Sitronkake med valmuefrø

Lemon is highly combinable and adaptable: in sweet or savory dishes, as a seasoning or star ingredient. Pull it to extremes in a sweet lemon tart, sour lemon confectionery, bitter-lemon soft drinks and Middle Eastern salted preserved lemons – Niki Signet, i boken «the flavor thesaurus»

I denne kaken er det sitronen som er stjernen. Sitronkake lages gjerne i en brødform, og smaken er mest søt, men med syrlige hint fra sitronskallet og glasuren. Kaken er saftig, blant annet fordi det er rømme/creme fraiche i røren.

Jeg har sett mange som har laget og skrytt av denne sitronkaken, som er fra boken Sweet av Helen Goh og Ottolenghi. Og etter å ha lagd den har jeg skjønt hvorfor. Jeg har gjort noen få endringer i oppskriften, men prøvd å beholde den originale så mye som mulig. Jeg har brukt vanlig smør og ikke usaltet smør, derfor kuttet jeg ut ekstra salt. I oppskriften sto det egentlig at kaken skulle steke 55 til 65 minutter. Jeg har tatt den ut etter alt fra 45 til 55 minutter, og det gikk fint, jeg har derfor endret noe på slingringsmonnet i steketid.

Det er faktisk ikke sitronsaft i selve sitronkake. Sitronsaften er kun i glasuren, og det er kun to spiseskjeer. I kaken er det derimot sitronskall, fra hele tre sitroner. Pass på å bare riv det gule, siden det hvite på sitronen kan bli litt for bittert. For å unngå for mye sprøytemidler anbefaler jeg sterkt å bruke økologiske sitroner.

Kaken tar cirka 1 time og 45 minutter å lage, herav halve tiden til steking.

Dette trenger du av utstyr:

 • Brødform*
 • Bakepapir til å dekke innsiden av brødformen med
 • Bakeboller og slikkepott
 • Visp, helst elektrisk, men vanlig kan også gå.
 • Liten gryte

*Hvis du ikke har brødform kan du bruke en liten ildfast form, jeg har prøvd begge deler, se bilder øverst. En vanlig kakeform vil nok være for stor. Du kan også prøve å ha røren i non stick muffinsformer, men juster i tilfelle steketid. Og kaken blir nok saftigere om du lager den i brødform, evt. i en liten ildfast form, så det er å anbefale.

Dette trenger du:

 • 3 store egg
 • 225 g sukker
 • 120 g sæterrømme eller creme fraiche
 • 5 ss/ 70 gram vanlig smør, i terninger, pluss ekstra til å smøre formen
 • 1 ss valmuefrø
 • Finrevet skall fra 3 økologiske sitroner (1 ss, bare det gule)
 • 170 g hvetemel
 • 1/4 ts bakepulver
 • 90 gram melis, siktet
 • 2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 160 grader over/undervarme. Smør en brødform og dekk innsiden med bakepapir. Sett til side.
 2. Gjør klar og mål opp smør i terninger, valmuefrø og revet sitronskall.
 3. Gjør også klar en bakebolle der du sikter mel og bakepulver
 4. Pisk egg og sukker i 2 minutter (medium/høy hastighet) inntil blandingen har bleknet noe. Tilsett rømme/creme fraiche og fortsett i 2 minutter, til godt blandet.
 5. Varm forsiktig opp smøret i en liten gryte, tilsett valmuefrø og sitronskall.
 6. Bruk en myk slikkepott til å forsiktig vende melblandingen inn i eggeblandingen. Deretter vender du inn smørblandingen på samme måte.
 7. Med en skje – ta blandingen over i den bakepapirkledte brødformen så den når 3/4 opp på sidene. Plasser på et stekebrett og bak midt i ovnen i 50 til 65 minutter, eller til du kan stikke noe spist (strikkepinne/spisepinne) inn til senter av kaken og den kommer tilbake uten deig på. Ikke åpne døren for å sjekke kaken de første 45 minuttene du baker.
 8. For å lage glasuren – bland melis med sitronjuice i en bolle.
 9. Ha glasuren over toppen av kaken så snart kaken kommer ut av ovnen, spre jevnt, så den trekker litt inn og lager en god topping. Strø over litt ekstra revet sitronskall om du har. La kaken hvile i 30 minutter i brødformen før du tar den ut. Den skal visstnok komme ned til romtemperatur før du serverer den, men jeg synes en halvtime hvile er nok.
 10. Kaken holder seg godt og kan oppbevares i romtemperatur i lufttett boks eller i plastfolie i rundt tre dager. Passer godt til dessert, turmat, nødfrokost eller et søtt mellommåltid.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s