Slik koker du kyllingkraft

Kyllingkraft

Kyllingkraft er en av de mest anvendelige som finnes. Du kan bruke kraften i tomatsauser, i sopprisotto og mange ulike typer sauser, supper og gryteretter. Og det er enklere enn du kanskje tror!

Du kan koke kyllingkraft på kyllingbein/kyllingskrog, men det er også fullt mulig å koke kraft på restene fra en helstekt kylling du har hatt til middag. Og høns kan man få kjøpt billig på butikken. Hva med å lage en hønsefrikasse? Og så kan man koke kraft på restene av middagen? Det er mange muligheter.

Du trenger:

  • 1 kyllingskrog
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 liten purre/vårløk, grundig vasket, mesteparten av det grønne fjernet, grovhakket
  • 1 gulrot, skrelt og hakket
  • Ev en persillekvast
  • et par laurbærblader
  • noen hele pepperkorn, 3-4 per liter vann
  • Ev en slant tørr hvitvin

1) Hakk kyllingen eller beina i mindre biter, se fremgangsmåte for å dele opp en hel kylling her. Det er best om du klarer å skjære den i enda mindre biter ved kraftkoking, da får du ut mer smak. Noen skrog kan være vanskelige å skjære i, men prøv å få skjært i  mindre biter. Ha bitene i en stor gryte sammen med grønnsaker og persille/krydder. Fyll på med vann og eventuelt hvitvin slik at det dekker kylling og grønnsaker. Kok opp på høy varme.

2) Senk varmen og la det småkoke i 30-45 minutter. Det vil nå etter hvert danne seg et litt grumsete lag på toppen av vannet, skum av slikt fett og urenheter underveis med en hullsleiv, eventuelt med en skje.

3) Sil kraften gjennom en metallsikt eller dørslag dekket med rent bomullsklede.Press mest mulig væske ut av restene i silen med en sleiv eller skje. Hvis du vil ha en sterkere og mer konsentrert smak, kan du fortsette å koke kraften til den er redusert til det halve eller mer.  Hvis du reduserer kraften skikkelig mye, kan du lage «isbiter» av kyllingkraft (bruk en isbitpose), og så har du supre frosne «buljongterninger».

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s