Eltefrie baguetter

20150930_174805_resized

“To err is human. To loaf is Parisian.”
― Victor HugoLes Misérables

Dette er rett og slett oppskriften på eltefrie brød, men laget som baguetter. Oppskriften er som et utgangspunkt vanlig eltefrie brød-oppskrift.

Jeg kikket rundt på diverse blogger (bl.a. Mat på bordet) og så at flere opererte med litt sukker i oppskriften, så da prøvde jeg det. Jeg er litt usikker på formålet med sukkeret, men var fornøyd med resultatet, så kommer nok til å bruke det neste gang også.

Dette er første gang jeg lager hjemmelagde baguetter, men jeg har skjønt at en utfordring pleier å være at baguettene blir flate. Derav forumtråder som «baguette problem flat» og «how to keep a high hydration bread loaf from becoming flat«.

Derfor finnes det mange triks, som å «brette» baguettene, eller snurre dem, slik at de holder seg «høye» også etter steking. Her har jeg brukt snurremetoden, som jeg så på et fransk matlagingsprogram en gang. Den deigen de der brukte var betydelig fastere enn den jeg hadde, men det gikk OK likevel, dvs. det var litt klissete selve snurringen (bruk mye hvetemel!), men resultatet ble upåklagelig.

Det finnes flere sider som forklarer side opp og side ned om hvordan du får den perfekte baguette (se for eksempel her, her eller her). Jeg valgte å kjøre en svært enkel fremgangsmåte, med den mer rustikke looken som resultat. Det finnes også metoder som er mer tidkrevende og antakelig gir et enda bedre visuelt resultat, se for eksempel her:

Som med all eltefri bakst bør du begynne litt tid i forveien, men det krever ikke mye. Jeg brukte to minutter på å blande deigen før jeg la meg, og så gjorde jeg selve formingen og stekingen rett etter jobb neste dag.

Dette trenger du (til tre baguetter):

  • 5 dl hvetemel
  • 4 dl kaldt vann
  • 1,5 ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1/2-1 ts sukker (kan sløyfes)

Slik går du frem:

  1. Bland ingrediensene i en bakebolle. Dekk til bollen og la stå på kjøkkenbenken i 10-20 timer.
  2. Sett ovnen på 250 grader over og undervarme.
  3. Ta tak i kantene av deigen og «brett» til motsatt side, fortsett med dette til deigen blir mer kompakt. Hvis du har tid kan du la deigen hvile nå i en time eller to. Hvis ikke, går du rett til steg 4.
  4. Gjør klar en melet overflate. Del deigen i tre like store deler. Strekk hver del slik at den blir lang og snurr den rundt sin egen akse (dette gjør at baguettene ikke blir så flate). Siden deigen er ganske våt, er dette ganske klissete, så bruk masse hvetemel. Legg de tre baguettene på et bakepapir.
  5. Stek midt i ovnen til baguettene er gylne/brune (i vår ovn tok det rundt 20 minutter). Avkjøl på rist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s