Frokostpai og oppskrift på søt paideig

TT

“Men may come and men may go…..but Pie goes on for ever.” George Augustus Sala, British journalist. (America Revisited 1882)

Dette er grunnoppskriften på en søt paideig. Hvis du kutter ut sukkeret, har du en paideig du kan bruke til andre paier også. Illustrasjonsbildet viser paideigen brukt i Tarte Tatin, en pai som blir stekt «på hodet», og deretter snudd, derav den litt bølgete bunnen. Hvis du lager pai på vanlig måte, vil deigen se annerledes ut.

Dette trenger du:

 • 225 g mel
 • 2 spiseskjeer sukker
 • 120 g kaldt smør
 • 0,5 ts salt
 • 1 medium egg, sammenvispet
 • 3 ts vann

1. Sikt mel i en stor bakebolle og tilsett sukker og litt salt. Smuldre inn smøret, gni det mellom fingrene sammen med de andre ingrediensene slik at det er godt blandet (det vil på dette tidspunktet se litt tørt ut).

2. Bland egget i en kopp sammen med 3 teskjeer med kaldt vann. Visp godt med en gaffel. Sprinkle dette over de andre ingrediensene i bakebollen.

4. Miks blandingen sammen til du får den til å henge sammen i en ball. Hvis det er alt for tørt kan du tilsette litt mer vann, gradvis, men vær forsiktig, blandingen skal være myk, men ikke klissete.

5. Form paideigen til en ball, dekk den med plastfolie og sett til kjøling i 20 minutter slik at den blir lettere å rulle ut.

6. Ta den ut av kjøleskapet, rull den ut med en kjevle på en stor, meldekket flate.

Denne oppskriften fant jeg opprinnelig på matsidene til The Guardian, i forbindelse med at jeg researchet Tarte Tatin, se her.

Frokostpai

Frokostpai

Etter jeg hadde laget Tarte Tatin, hadde jeg en del paideig igjen, og valgte å lage en frokostpai av den. Selv om paideigen er litt søt, fungerte det veldig greit. Jeg lagde denne frokostpaien i utgangspunktet uten å måle opp ingrediensene, og brukte en liten paiform, under halve størrelsen av en vanlig. Jeg har prøvd å huske sånn cirka hvor mye jeg hadde av hver ingrediens, men det kan godt hende dere ønsker å tilpasse det noe etter deres smak. 🙂

 • Paideig (se over, eller bruk frossen butterdeig)
 • 3 egg
 • 0,5 dl fløte/melk
 • 6 ss ferskost med urter og hvitløk
 • 10 skiver gulost
 • 1 sprøstekt baconskive, i biter
 • 1 ss grovhakket rosmarin

Slik gjør du: Bak ut paideigen forsiktig med en kjevle, legg den i en paiform (trenger ikke smøres først). Blindstek paideigen ved 200 grader, dvs. stek den uten fyll, gjerne dekket med bakepapir og tørkede erter, i ca 10 minutter, til den er lett gyllen,  stek så litt til uten bakepapir, se nærmere beskrivelse av blindsteking her. Stek baconet sprøtt, del i små biter. Bland egg og fløte/melk godt sammen, tilsett ferskost og litt salt, pepper og rosmarin.

Etter paien er ferdig blindstekt, legg ost og bacon nederst i paiformen og hell over resten av fyllet.

Sett inn i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter, følg med, den er ferdig når den er gyllen på toppen og osteblandingen har stivnet hele veien gjennom. Hvis du dytter litt på formen, merker du forskjell på hvor mye den gir etter.

La paien kjøle og stivne litt, enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s