Farmors epledessert med karamellisert havregryn

den

20171029_215430.jpg

Jeg har vært så heldig å arve farmors kokebok, håndskrevet i 1934, med en såvidt lesbar håndskrift. Jeg kikker innimellom i denne for nostalgi, og også for å finne litt inspirasjon, slik som i dag da jeg hadde 1 kg epler liggende, skulle ha middagsbesøk og hadde lyst til å prøve noe nytt. Og epleoppskrifter var det mange av.

Oppskriften jeg til slutt valgte var tilsynelatende en variant av tilslørte bondepiker, men havregrynen karamelliseres. Smaken endte faktisk opp med å bli ganske annerledes enn vanlige tilslørte bondepiker. Kontrasten mellom den søtlige, crispy havregrynen og de syrlige, myke revne eplene var veldig god, og den piskede kremen rundet hele retten av slik at den endte opp balansert i smakene.

Konklusjon: Jeg foretrekker farmors havregryndessert fremfor tilslørte bondepiker, det var særlig karamelliseringen av havregrynene som falt i smak. Gjestene var også svært fornøyde, om enn svært, svært mette når de dro herfra.

Variasjon

Jeg har valgt å legge min personlige touch på denne og har derfor tilsatt lime til de revne eplene, vaniljesukker i kremen og litt kanel på toppen. Men du kan selvsagt også lage retten slik den opprinnelig var tenkt, derfor har jeg skrevet «kan sløyfes» der justeirnger er gjort ift opprinnelig oppskrift.

Dette trenger du (dessert til 6-8 personer)

 • 1 kg epler, skrellet og grovrevet (ikke kjernen)
 • 1-2 lime og 1 ss flytende honning (kan sløyfes)
 • 10 g margarin eller smør
 • 100 g havregryn
 • 150 g sukker
 • 2 dl kremfløte
 • cirka 1 ss sukker
 • cirka 0,5 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
 • kanel til å drysse over til slutt

Slik gjør du:

 1. Smelt margarin eller smøret i pannen. Ha i havregryn og sukker. Brun til kastanjebrun og det lukter nøttete (jeg rørte innimellom). Ta over på en stor tallerken eller lignende og sett til avkjøling.
 2. Skrell og riv eplene og skvis over limesaft blandet med honning.
 3. Ha kremfløte, sukker og vaniljesukker i en bakebolle. Pisk til krem.
 4. Før servering – finhakk eller knus de karamelliserte havregrynene. Finn frem brede glass og ha i epler og havregryn lagvis. Topp med pisket krem og dryss over kanel. Enjoy!

2 kommentarer Legg til din

 1. Sissel sier:

  Holder på å tørke masse brød tilovers etter helgen. Tror jeg skal prøve å blande 50 % brødsmuler og 50 % havregryn ? Vil de virke ?

  1. matosofi sier:

   Jeg vet ikke, men det skader jo ikke å forsøke? Jeg vil tro det kan funke 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s