Grønnsakspai med butterdeig

“We must have a pie. Stress cannot exist in the presence of a pie.”
― David MametBoston Marriage

Se for deg scenarioet – du titter inn i kjøleskapet og tenker – hva i all verden kan jeg lage av det jeg har liggende her? Hvis du har diverse grønnsaker, ost, egg og meieriprodukter liggende kan kanskje grønnsakspai være et greit alternativ? Det går raskest hvis du har butterdeig i fryseren. Butterdeig kan kjøpes frossen i butikken og har god kvalitet. Til og med Hellstrøm bruker dette innimellom, så da har vel vi alle lov å jukse litt, eller hva?

Butterdeig (puff pastry på engelsk) er en rullet smørdeig hvor det meste av bakemargarinen er rullet inn. Deigen heves av vanndamp som dannes under ovnsteking ved høy temperatur. Vanndampen presser deiglagene fra hverandre, noe som gjør at butterdeigen ”blåser seg opp”. Det er ganske stilig – man får et lagdelt bakverk som består av tynne blad. Snacksen Tarte Flambee spiller på butterdeigs fordeler, oppskrift finner du her.

Denne gangen bruker jeg butterdeig som paideig fordi det går raskere enn å lage paideigen selv. Nå er jeg ikke ute etter at den skal blåse seg opp og derfor må deigen prikkes/»punkteres» før steking. Hvis du vil ha en paibunn som er helt fast, kan du lage paibunnen fra bunnen av, men det tar fort et par timer.

Pai er velegnet som restemat. Visste du at ordet pai opprinnelig kommer fra  ordet ”magpie”?  Magpie er det engelske ordet for skjære, en fugl som er notorisk etter å samle ting og gjemme dem i sitt rede. Pie reflekterer dermed ideen at man kan blande sammen en rekke ulike ingredienser og legge dem oppi paiskallet – eller redet om du vil.

I denne paien kan man bruke all mulig typen oster. Bruk gjerne gode, smaksrike oster – brie, blåmuggost, andre godt lagrede oster, parmesan m.m. Se hva du har liggende. Det går også an å bruke flere typer oster, for eksempel blåmuggost i kombinasjon med vanlig ost. Dette er en vegetarversjon, hvis du ønsker å ha litt kjøttsmak, kan du steke små baconbiter og ha sammen med grønnsakene. Men det er virkelig ikke nødvendig.

Anyways, tilbake til oppskriften. Den tar cirka en time å lage og det er nok til 4 personer.

Dette trenger du:

 • 3 plater frossen butterdeig, tines før bruk
 • (utstyr – paiform, aluminiumsfolie/bakepapir + ev tørkede erter)
 • 250 g brokkoli, i små buketter
 • 1 stor løk, i biter
 • andre grønnsaker du har liggende, slik som sopp, gulrøtter, hvitløk, purre
 • 3 egg
 • 2,5 dl creme fraiche (eller melk for en lettere variant)
 • ½ ts salt
 • ¼ ts pepper
 • 2-3 dl ost, revet, helst med kraftig smak, som blåmuggost, hvit castello etc.
 • 2 ss finhakket timian eller andre urter (ev 2 ts tørket timian)

Slik gjør du:

1) Paideigen: begynn med å la butterdeigsplatene tine i romtemperatur, det tar cirka 20 minutter (i mellomtiden kan du kutte opp og gjøre klar grønnsakene). Når butterdeigsplatene er tint legger du dem oppå hverandre på en melet overflate og kjevler ut. Kle en paiform med butterdeigen slik at de dekker formen på bunnen og opp langs sidene.

Prikk paibunnen med gaffel (så den ikke ”puffer seg opp” for mye under steking). Dekk over med aluminiumsfolie/bakepapir. Hvis du har tørkede erter liggende kan du helle dette oppi, slik at deigen ikke klarer å heve seg. Forstek bunnen i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. Ta deretter ut bakepapir og ertene og stek i cirka fem minutter til, til den er lett gylden.

2) Fyllet: kutt grønnsakene i små biter, surr dem på svak varme i smør slik at de blir litt myke, og løken blir blank. Skjær osten i skiver, eller riv den på et rivjern. Legg osten nederst i paiformen, topp med grønnsakene. Deretter blander du sammen ingrediensene til eggeblandingen –  egg, creme fraiche/melk og krydder. Hell dette over grønnsaksblandingen og osten.

3) Stek paien på 200 grader Celcius i cirka 30 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet og den er lysebrun på toppen. Server den gjerne med en god salat med vinaigrette.

Husk! Hvis du vil holde deg oppdatert på siste nytt fra bloggen kan du trykke på knappen i høyre kolonne, så vil du motta e-post hver gang jeg poster et nytt innlegg. Du kan også like Matosofi på facebook, eller følge meg på Twitter. 🙂

Kilder:

 • Matleksikon
 • Larousse Gastronomique

4 kommentarer Legg til din

 1. Madina sier:

  Tusen takk for oppskriften! ❤
  Jeg har prøvd den og likte den veldig, til og med gjestene 🙂

  1. matosofi sier:

   Takk for hyggelig kommentar. Glad for at oppskriften falt i smak. God helg! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s