Pasta Carbonara – middag på 15 minutter

IMG_5056

Hvis det skal gå raskt til middag er hjemmelaget Pasta Carbonara enkelt, kjapt og godt! Det går fint an å lage denne retten på under 15 minutter, det kommer an på hvor lang tid det tar med pastaen.

Som med det meste pasta som kjøpes tørr (ikke fersk) er det godt om pastaen ikke kokes i hjel, men at den er «al dente». Hva betyr egentlig det? Vi kan kjapt se på matkjemi for å se hva som skjer når pasta koker. Matguruen Harold McGee sier at når pasta kokes i vann absorberer stivelse- og proteinnettverket  vannet og pastaen utvider seg, og sender all stivelsen ut i kokevannet. Fun fact – visste du at mange italienere faktisk sparer på kokevannet når de siler pastaen og bruker dette vannet (som altså da inneholder stivelse) til å jevne sauser o.l.? Undertegnede (og jeg tror ganske mange med meg) kaster dette vannet rett i vasken, kanskje det burde bli satt større pris på? Jaja. Tilbake til kjemien – dypt inni pastanuddelen er det mindre vann tilgjengelig, så den holder seg mer intakt enn yttersiden (det blir altså en hard kjerne i pastaen). Når man koker pasta «al dente» stopper man kokeprosessen når kjernen i pastaen fortsatt er litt lite kokt og gir litt tyggemotstand. For spesielt interesserte – på dette punktet består overflaten av pastaen av 80-90 % vann, mens kjernen består av 40-60 % vann. I praksis finner du ut om pastaen er «al dente» ved å smake litt på den når den nærmer seg ferdig.

Når det gjelder pasta Carbonara er det en enkel rett å lage, det er bare to ting som er viktig å huske på: 1) Ikke ta med hele egget, kun eggeplommen skal brukes. Hvis du glemmer deg, får du heller tilsette et par egg til, og lage det om til en omelett i en stekepanne 🙂  2) Ost- og eggesausen skal kun varmes av pastaen. Ikke sett pastaen tilbake på platen etterpå, da vil egget koagulere og du får litt eggerørekonsistens i sausen, og det er virkelig ikke like godt.

Jeg har laget denne retten med både penne, pastaskruer, tagliatelle, spagetti mm., det fungerer fint. Anbefaler hverken makaroni eller pastasløyfer. Det er opprinnelig en Ingrid Espelid-oppskrift, fra boken Helt Enkelt.

Tid: 15 minutter, 4 porsjoner

 • 2 ss olivenolje
 • 200 g bacon, i små terninger ller små strimler
 • 4 eggeplommer
 • 1 dl matfløte eller vanlig fløte
 • 150 g parmesan, eller annen nyrevet vellagret ost
 • salt, pepper
 • 400 g pastaskruer, penne e.l.
 • 1 toppet ts salt per liter vann
 • 3-4 ss finhakket persille
 • (ev. grønne erter)
 • (ev avokado og lime)

1) Sett rikelig med godt saltet pastavann til koking. Kok pastaen til den er al dente, smak gjerne underveis.

2) Stek baconterningene til de er gylne, helst til de begynner å bli litt sprø.

3) Riv parmesanosten fint på et rivjern. Skill eggeplommer og hviter, sett eggehvitene vekk i en liten beholder, (de kan brukes til eggehviteomelett eller marengs). Eggeplommene vispes sammen med fløten, halvparten av parmesanen tilsettes. Smak til med salt og pepper.

4) Når pastaen er ferdig siler du av vannet, lar det dampe av seg noen få sekunder,  tilsett eventuelt et par ss god ekstra virgin olivenolje. Deretter tar du oppi bacon og rører rundt. Nå skal du tilsette sausen og røre godt, men det er viktig å trekke pastagryten vekk fra varmen. Sausen skal kun få varme fra den nykokte, rykende varme pastaen, ikke varmes opp (da blir det eggerøre).

5) Dryss over resten av parmesanen, persille og nykvernet pepper.

Tips1: Tilsett erter eller sukkererter sammen med sausen.

Tips2: Server pasta carbonara sammen med avokado som du har delt i to, skvist noen limedråper over og saltet bittelitt. Blir veldig friskt og godt!

Husk! Hvis du vil holde deg oppdatert på siste nytt fra bloggen kan du gjerne trykke på knappen i høyre kolonne, så vil du motta e-post hver gang jeg poster et nytt innlegg. Du kan også like Matosofi på facebook, eller følge meg på Twitter.

3 kommentarer Legg til din

 1. Denne retten får meg til å tenke på mange fine middagsstunder i Bergen, med påfølgende kaffe og Ben & Jerry’s is. Jeg tror jeg skal lage spaghetti carbonara en dag til uka, og da skal jeg tenke på deg.

  Stor klem

 2. Kåre sier:

  Jeg er kanskje over gjennomsnittet glad i å lage mat, og da helt fra grunnen av, ingen posesauser, ferdige buljonger, fond etc.Gode råvarer = god mat. Pasta er en av mine favoritter og Carbonara er en av de beste. Min Carbonaraverden ble imidlertid forandret betydelig etter at jeg leste bloggen til Maj-Britt Aagaard. Trodde ikke mine egne øyne, – det skal IKKE være fløte i Carbonaraen. Den ekte og eneste Carbonaraen kommer fra Roma.
  Kun med med egg, revet pecorino romano ost (parmesan kan brukes), spagetti bucatini ( lange hule spagettirør) og guanciale (speka svinekjaker), men godt kvalitetsbacon kan brukes. Jeg har laget guanciale og det ble enda en høydare. Og så sparer jeg litt av kokevannet fra pastaen til å blande inn til slutt..
  Jeg har fått en ny pastaverden. Takk for en en kjempebra blogg !!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s