Bondens marked – ting å gjøre, oppskrifter å prøve

Denne bildekrusellen krever javaskript.

I morgen, lørdag 13.april kl.10.00-16.00 er det Bondens marked i Bergen, Oslo og Trondhjem. Hvis du er glad i god og kortreist mat,  vil jeg absolutt oppfordre deg til å ta turen innom en gang, kanskje allerede i morgen? Jeg har vært en del ganger på Bondens marked, og bildene over er fra tidligere marked.

Bondens marked har et yrende liv, det er mange herlige lukter, smaker og retter som består av nye kombinasjoner av kjente og mindre kjente ingredienser. Det er interessant å se en del av norsk matkultur ivaretatt og samlet på et sted. Bondens marked kan være en hyggelig svipptur på en lørdags formiddag, eller kanskje et mål i seg selv? Skal du en tur inn byen likevel, så er det kort vei å stikke innom Bondens marked, som i Bergen holder til på Fisketorget.

3 ting å gjøre på Bondens Marked

I tillegg til å gå rundt og kikke er det tre ting jeg vil anbefale hvis du går på bondens marked.

1) Gå rundt og se om du finner noe du er interessert i å prøve. Bondens marked har smaksprøver på det aller meste – ost, skinke, honning. Da får du sjansen til å bestemme deg for hva du synes om produktet før du kjøper det. De som selger produktene er også i all hovedsak de som har laget produktene, så det er bare å spørre og grave og få alt fra informasjon om hvordan produktene er laget til oppskriftstips, som de gledelig gir fra seg.

2) Kjøp gjerne med deg gode råvarer hjem! Laget fra gode råvarer, enten på gården, eller (som i tilfellet med fisk) foredlet på gården. Du kan jo prøvesmake på det meste, så da finner du jo fort ut av hva du ønsker å kjøpe med deg eller ikke. Smak forskjellen! Jeg har vært superfornøyd med alt jeg har kjøpt på markedet. Dette er lokalprodusert mat, det meste laget på gårder i Sogn og Fjordane og Hordaland.  Noen av produktene de selger er det vanskelig å få tak i andre steder, slik som Ramsløk og saup (kjernemelk). Flere boder selger også bacon, røkelaks mm, som smaker nydelig godt og som er røkt på gamlemåten, ikke ved hjelp av røkeolje.

3) Kjøp deg en varm lunsj ved en av bodene! Hva med en reinsdyrsburger eller kjøttpølse med tett opp til 100 % kjøtt? Hvis du har lyst på noe litt søtt, hva med en nystekt svele? Eller rykende fersk rømmegrøt laget på en hjemmelaget rømme? Nam! Du kan også på en av bodene kjøpe med deg ferdiglagd rømmegrøt som du kan varme opp i gryten hjemme – nydelig godt!

Oppskrifter du kan teste ut når du kommer hjem

IMG_4901

Har du kjøpt saup/kjernemelk på en bod og lurer på hva den kan brukes til? Hva med å prøve ut tjukke, amerikanske pannekaker?  Jeg har også forsøkt å bruke saup i scones, det fungerte veldig bra.

IMG_3983

Har du valgt å kjøpe med deg en liten krukke med ramsløk? Så bra! Da kan du for eksempel lage laks med ramsløksdip, du kan ha et par teskjeer ramsløk  i rotmos,  eller som smakstilsetning til scones.Prøv også å lage ramsløksmør – bland 100 g romtemperert smør med 1-2 ts ramsløk og litt sitron eller lime, ha det i en lufttett boks i kjøleskapet. Voila – du har nå et ramsløksmør du kan bruke på skiven, til kylling, til laks, til det du måtte ønske.

IMG_3581

Har du kjøpt bacon? Pasta carbonara smaker supergodt med ordentlig røkt bacon. Eller hva med å lage en seimiddag med bacon, soyasaus, kapers og mandelpotetpure? Egg og bacon er selvsagt også en klassiker, se her for the Guardian sin guide til hvordan du kan lage perfekte speilegg.

I tillegg til det jeg har nevnt kan du jo alltids kjøpe inn ost og spekemat og bare servere det som det er, eventuelt kan du lage en honning- og nøtteblanding som du finner oppskrift på her.  

Dette var en liten smakebit, for mer informasjon om Bondens marked, se her.

PS! For ordens skyld, jeg er ikke sponset av Bondens Marked, jeg er bare veldig glad for at det har kommet et slikt tilbud. I tilfelle noen lurte. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s