Hellstrøms risotto til fisk og skalldyr

Bilde

I en tidligere bloggpost viste jeg hvordan man lager risotto med safran og sopp, som jeg serverte med biff til. Der skrev jeg også mer om hvorfor, hvordan og historisk om risotto, så dersom du vil vite enda mer om risotto kan klikke seg dit for mer lesestoff. Denne gangen har jeg lagt en annen versjon av risotto, en Hellstrøm-oppskrift, som passer bedre til fisk og skalldyr.

Denne oppskriften er uten parmesan, og er lett og nøytral. Men helt Grethe Roede er den nok ikke, jeg har tilsatt endel smør – for smakens skyld! Og vin – jeg må jo ha med den gode vinsmaken! Et polsk ordtak sier det så fint:

“Fish, to taste right, must swim three times – in water, in butter and in wine.”

Hellstrøm viser til at denne risottoversjonen er uten parmesan fordi den skarpe ostesmaken ikke alltid går så bra til fisk og skalldyr. I tillegg har den ikke buljong, men man tilsetter bare vanlig, kokende vann. Oppskriften er hentet fra kokeboken fra den norske Masterchef-konkurransen.

Hellstrøm laget sin risotto med kongekrabbe og svarte oliven. Jeg har byttet ut dette med lakseterninger og fersk gressløk. Ifølge Hellstrøm skal risottoen være som en lett flytende grøt, som skal kunne spre seg utover når man heller den på tallerkenen (bruk gjerne dyp tallerken). Han minner oss også på at man må ta i nok sitronsaft, slik at risottoen blir frisk og delikat. Den er grei! Samtidig er folk litt ulike når det gjelder hvor syrlige de liker sin risotto. Jeg valgte å ta i nesten like mye sitron som han anbefalte, og så fikk gjestene hver sin sitronbåt, for å justere om de ønsket den enda syrligere.

Risotto er egentlig ikke er så vanskelig, man må bare være litt tålmodig, følge stegene, og røre mye. Retten tar ca en halvtime å lage.

Dette trenger du:

 • 1 l vann, kokende
 • 0,5 dl olivenolje
 • 1-2 ss finhakket sjalottløk
 • 1 ss finhakket hvitlølk
 • 200 g risottoris (for eks arborioris)
 • 1 dl hvitvin
 • 100 g smør
 • 1 sitron
 • salt
 • 1 liten knivspiss kajennepepper
 • 2 ss hakkede friske urter (kjørvel, gressløk, persille – jeg valgte kun gressløk)
 • sjømat – jeg valgte laks, i terninger

Slik gjør du:

1) Kok opp 1 l vann i en separat kaserolle og finn frem en øse, slik at du har det klar til selve risotto-lagingen begynner.

2) Finhakk løk og sjalottløk, det er greit å måle opp risottorisen og hvitvinen også, så det er klart til de neste stegene.

3) Varm oljen på svak varme i en vid kaserolle, tilsett hvitløk og sjalottløk, la surre forsiktig til løken blir blank. Tilsett risen og la det surre videre mens du rører forsiktig hele tiden. Etter et par knappe minutter tilsetter du hvitvinen og lar den koke inn under omrøring.

4) Tilsett et par øser av det kokende vannet du har stående på komfyren. Fortsett å røre om hele tiden. Når vannet nesten har kokt inn i risen tilsetter du et par øser til med vann. Og slik fortsetter du i ca 16 minutter, eller til risen er mør (eller ca til alt vannet er brukt opp). Smak gjerne på risen for å sjekke om den er ferdig kokt. Husk at smaken ikke er ferdig utviklet ennå, det er konsistensen du sjekker!

5) Når risen er ferdig, skrur du ned varmen på komfyren og vender inn smøret (som du med fordel kan ha skjært opp i terninger). Smak til med salt, sitronsaft, kajennepepper og friske, grovhakkede urter. Ifølge Hellstrøm kan man tilsette noen dråper vann og justere konsistens før servering, jeg syntes ikke dette var nødvendig, hadde kanskje litt flaks slik?

6) Stek store lakseterninger raskt i smør slik at de får litt stekeskorpe på alle sider. Krydre med salt, pepper, sitron og gressløk. Server ved siden av risottoen. Jeg valgte å toppe risottoen med laksekubene, som du ser på tegningen. Spar gjerne litt gressløk til dette, så blir det ekstra fint og godt.

Håper det smaker!

2 kommentarer Legg til din

 1. Geir Grenersen sier:

  Hvis du bruker lys fisk ( torsk, hyse, breiflabb o.l.) kan du bruke gurkemeie (kurkuma) i risen, da får du en kontrastfarge, visuelt veldig bra!

 2. Kesam sier:

  Hvorfor bruker du ss som enhet på løken? Vet ikke hvor mange fedd 1 ss hvitløk tilsvarer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s