Pulled pork

pulled pork

Pulled pork is, I think, American barbecue as its best – meat cooked so gently and tenderly that it can be gently teased apart by forks (…) – smoky, juicy, and served with an aggressively piquant sauce (Felicity Cloake, The Guardian)

Pulled Pork er opprinnelig en barbecuerett fra USA, men har de siste årene virkelig gjort sitt inntog i Norge. Pulled Pork kan også tilberedes uten grill, inne, slik vi gjorde det denne gangen.

Pulled pork er svinekjøtt (vi brukte nakkekoteletter) som legges i en gryte eller ildfast form, krydres, tilsettes væske og breseres i mange timer i ovnen. Deretter skal kjøttet være så mørt at det nærmest faller fra hverandre av seg selv, og du skal kunne bruke to gafler til å dra (pull) kjøttet fra hverandre, derav navnet Pulled Pork.

Mange lager Pulled Pork med eplemost, vi valgte her å bruke øl, som gir en noe kraftigere smak enn eplemosten, som blir fruktigere. Dersom du skal bruke øl, er det viktig å velge et øl med en del sødme og lite bitterhet. Årsaken er at ølet reduseres ned og bitterheten vil bli forsterket.

Pulled Pork serveres ofte i hamburger med barbecusesaus og coleslaw. Dersom du ønsker å lage barbecuesausen selv, har jeg skrevet inn to oppskrifter nederst i innlegget. I begge oppskriftene har jeg valgt å tilsette whiskey for å få litt røyksmak til barbecuesausen. Har du ikke whiskey, kan dette fint droppes. Noen bruker røykaroma, det har jeg ikke erfaring med selv.

Coleslaw kan du enkelt lage selv, jeg har lagt inn oppskrift på det under. Dersom tiden skulle løpe fra deg, eller du går tom for coleslaw, er det også mulig å bruke italiensk salat.

Retten tar mange timer å lage, men det meste er kun ventetid. Jo lenger den står, jo bedre blir den. Vi har laget retten fem ganger, med ulike oppskrifter og temperaturer hver gang.  Den ideelle temperaturen er mellom 110 og 150 grader i minst fem timer, gjerne ti. Jo lenger den står, jo lavere temperatur kan du ha.

Dette trenger du (4 personer):

 • 4 nakkekoteletter
 • 0.33 brown ale (vi brukte Nøgne Ø)  – du kan også velge et annet øl med mye sødme og lite bitterhet. Eventuelt kan ølet byttes ut med eplejuice eller eplemost

Rub/ krydderblanding til nakkekotelettene

 • 1 ts salt
 • 0,5 ts hvit pepper
 • 0,5 ts paprikapulver
 • 0,5 ts chilipulver
 • 2 hvitløksfedd, finhakket (kan sløyfes)
 • 1 sjalottløk (kan sløyfes)

Coleslaw (kan erstattes med italiensk salat)

 • 1/4 hodekål, snittet i strimler
 • 1/2 løk eller 1 sjalottløk, finhakket
 • 1 dl majones eller aïoli
 • 1 ss hvitvinseddik eller eplecideredik
 • 1 ss olivenolje (kan sløyfes)
 • salt og pepper
 • 8 hamburgerbrød
 • frisk koriander (kan sløyfes)
 • ev. chilimajones (5 ss majones blandet med 3 ss sweet chilisaus eller finhakket chili og hvitløk)
 • barbecuesaus – for to hjemmelagde variasjoner, se nederst i innlegget. Ellers er Heinz sin hjemmelagde OK.

1) Pulled pork steg 1:  Sett stekeovnen på 140 grader. Legg nakkekotelettene i en ildfast form. Bland sammen rubben/krydderet. Gni det inn i nakkekotelettene, på begge sider. Hell over ølet. Kotelettene bør være dekket. Legg eventuelt hvitløk og sjalottløk på toppen av kotelettene. Legg en aluminiumsfolie eller et lokk på toppen av den ildfaste formen

pullepork steg 1       pulled pork steg 1

Sett den ildfaste formen inn i ovnen. La stå i minst 5 timer. Vi hadde den inne i to timer på 140 grader, deretter skrudde vi ned til 120 grader for de siste fire timene. Hvis du har tid til å la den stå i opp til ti timer, kan den stå på 120 grader hele tiden.

2) Coleslaw: Ta av de ytterste lagene av kålen dersom disse er «visne». Snitt kålen i tynne skiver, finhakk løken. Bland majones eller aïoli med eddik og olivenolje, salt og pepper. Bland alt og ha i en bolle.

coleslaw

3) Pulled pork steg 2. Når kjøttet er ferdig – ta ut den ildfaste formen, legg kotelettene over på et fat eller en stor skjærefjøl. Med to gafler separerer du kjøttet fra beinet og deler det i små, revne biter. Bland kjøttet med barbecuesausen (se nederst i innlegget for oppskrifter). Du kan ev steke kjøttet raskt i stekepanne for å varme det opp litt.

porken

4) Servering: Del hamburgerbrødene i to og rist dem i ovnen eller i brødrister. Servér hamburgerbrødene umiddelbart med pulled pork, coleslaw og eventuelt chilimajones. Server gjerne også med frisk koriander.

pulled pork

 

Håper det smaker!

Barbecuesaus alternativ 1 (enkel)

 • 1 løk, grovhakket
 • 1 liten bit ingefær (størrelsen på en tommel), skrellet og grovhakket
 • 1 fedd hvitløk, grovhakket
 • 2 dl ketchup (helst Heinz)
 • 1/2 dl brunt sukker
 • 1/2 dl flytende honning
 • 2 ss hvitvinseddik (ev eplecidereddik)
 • 1 ss dijonsennep
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss tørket koriander
 • 1 ss paprikakrydder
 • 1/2 ss cayennepepper
 • 1 ss soyasaus
 • 1,5 ts whiskey med god røyksmak (kan sløyfes)

Denne barbecuesausen kan lages før kjøttet er ferdig, og er mindre tidkrevende enn den andre. Bland alle ingrediensene i en bolle og kjør med stavmikser (eller bruk blender). Smak eventuelt til med mer salt, pepper, chili eller det du måtte ønske.

Barbecuesaus alternativ 2 (litt mer tidkrevende)

 • kraften fra pulled pork
 • 3 ss Ketchup
 • 3 ss Brunt sukker
 • 3 ts Worshesterchiresaus
 • 2 ss whiskey
 • 0,5 ts paprika
 • 0,5 ts salt

Sil ølkraften, ta halvparten av kraften oppi en kjele og kok til den har blitt redusert til 2/3 av opprinnelig mengde. Tilsett ketchup, brunt sukker, worshestershiresaus og whiskey. Jeg valgte å også ta oppi paprikapulver. Ta eventuelt også oppi et par dråper tabascosaus. Smak til med pepper. La gjerne sausen koke i ti minutter til uten lokk, så blir den litt tykkere. Bland den varme barbecuesausen med kjøttet.

 

Kilder og ressurser om Pulled Pork:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s