt er «pop up» restauranter i vinden som aldri før. Mens «Underground Restaurants» er relativt permanente restauranter i private hjem, er pop-up restauranter midlertidige, de flyttes rundt og ordet spres via jungeltelegrafen og sosiale medier. Poenget er å etablere restaurant for en dag på et sted der det vanligvis ikke er restaurant, om det så er et hjørne av en park, et utleielokale, eller et helt vanlig hjem. Arrangeringen blir stort sett gjort på initiativ fra idealister og/eller kreative personer fra restaurantbransjen. Det kan være alt fra kokker som vil teste nye restaurantkonsepter til ideelle organisasjoner som vil samle inn penger til gode formål eller skape en sosial happening (slik som pop-up-restauranten jeg besøkte i Bergen som langt på vei er i tråd med Social Eating-trenden som går gjennom Norge nå). Dette er ikke første gang pop up restauranter blir arrangert i Norge. Og mange topp-kokker har hevet seg på trenden. Trond Moi hadde pop up restaurant i Bergen i januar i år, og for noen år siden var en kokk fra stjerne-restauranten El Bulli i Oslo og lagde mat på en pop up restaurant. Det er også etablert nettverk og grupper for å finne frem til pop up-restauranter i nærheten, «Restaurant Day» er et slikt nettverk.

Første «Restaurant Day» ble holdt i Finland mai 2011, da deltok 45 restauranter og 13 byer. Siden den gang har konseptet spredd seg som en farsott, også internasjonalt, og blir nå avholdt fire ganger årlig. Forrige lørdag, 15.november, var det «Restaurant day» og hele 1698 pop-up restauranter åpnet opp i 35 land. I Oslo deltok ni slike restauranter denne gangen, i tillegg ble det arrangert en pop up restaurant i Kristiansand og en i Tønsberg. På lørdag ble også Bergen med i dette konseptet, Facebooksiden deres har på få dager fått nærmere 100 følgere, og tallet stiger. I Oslo og flere andre byer i Norge er konseptet allerede testet ut noen ganger nå. Neste internasjonale «Restaurant Day» er 15 februar 2015, så dersom dette virker interessant er det jo bare å sette av dagen, følge med og være rask på bestillingen. Billettene har nemlig en tendens til å forsvinne fort.

Pop-up restauranten i Bergen

Tilbake til pop up restauranten jeg ble tipset om i Bergen. Den ideelle organisasjonen Bærekraftig liv på Landås hadde, under mottoet «fra protest til fest», fått med seg en kokk fra Bare på 13 til å lage middag i et privat hus, og et ektepar på Landås hadde tilbudt seg å åpne huset sitt og dekke et langbord for 13 personer. Formålet var en sosial happening for matglade personer med lokal og sesongbasert mat. Alle skulle ta med litt drikke til deling, og betale for maten på forhånd. Menyen ville bli tilpasset sesong og kokkens kreative krumspring, og råvarene ville bli levert fra lokale gårder. Interessen var enorm. De 13 plassene gikk unna på seks timer, og det ble etablert en lang venteliste. Bergen var tydeligvis klar for et slikt konsept.

Ettersom jeg var en av de heldige 13 som hadde fått billett, troppet jeg torsdag i sjutiden opp ved et privathus på Landås, en adresse jeg hadde fått oppgitt på e-post etter påmeldingen gikk i orden. Stemningen var satt allerede før jeg kom inn. Det var plassert fakler hele veien opp til huset, og gjennom vinduet kunne jeg se og høre at praten var i full gang. Vertinnen tok i mot alle deltakerne slik man tar i mot venner man ikke har sett på en god stund. Inne var det uformell stemning og praten gikk lett. Langbordet var dekket med nypusset sølvtøy, ekstra bord var lånt fra naboen, og de hadde til og med sydd ny duk for anledningen. En presentasjonsrunde viste at det var et bredt spekter av personer som hadde meldt seg på, men alle delte en svært stor interesse for mat og matlaging, noe som gjorde at praten gikk særs lett. Noen kom til pop up restauranten alene, og noen kom flere sammen. Et formål med konseptet var å samle matglade til en sosial setting, så det var satt begrensninger for hvor mange som kunne melde seg på samtidig.

