Farmors honningkake

20151004_193049_resized (1)

“Well,» said Pooh, «what I like best,» and then he had to stop and think. Because although Eating Honey was a very good thing to do, there was a moment just before you began to eat it which was better than when you were, but he didn’t know what it was called.”
― A.A. MilneWinnie-the-Pooh

Denne honningkaken er saftig og god, med litt seig konsistens, litt som en «sponge cake». Server den gjerne med vaniljeiskrem eller vaniljesaus. Og en god kopp kaffe. 🙂

I Matleksikon står følgende om den opprinnelige honningkaken:

Honningkake (gâteau de miel fr., Honigkuche ty., honey cake eng.) Kake som har vært bakt siden oldtiden. Kaken lages av en deig som består av like vektdeler mel og honning. Honning som kommer fra Chile regnes som best til baking. Melet som brukes er hovedsakelig hetemel, men også rugmel brukes. Honningen varmes opp til ca 30 grader og melet eltes inn. Deigen lagres så i minst 14 dager før utbaking. Deigen skal da knas til den er smidig. Tilsett hevemiddelet, som kan være pottaske eller en blanding av hornsalt og pottaske og smaksett med krydder.  (…)

Men ingen fare.. honningkaken jeg her har laget skal ikke hvile i 14 dager før utbaking! Det er en oppskrift fra en håndskrevet oppskriftsbok jeg har arvet fra min farmor (se bilde under). Denne honningkakeversjonen er faktisk helt uten honning, litt slik som mange pepperkakeoppskrifter lages uten pepper. Det søte har den likevel i massevis. Den inneholder sukker og sirup, men også kefir og ingefær, så det er lagt opp til å være en god balanse mellom det søte og syrlige i kaken. Den inneholder pepper også, som gir ørlitegrann spicy touch til kaken.

20151003_163135_resized

I boken står det at kaken koster omtrent kr 0,66 å lage, så jeg tror dette er en ganske gammel oppskrift!

Siden oppskriften gir litt lite informasjon om fremgangsmåte, har jeg måtte tippe litt hvordan den skal lages, og jeg har også gjort noen andre tilpasninger. Her står det for eksempel at den skal «stekes i ovn til den blir gyllen brun» – men på hvor mange grader? Hvor lenge? Hvor i ovnen? Basert på hvordan tilsvarende kaker stekes har jeg her prøvd meg på 150 grader, 50 minutter, der kaken settes inn ganske langt nede i ovnen. Det fungerte godt.

En annen utfordring var at det ikke sto egg i ingredienslisten, selv om det i fremgangsmåten sto det at man skulle tilsette «pisket egg», riktignok med en strek over ordet «egg». Jeg tolket det dithen at ordet egg ble skrevet inn ved en feil, så har i min versjon av kaken ikke laget den med egg. Men kan godt hende jeg prøver med egg neste gang, for å se om det utgjør en forskjell. 🙂

Det sto at sirupen skulle være lunken, jeg tolket det som at romtemperatur var lunkent nok og kjørte på med det, men ser at noen oppskrifter velger å varme opp sirup/honning til over 30 grader.

I oppskriften sto det 1 ts ingefær. Jeg antar det var ment 1 ts tørket ingefærpulver, men jeg valgte å erstatte det med 2 ts finrevet fersk ingefær for å få frem mer aroma i kaken.

Dette trenger du til en langpanne:

  • 700 g hvetemel
  • 320 g sukker
  • 1/2 ts pepper (jeg valgte hvit pepper)
  • 2 ts fersk, finrevet ingefær (eller 1 ts tørket ingefær)
  • 2 ts natron (jeg tok nærmere 2,5 ts)
  • 6 dl kefir/kulturmelk
  • 2 dl/300 g lunken sirup (jeg brukte lys sirup)

Slik går du frem (15 min forberedelse + 50 min i ovnen + avkjøling):

1. Sett ovnen på 150 grader over- og undervarme.

2. Riv ingefær med et fint rivjern (eller bruk tørket ingefær). I en stor bakebolle blander du hvetemel, sukker, pepper og ingefær. Ha i sirup, kefir og natron. Bland godt sammen med en slikkepott til det ikke lenger er klumper i røren.

20151004_153504_resized

3. Kle en dyp langpanne med bakepapir (eller smør den med smør). Hell røren oppi, og fordel med slikkepott slik at røren får en jevn tykkelse og overflate

4. Når ovnen er varm – sett langpannen ganske langt nede i ovnen. Stekes i cirka 50 minutter, eller til den er «pent brun».

5. La kaken avkjøle seg i formen, og skjær den opp når den er blitt avkjølt. Server gjerne med vaniljesaus eller lignende.

Håper det smaker!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s