Asiatisk laks med peanøtter i salatbladtaco

laks i salatblad

Dette er en rask og sunn mellomrett eller lett middag, med karakteristiske asiatiske smaker. Vi lagde denne retten mens vi ventet på at oksegryten «boeuf beer» skulle bli ferdig. Du kan bytte ut laksen med terninger av svinekjøtt eller kylling, stekt i panne og lett krydret. Du kan også bytte ut hjertesalatbladene med tortillalefser, for en litt annen vri på retten. Jeg synes også det er godt å ha peanøttsausen på laksen når den stekes, for en ekstra smaksrik laks. Du kan også tilsette fersk koriander dersom du ønsker det. Jeg pleier å ha sweet chilisaus på toppen, men Mango Chutney eller modne mangoterninger vil sikkert også være gode til. Eller hva med litt chilisaus (Sriracha-saus)?

2 personer:

  • 400 g laks av god kvalitet (jeg brukte Salma)
  • 1 hjertesalat
  • 1/2 neve peanøtter, grovhakkede
  • 2 avokado
  • 1 lime
  • sweet chilisaus
  • 2 ss light soy sauce (eller vanlig soyasaus)
  • salt, pepper

1) Del laks i kuber a 1-2 centimeter. Skvis saften av en halv lime over laksen, la det stå å trekke mens du lager til resten av ingrediensene.

2) Vask hele hjertesalatblader, rist dem litt tørre og legg dem på en tallerken dekket med litt kjøkkenpapir så de får renne fra seg de siste dråpene.

3) Skjær avokadoene i 1 cm terninger, ta oppi en skål, tilsett en liten skvis limejuice og en kvart teskje maldonsalt (eventuelt vanlig mat).

4) Grovhakk peanøttene.

5) Stek laksen i smør eller olje på høy varme, slik at laksekubene blir brunet på alle sider. Når de er brunet, krydrer du med litt salt og pepper og heller over soyasaus. Ta laksen av varmen og over i en skål.

6) Legg avokadoterninger i et hjertesalatblad. Topp med laks, noen dråper sweet chilisaus og peanøtter. Hjertesalatbladene fungerer som en tacolefse. Hvis du vil kan retten serveres som taco, der alle ingrediensene står i hver sin skål og hver person serverer seg selv.

Tips 1: Bytt ut laksen med svinekjøttstrimler, eller strimler av kylling.

Tips 2: Lag en helt annen middagsvariant, men server i salatblader på samme måte. Slik gjør du: 1) Stek strimler eller terninger av svinekjøtt 2) Kok frosne eller hermetiske erter i ett minutt, tilsett smør, melk/fløte, salt og pepper og kjør med stavmikser til det er jevnt. Tilsett to ss grovhakket mynte. 3) Stek små baconterninger i smør, tilsett løk og/eller vårløk, tilsett hønsebuljonterning, 1 dl vann og soyasaus, la det koke helt inn. Server i salatblader. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s