Slik lager du pannacotta (her med brunost og rom)

IMG_4504

“I’m not a vegetarian! I’m a dessertarian!”
― Bill WattersonCalvin and Hobbes: Something Under the Bed is Drooling

Panna Cotta betyr «kokt fløte» på italiensk og er en klassiker fra Italia som er eksportert til resten av verden. Opprinnelig er pannacottaen ganske mild og har ofte en fyldig vaniljesmak. Her har jeg laget en oppskrift som opprinnelig er fra Gordon Ramsey. Bildet over viser Gordon Ramseys versjon der pannacottaen er tilsatt rom, og er toppet med granateplesirup og revet sjokolade.

I ettertid har jeg prøvd ulike varianter, og har fornorsket pannacottaen med å tilsette brunost. Når den både får god rom og brunost, synes jeg strengt tatt ikke den trenger sirup, men du kan selvsagt lage sirup om du vil det (sirupoppskrift fremgår av videoen til Gordon Ramsey).

Grunnoppskriften under er altså lik Gordon Ramseys versjon, men da med tilsatt brunost. Du kan fjerne rommen, eller brunosten, eller begge deler. Da kan du for eksempel tilsette litt kaffe eller vaniljefrø for smak.

Dette trenger du (4 pannacottaer)

  • 2,5 dl fløte
  • 0,5 dl melk
  • 50 g sukker (gjerne brunt sukker, hvitt går også)
  • 1-2 ss mørk, vellagret rom (vi brukte Ron Zacapa, hvis du ikke har rom kan kanskje kaffelikør fungere?)
  • ev. 1-2 skive kraftig brunost (ved mild brunost kan du øke mengden noe)
  • 2 plater gelatin (eventuelt 2 (strøkne) teskjeer med gelatinpulver)

1) Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem til ti minutter. Hvis du bruker gelatinpulver ta pulveret og 4 ss kaldt vann i en skål, rør godt rundt til det blander seg.

2) Mens gelatinen mykner tar du sukker, melk, fløte og rom i en sausepanne. Kok sakte opp. La koke i 30 sekunder, og trekk pannen av varmen.

3) Tilsett brunost og rør rundt til den er oppløst i væsken.

4) Tilsett gelatinplaten eller gelatinpulveret i den varme blandingen og rør rundt til gelatinen er løst opp.

5) Hell pannacottamassen over i et litermål og fordel deretter i fire glass eller skåler. Sett i kjøleskap i minst to timer eller til pannacottaen har stivnet.

6) Hvis du både har i rom og brunost, har pannacottaen i seg selv en kraftig smak. Server alene eller med tilbehør. Noen forslag: en fruktsaus eller fruktsirup, noen bær, hjemmelaget syltetøy, revet sjokolade etc.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s