Focaccia med rosmarin, oliven og havsalt

IMG_5059

Her er oppskriften på en klassisk Focaccia med rosmarin og havsalt. Jeg er utrolig glad i denne oppskriften, har ikke tall på hvor mange ganger jeg har laget den, og den serveres ofte med en urtedip, hvitløksdip eller som en del av et tapasbord.

Jeg har tidligere laget en Focaccia med løk og kokte poteter. Denne oppskriften er betydelig enklere teknisk enn Løk-focacciaoppskriften jeg la ut. Det kreves ikke altfor mye arbeid, og det blir en stor porsjon, likevel blir focacciaen fort oppspist i løpet av kvelden. Og om den ikke gjør er den super til nedfrysing og opptining en dag du er tom for brød, eller har lyst på noe snacks. 🙂 Hvis du har  veldig god tid anbefaler jeg oppskriften på eltefri Focaccia.

Denne Focaccia-oppskriften er hentet fra kokeboken Helt Enkelt, som Ingrid Espelid Hovig har skrevet sammen med Paul Løwe. Det tar en to-tre timer før Focacciaen er ferdig, men mesteparten av tiden består av venting/deigen hever/den steker. Dette trenger du for å lage ett stort brød (langpanne):

  • 30 g gjær
  • 2 ss honning
  • 6 dl lunkent vann
  • 1 kg hvetemel
  • 1 ss salt
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ss havsalt
  • 2 ss fersk rosmarin
  • 100 g svarte olivener (uten stein)

1) Varm vannet forsiktig i en gryte til det er ca 37 grader, tilsett honning og smuldre inn gjær. Rør rundt slik at det blir oppløst i det lunkne vannet.

2) Ha mel (gjerne siktet) og salt i en stor bakebolle. Tilsett vannet og elt deigen godt sammen. (Du kan gjerne ta 1 ss god olivenolje på hendene før du elter, da fester ikke deigen seg, og Focacciadeigen har bare godt av litt ekstra olivenoljesmak.)

3) Dekk til deigen og la den heve 1 time på et lunt sted. Den kommer til å bli mer enn dobbelt så stor.

4) Vask en bordoverflate, tørk og dryss på litt mel. Ta deigen på bordet og elt den godt. Du skal få Focacciadeigen til å bli rektangulær, bruk gjerne en kjevle. Pensle en langpanne med smeltet smør. Ha deigen i den smurte langpannen. Press deigen ut med fingrene, slik at deigen dekker hele langpannen. Etterhev i 20 minutter.

5) Grovhakk rosmarinen (ikke finhakk den, da blir den parfymert på smaken). Drypp olivenoljen over Focacciaen, og dryss over havsalt og rosmarin. Dytt olivenene ned i deigen.

6) Stek focacciaen ved 180 grader Celcius i 20-30 minutter alt ettersom hvor sterk ovn du har. Den skal være gyllen på toppen, sjekk underveis. Når focacciaen er ferdig er det bare å skjære den i firkanter og servere!

Tips: Du kan godt bytte ut noen av smakstilsettingene i punkt 5. Prøv for eksempel med fetaost eller soltørkede tomater. Tips 2: Focacciaen egner seg ypperlig til frysing. Sleng den i ovnen, så har du en nydelig frokost en dag du har gått tom for brød.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s