Mammas hjemmelagde horn

Disse hornene er basert på en familieoppskrift jeg har vokst opp med. Rundstykkene/hornene er veldig lette og luftige i konsistensen. Grunnoppskriften kan brukes til alt fra rundstykker, horn, loff, tebriks og pizzasnurrer. Her har jeg vist fremgangsmåten for horn, etter en nysgjerrig utspørringsøkt av eksperten på denne oppskriften. Horn er valgt, de blir ekstra lette fordi de hever «i flere lag». Du kan ha solsikkefrø i deigen hvis du vil ha dem litt sunnere.

Dette trenger du (stor porsjon):

 • 2 kg mel
 • 190 g smør (ekte smør)
 • 4 ts salt (vanlig, finkornet)
 • 1,35 l helmelk
 • 2 ss sukker
 • 1 pk (50 g) fersk gjær
 • Til pensling: egg,vann
 • Evt til topping: revet ost, valmuefrø, havregryn etc.

Slik gjør du:

 1. Finn frem en stor (stål)gryte. Smelt smøret forsiktig (på medium varme). Så tar du i sukker og rører inn til det er oppløst. Rør inn melk til blandingen holder passende temperatur (37 grader) og trekk av varmen. Rør videre og pass på at temperaturen ikke blir høyere/ for høy, for da vil ikke gjæren fungere ved heving.
 2. Smuldre gjæren i melken (dvs. del gjæren i små biter med fingrene og ha i melken). Rør til gjæren er oppløst i melkeblandingen.
 3. Bland saltet i melet og ha melet i melkeblandingen. Elt godt for hånd (alternativt med maskin). Tar cirka fem minutter. Deigen skal bli spenstig.
 4. Dekk til deigen/bakebollen/gryten. La stå og heve i minst en time til den cirka har doblet seg i størrelse.
 5. Gjør klar en overflate til baking. To valg: 1) en melet overflate eller 2) hvis du har silikonmatte – pensle den og kjevle med et tynt lag med smør (du slipper mel og det gjør baksten saftigere)
 6. For horn: Del deigen i cirka fem deler, deretter kjevler du ett deigemne om gangen til en 40 cm i diameter sirkelflate. Del fra midten i åtte sektorer/»kakestykker». Rull en og en inn mot midten slik at de ser ut som horn og legg på bakepapirkledt brett. Dekk med plast (gjerne brødposer e.l.) La det heve i en time.
 7. Sett ovnen på 205 grader over- og undervarme.
 8. Bland 1 egg og 1 ts vann, pisk godt. Pensle hornene med eggeblandingen. Eventuelt strø på toppen – ost, havregryn eller valmuefrø.
 9. Sett inn midt i ovnen i 10-15 minutter. Når de er ferdige skal de være gylden brune. Legg over på rist for lett avkjøling.
 10. Kan nytes straks eller fryses ned.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s