Kokken, som hadde arbeidet for Hellstrøm og på topprestauranter i Paris og London, hadde i timesvis stått på et proffkjøkken med forberedelsene til maten. Litt over klokken sju kom han bærende på en rekke store beholdere med maten. Den siste stekingen og tilberedelsen ble gjort rett før servering. Vi telte oss frem til rundt ti retter, som ble servert på fat og sendt mellom gjestene som satt ved et langbord. Maten var svært smakfull og med innovative smakskombinasjoner. Der var blant annet: surdeigsbrød, crispy grønnkål og kalvebrissel, bakt rødbete med klippfiskrømme, bakte poteter i ølsaus med osten «Sterke Nils´n», eplesmuldrepai med en pisket rømme smakstilsatt noe som visstnok heter sitronverbena. Og mye, mye mer. Alt var svært godt. Desibelnivået var svært høyt, til tross for at nesten ingen kjente hverandre fra før. Det var gjennomgående prat om mat rundt bordet, og folk utvekslet tips om oppskrifter over en lav sko. Det ble diskutert hvordan man kan tenke nytt i forhold til matkonsepter.

Det ble lagt mange planer om nye pop up restauranter. Og Bergen var altså ikke alene. To dager senere ble det arrangert 1698 pop-up restauranter rundt omkring i verden, og over 14 000 slike arrangement er holdt siden 2011 (se bilder her).

Og hvem vet? Kanskje du har lyst til ikke bare delta på en pop-up restaurant, men også vurderer å dra i gang et eget arrangement? For de av dere som går med slike kreative tanker har jeg gjort litt research, og funnet frem til tips og råd.

Hvordan startes en pop-up restaurant?

Du trenger verken være kokk for å lage maten eller å sy nye duker for å ha restauranten i egen stue. Nettstedet Restaurants kommer med en rekke tips til hvordan du kan starte din egen pop-up restaurant. De viser til at det du trenger er et sted å ha restauranten, en unik meny og bord og glass, tallerkener, bestikk etc. I tillegg må du ha en kokk/hobbykokk og en rekke deltakere. Også nettstedet Restaurant Day kommer med en rekke tips. Jeg har samlet tipsene, og lagt til noen flere. Slik kan du gå frem:

1. Bestem deg for et formål med pop up restauranten. For eksempel: Er det et sosialt konsept som en del av trenden Social Eating? Er du kanskje en kokk som vil teste ut en ny type meny? En matentusiast som vil spre matglede? Er det snakk om et veldedig konsept, dvs. at overskuddet (eller alt) går til en god sak? Internasjonal mat? Mat basert på lokale tradisjoner? Det er også greit å på et tidlig tidspunkt finne ut av hvem som skal lage maten.

2. Finn et passende sted for pop up restauranten. Tenk på å finne et sted med passelig størrelse og plass til langbord, tenk også på logistikken og om maten skal lages der, eller tas med fra et annet kjøkken. Men vær gjerne kreativ i forhold til mulige steder som kan forvandles til et spisested. Det sies at noen av de beste pop up restaurantene er arrangert på steder man ikke skulle tro. Pop up restauranter har blitt arrangert i parker, bakgårder, på gaten, hjemme hos noen, ja til og med på kontoret.

3. Sjekk opp nødvendig regelverk og tillatelser. Det må ofte søkes om skjenkebevilgning, så det kan være greit å finne en ordning, for eksempel at alle tar med egen drikke.

4. Finn en passende pris og skriv meny. Menyen kan du strengt tatt vente med – hvis du vil det. Men det er greit å ta betalt på forhånd. Det er vanligvis fastsatt meny på en pop-up restaurant, og ofte får ikke gjestene vite menyen før de har kommet dit. Men husk å be gjestene gi beskjed om eventuelle allergier.

5. Finn en løsning for et «mobilt» kjøkken. Enten kan all maten lages på selve pop-up restauranten, eller så kan den delvis forberedes på et større kjøkken, dersom plassen legger opp til det.

6. Lag til et midlertidig spiserom. Dette kommer jo an på hvilket lokale du har valgt deg ut, og det er lov å være kreativ her. Enten kan du låne stoler og bord, eller finne midlertidige løsninger. Det være seg stue, hjørnet av en park, et utleielokale eller lignende.

7. Reklamer for restauranten. Ting spres svært raskt gjennom sosiale medier og jungeltelegrafen. Du kan gjerne koble deg på Restaurant Day-konseptet også, og arrangere på en av deres fire fastsatte datoer, sammen med tusenvis av andre pop up restauranter. Det krever at du har fastsatt sted, meny, laget et kult navn på konseptet, bestemt deg for arrangementsstart/åpningstider, m.m.

Hvis du har noen spørsmål om gjennomføringen av slike konsept og det å drive restaurant, er det mulig å kontakte Restaurant Day Ambassadors Group, der du finner informasjon og kan dele erfaringer og stille spørsmål til andre som har arrangert pop up restauranter tidligere.

Vil du vite mer om pop-up restauranter eller få ideer til din egen? Se på de følgende lenkene:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s