21 mattips til 17. mai

den

Her er noen tips til mat på 17.mai – de fleste av rettene kan lages klare dagen før, slik at tiden på nasjonaldagen kan gå til bunad og nasjonalsang. De fleste av rettene egner seg godt til buffet:

 • Eltefri bakst – kan gjøres klar dagen før (fem minutter til å røre deigen), og stekes dagen før eller (helst) på selve dagen den serveres – 17.mai. Her er oppskrift på eltefrie rundstykkene, eltefrie brødene og Focaccia – eltefri. Glemmer du å sette deigen dagen før? Prøv da heller en av disse Focacciaoppskriftene – Focaccia med løk eller Focaccia med rosmarin, oliven og havsalt
 • Urtesmør og/eller kald dip. Server brødet med hjemmelaget urtesmør, tar 5-10 minutter å lage, og kan gjøres klar dagen før. Du kan også enkelt lage en kald urtedip.
 • Karamellisert hvitløkspai – kan lages dagen før og varmes opp i ovn før servering. Kan også serveres lunken (men ikke kjøleskapskald). Tar litt tid å tilberede selve hvitløksfeddene, men det er verdt prosessen. Anbefaler å bruke gode, norske oster.
 • Blomkålkake – samme som hvitløkspaien, dvs. den kan lages dagen før og varmes opp. Kan også lages samme dag. Oppskriften har nøyaktige mål, merk at kaken blir bedre jo bedre og mer vellagret parmesan du bruker.
 • Salat – lages samme dag eller til nøds dagen før, men ikke ha vinaigrette/dressing over før 10 min før servering.
 • Risotto med laks og musserende vin. Champagne, cava, prosecco, velg selv hva du vil bruke. Denne må lages samme dag. Og passer ekstra godt 18.mai dersom det skulle være noe igjen av din musserende.
 • Vannmelonsalat med fetaost og basilikum. Tar bare 15 min å lage og er frisk og god særlig om det skulle bli fint vær eller man trenger noe lett på bufferen.
 • Pannacotta med brunost (eller vanlig pannacotta) – tar bare 10-15 minutter å lage og kan lages dagen før eller senest tre timer før servering. Skal serveres kald. Hvis du lager brunostpannacotta (min favoritt) kan du gjerne kombinere to typer brunost – en mørk og kraftig og en mild og søt.
 • Sitronkake med valmuefrø – tar litt lenger tid, men enkel prosess og holder seg saftig lenge. Kan lages dagen før og oppbevares i romtemperatur i lufttett boks. En enkel klassiker. Kan gjøres 17.maiklar med litt bær i ulike farger rundt.
 • Epledessert med karamellisert havregryn – denne varianten av tilslørte bondepiker har jeg fått fra min farmor. Havregryn karamelliseres.
 • Firkløverkake – en fantastisk god kake, men krever litt oppmerksomhet. Du kan lage bunnen dagen før 17.mai, og fryse den ned. Så lager du kremen og sjokoladesausen på selve 17.mai. Her er en annen variant av kaken, glutenfri firkløverkake.
 • Ostekake – kan lages i forkant. Det finnes flere varianter – ostekremen stivnes vha gele, hvit sjokolade eller baking i ovn. Her er ett eksempel på hver type ostekake:
  • Ostekake i rødt, hvitt og blått – med hvit sjokolade, granateple m.m. Her får du med 17.maifargene. Stivner i kjøleskapet ved hjelp av gele. Kan lages klar dagen før og så legges gjerne bærene på samme dag.
  • Ostekake med yoghurt, hvit sjokolade og timianhonning –  original kake – hvor mange har smakt timian i en dessert før? Det fungerer svært godt. Velg gjerne en honning av høy kvalitet. I denne ostekaken brukes hvit yoghurt for å stivne kaken. Kaken kan lages inntil to dager før den skal serveres, men lag da timian-honningen rett før servering for best resultat.
  • Karamellostekake med nøtter – bakt ostekake med flere typer karamell. Litt komplisert med karamell, men veldig godt resultat. Dette er en bakt ostekake. Kaken kan bli laget klar og oppbevart i kjøleskapet i opp til tre dager før du serverer den. Du kan også lage noen av elementene klar dagen før og sette sammen kaken den dagen du serverer den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s