Tallerkenstekt laks med ruccola og parmesan

tallerkenstekt laks

“Salmon. Salmon, salmon, salmon, salmon. I eat so much salmon at these weddings, twice a year I get this urge to swim upstream.”
― David NichollsOne Day

Det første innlegget jeg skrev på bloggen var tallerkenstekt laks med mango, koriander og chutneydipLaks kan både spises rå og varmebehandles, og ved å varme opp tallerkenene og deretter legge tynne lakseskiver på, får man en lett varmebehandlet laks. For noen år siden var vi i Lyon og spiste laksecarpaccio med parmesan, ruccola og pinjekjerner. Det er denne retten vi her har forsøkt å gjenskape, men da med «tallerkensteking» i steden for å ha laksen helt rå.

I kjøledisken er det mange parmesanlignende produkter, men visste du at ikke alt egentlig er parmesan? Ett tips på veien er å se om det faktisk står parmesan på osten (eller Parmigiano Reggiano), og du kan gjerne også se etter sertifiseringsmerket for parmesanoster.

Logo Parmigiano

Jeg har vært så heldig å bli sponset med ekte, vellagret (24 måneder) parmesanost, Parmigiano Reggiano. Produktet er laget etter tradisjonelle metoder, uten tilsetningsstoffer. Parmigiano Reggiano har faktisk fått EU-opprinnelsesbeskyttelse (Protected Designation of Origin), som setter krav til produksjon og ingredienser.  Det er omtrent 370 meierier i Parma-området som er sertifisert til å lage parmesanost. Det er den norske importøren av disse ostene som har sponset meg.

Jeg må si at denne parmesanen virkelig falt i smak. Den var vellagret og hadde en kraftig, rund og god smak, og god konsistens. I retter som den jeg lager her er det særlig viktig med gode råvarer, ettersom det er lite tilberedning som gjøres. Det blir da viktig med god kvalitet, særlig på laksen og parmesanen, og gjerne også olivenoljen. Jo bedre smak på råvarene, jo bedre blir retten. 🙂

Dette trenger du (til to personer, mengdene kan du varierere som du vil, her er bare noen forslag):

  • 200-400 g laks av høy kvalitet
  • ca 25 g parmesan
  • 1/3 pose ruccolasalat
  • 1 pose pinjekjerner
  • God extra virgin olivenolje
  • Balsamicoeddik
  • Maldonsalt

1) Skjær laksen i tynne skiver.

2) Varm opp to tallerkener ved å plassere dem på stekebrett i stekeovnen (vi hadde ovnen på 150 grader). Eventuelt kan du varme tallerkenene opp i kokende vann, se fremgangsmåte her

3) Rist pinjekjernene i tørr stekepanne for å få frem mer smak.

4) Ta de varme tallerkenene ut av ovnen.

5) Fordel laksestrimlene jevnt utover slik at de dekker tallerkenene.

6) Strø litt maldonsalt over laksen. Strø over litt ruccola, sprinkle over litt olivenolje og balsamicoeddik. Med en ostehøvel – høvle en del parmesanskiver jevnt over tallerkenen. Strø over pinjekjernene.

7) Server!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s