Blomkålstek ala Dan Barber

 

«You could just make one part of this recipe or the other, but, like a chicken-fried steak surrendering to its cream gravy, there is something deeply appealing about slashing through your slab of cauliflower and plunging it into the downy bed of puree. The cauliflower’s sweet, subtle flavors are unobscured; its textures, on both ends of the spectrum, are at their best.» – Kristen Migliore i Food52 Genius Recipes

Blomkål får en nøtteaktig og dyp smak når den stekes på den måten den er gjort her, i biff-form. I denne retten (utviklet av Dan Barber) er det blomkål i sentrum og under og overalt – i hele sin prakt. Herlige, herlige blomkålen!

Blomkål vises både fra sin silkemyke side (blomkålpureen) og fra den nøttete og mer kraftige og møre blomkålsteken. De eneste ingrediensene du trenger er blomkål, melk, salt, pepper og olje, en rimelig og enkel rett med andre ord.

Hvordan lages den? Vel, to «biffer» av blomkål krydres og stekes i god olje/smør til de blir brunet og får gode, karamelliserte aromaer på overflaten, deretter godgjøres de i ovnen til de blir møre. Resten av blomkålen forvandles til en silkemyk pure, smaken minner om blomkålsuppe, men konsistensen er mye mer fyldig.

Dette er en rett til to personer, og enten som en lett middag, en forrett eller som kveldssnacks.

Dette trenger du (til 2 personer):

  • 1 blomkålhode (ca 680 gram, har litt slingringsmonn her)
  • 3,5 dl vann
  • 2,5 dl helmelk
  • 2 ss vegetabilsk olje (jeg valgte olivenolje), pluss ekstra til pensling
  • 3/4 – 1 ts salt
  • Fersk, nykvernet pepper

Slik gjør du (ca 30 minutter):

1. Sett ovnen på 175 grader over/undervarme

2. Finn frem en skarp og tung kniv og skjær to tykke blomkålskiver (a 2,5 cm) fra toppen av blomkålhodet, kutt gjennom stammen (se bilde under). Trim vekk det meste eller alt av de grønne bladene nederst på stammen. Sett blomkålskivene til side.

IMG_0332

3. Du har nå en del «rester» av blomkål etter de to skivene er skjært ut. Kutt nok små blomkålbuketter til at det utgjør cirka 300 gram (hvis det blir mye mindre går det greit og du justerer  ned mengden væske i steg 5).

IMG_0337

4. Ha blomkålbukettene, vann og melk i en medium stor gryte, tilsett salt og kvern over litt pepper. La det koke opp (uten lokk, eller pass på), og kok til blomkålen er veldig mør, tar cirka 10 minutter. Du kan sjekke om blomkålen er mør ved å ta en blomkålbit over på en tallerken og presse med baksiden av en skje. Hvis den går i oppløsning er den ferdig.

5. Sil av, men ta vare på kokevæsken. Bland blomkål og cirka 1,2 dl av kokevæsken med en stavmikser eller blender til den får en silkemyk konsistens. Hvis er for tykk tilsetter du bare mer kokevæske. Smak på pureen før du eventuelt tilsetter mer salt/pepper. Ha blomkålpureen tilbake i gryten og sett på lokk så den holder seg varm.

6. Varm opp 2 ss olje i en stor stekepanne som du kan ha i ovnen. Sett varmen på medium-høy. Pensle blomkålskivene på begge sider med ekstra olje og sprinkle salt og pepper (også på begge sider).

7. Ha blomkålskivene i stekepannen og stek til de er gyllenbrune, cirka 2 minutter per side. Sett stekepannen inn i ovnen og la dem bake til de er gjennommøre, cirka 10 minutter.

 

8. Varm opp igjen blomkålpureen over medium varme slik at den er klar til servering.

9. Fordel pureen på to tallerkener. Topp mer blomkålstek og server. Bon appetit!

 

Tips

  • Kokekraften fra blomkål som du ikke bruker kan tas vare på og brukes til blomkålsuppe e.l. en annen gang.
  • Retten kan fungere som forrett til for eksempel en fiskerett
  • Du kan røre inn litt cheddarost eller parmesanost i blomkålpureen hvis du vil ha slike smaker i den. Men da vil blomkålsmaken komme litt mer i bakgrunnen.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s