Pasta med parmesan og parmaskinke – middag på 15 minutter

pasta

“I saw how three or four ingredients, as long as they are of the highest and freshest quality, can be combined in a straightforward way to make a truly excellent and occasionally wondrous product.”
― Anthony BourdainKitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly

God mat trenger ikke å være komplisert så lenge du har gode råvarer. I denne superenkle pastaretten blir ikke noe gjemt vekk, og råvarene kommer virkelig til sin rett. Jeg har laget retten to ganger, en gang med fersk basilikum, og en gang uten. Jeg foretrekker med fersk basilikum, men begge ble veldig gode. En rett som dette vil smake bedre jo bedre råvarene er, noe jeg går mer innpå i neste avsnitt.

Jeg har alltid syntes parmesan og parmaskinke er svært anvendelige både for å fremheve andre smaker, og som hovedrolleinnhaverne i en middag. For en liten tid tilbake fikk jeg spørsmål fra en importør av italiensk parmaskinke og parmesanost om jeg kunne tenke meg å smake på noen av deres høykvalitetsprodukter.  Dette takket jeg ja til, noe jeg var svært glad for de påfølgende dagene, ettersom jeg syntes at produktene holdt svært høy kvalitet. Jeg testet dem ut i en rekke retter, blant annet i den noe utradisjonelle retten tallerkenstekt laks med parmesan. Osten jeg fikk var vellagret (24 måneder) parmesanost (Parmigiano Reggiano) og parmaskinken var ekte parmaskinke.

IMG_3334

Produktene er laget etter tradisjonelle metoder, uten tilsetningsstoffer og har EU-opprinnelsesbeskyttelse (Protected Designation of Origin), som setter krav til produksjon og ingredienser. I butikken er det et hav av muligheter når det gjelder ost og skinke så her er tips til hvordan du kan finne de «ekte» produktene: Hvis du leter etter ekte parmesan ser du om det faktisk står «Parmigiano Reggiano» på osten (betyr parmesanost på italiensk) og for å finne ekte Parmaskinke kan du se om den har bilde av en liten krone på seg. «Kronen» på parmaskinken viser at produktet er sertifisert (se bilde over). Tilsvarende har parmesanosten et slikt sertifiseringsmerke, se bilde under. Nyttig å vite når man skal velge mellom en vegg med oster/skinker.

Logo Parmigiano

Jo bedre kvalitet på skinke og parmesanost, jo bedre blir altså pastaretten. Det hjelper også å ha smakfulle tomater og en god olivenolje. Denne pastaretten tar faktisk bare 15 minutter å lage, og er derfor perfekt for en dag du egentlig ikke har tid til å lage middag.

Dette trenger du (2 personer, 15 minutter):

 • 1 dl kvalitetsparmesan (gjerne godt lagret), finrevet
 • 3 skiver parmaskinke
 • Smaksrike tomater (eller cherrytomater)
 • 4 ss fløte
 • 1-2 ss god, extra virgin olivenolje (kan sløyfes)
 • Pasta (jeg valgte 5 «bunter» med tagliatelli)
 • 1 sjalottløk, finhakket
 • En neve fersk basilikum (kan sløyfes)
 • Salt og pepper

Slik går du frem:

 1. Sett pasta til koking i godt saltet vann.
 2. Stek noen skiver spekeskinke i en tørr stekepanne. Legg dem over på en tallerken, riv eller skjær i mindre biter så snart de har kjølnet og stivnet noe.
 3. Riv parmesanost, finhakk sjalottløk og skjær tomatene i terninger.
 4. Når pastaen er ferdig kokt, tilsett fløte, olivenolje, parmesan, tomat, løk, spekeskinke. Krydre eventuelt litt ekstra med kvernet pepper og salt.
 5. Tilsett grovt hakket fersk basilikum
 6. Server!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s