Egg i kopp/ i kokott – her med sardiner

IMG_2818

“Life is rather like a tin of sardines – we’re all of us looking for the key.”
Alan Bennett

Denne retten kan varieres i det uendelige, og dette er blitt vår favoritt-helgefrokost sammen med retten Eggs Benedict. Navnet egg i kokott («en cocotte» på fransk) henviser til de små ildfaste formene man tradisjonelt bruker til varmebehandlingen. Du kan også bruke lave kopper, derav kaller noen retten «egg i kopp».

Egg i kokott innebærer at egget varmebehandles i en kopp som er satt i vannbad (altså litt samme metode som når man lager crême brulée). Oppskriften jeg har tatt utgangspunkt i (og modifisert noe) er fra den italienske kokeboken Sølvskjeen. Jeg har laget retten med sardiner nå en tre-fire ganger, og det blir en fin balanse – sardinene gir en fin salt kontrast til den søtere eggeplommen. Jeg som egentlig ikke spiser så mye sardiner synes dette er riktig så godt. Men – du trenger ikke lage retten med sardiner, det finnes et utall variasjonsmuligheter.

Hovedregelen er:

 1. Legg noe med god smak nederst i kokotten
 2. Knekk et egg over
 3. Krydre
 4. Stek i vannbad.
 5. Spis!

Jeg har lagt inn noen alternative forslag til ingredienser nederst i innlegget, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Dette trenger du til fire kokotter/kopper, retten tar ca. 15 minutter å lage:

 • 4 sardiner i olivenolje av god kvalitet
 • 4 egg
 • 4 ts smør
 • Salt og pepper
 • Eventuelt tabasco, revet parmesan eller frisk persille for ekstra smak.

Slik går du frem:

1) Sett ovnen på 180 grader Celcius og varmluft. Sett (cirka én liter) vann til koking. Finn frem fire små ildfaste former, eller kopper som tåler å bli satt inn i ovnen.

2) Åpne en sardinboks. Trekk til side sardinene slik at du kommer til olivenoljen med en pensel. Pensle bunnen og sidene av formene/koppene med oljen. Eventuelt kan du pensle koppene med smeltet smør.

3) Ta en sardin, grovhakket, i hver kopp (ev. kan du ta i litt mer sardin dersom du ønsker sterk sardinsmak).

4) Knekk ett egg i hver kopp. Krydre lett med salt og pepper. Tilsett en liten klatt (cirka 1 ts) med smør i hver kopp oppå egget.

5) Ta frem en høy ildfast form og sett koppene oppi. Sett den ildfaste formen midt i ovnen på et stekebrett. Hell på det kokende vannet i den ildfaste formen (mellom koppene) til det står halvveis opp på sidene av koppene.

6) Stek i ovnen/ vannbadet til eggehvitene stivner. I oppskriften står det 8-10 minutter, eller til eggehvitene stivner, vi pleier å følge litt med for å få egget medium kokt. Slik sjekker du: trekk ut den ildfaste formen og dytt lett på koppene med en gaffel eller lignende, så ser du i hvilken grad eggehviten har stivnet. Vi pleier å ville ha eggeplommen litt myk og flytende, men det er smak og behag.

7) Servér med godt brød.

Tips: For mer smak kan du tilsette noen dråper tabasco eller litt revet parmesan over eggene. Dryss gjerne litt hakket, frisk persille over før servering.

Variasjoner:

 • Egg i kokott med kjøttsaus. Legg et lag tomatkjøttsaus i bunnen av smurte former. Knekk to egg i hver form, dryss med salt, dekk med nytt lag kjøttsaus. Stek i vannbad i 8-10 minutter, eller til eggehvitene stivner. Server varmt.
 • Egg i kokott med bacon/spekeskinke. Legg stekt bacon eller strimlet spekeskinke nederst i smurte former. Tilsett litt fløte og smør. Knekk oppi et egg. Stek i vannbad i 6-8 minutter, eller til eggehviten stivner.
 • Egg i kokott med purre. Legg hakket, smørstekt purre nederst i hver form, tilsett et par spiseskjeer varmt vann, topp med egg og dryss revet muskat over. Stek i vannbad i 4 minutter, eller til eggehviten stivner
 • Aromaegg i kokott. Dryss fersk basilikum og tørket oregano i smurte ildfaste former, legg på noen tomatskiver og knekk ett egg i hver form. Salte og pepre, ha på smørklatter. Legg ev. på flere tomatskiver og basilikum på toppen. Stek i vannbad i 6-8 minutter, til eggehvitene stivner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s