Frokostpai og oppskrift på søt paideig

TT

“Men may come and men may go…..but Pie goes on for ever.” George Augustus Sala, British journalist. (America Revisited 1882)

Dette er grunnoppskriften på en søt paideig. Hvis du kutter ut sukkeret, har du en paideig du kan bruke til andre paier også. Illustrasjonsbildet over viser paideigen brukt i Tarte Tatin, en pai som blir stekt «på hodet», og deretter snudd, derav den litt bølgete bunnen. Hvis du lager pai på vanlig måte, vil bunnen se ut som på bildet under.


Etter jeg hadde laget Tarte Tatin, hadde jeg en del paideig igjen, og valgte å lage en frokostpai av den (se bilde over). Selv om paideigen er litt søt, fungerte det veldig greit. Jeg lagde denne frokostpaien uten å måle opp ingrediensene, og brukte en liten paiform, under halve størrelsen av en vanlig. Jeg har prøvd å huske sånn cirka hvor mye jeg hadde av hver ingrediens, og økt opp noe for å treffe på en vanlig paiform, men her er det bare å eksperimentere.

Dette trenger du:

Paibunn:

 • 225 g mel
 • 2 spiseskjeer sukker
 • 120 g kaldt smør
 • 0,5 ts salt
 • 1 medium egg, sammenvispet
 • 3 ts vann

Fyll 

 • 6 egg
 • 1 dl fløte/helmelk
 • 10 ss ferskost med urter og hvitløk (eller nøytral ferskost tilsatt hakkede friske urter)
 • 15 skiver gulost (gjerne vellagret)
 • 2 sprøstekte baconskiver, i biter
 • 2 ss grovhakket, fersk rosmarin

1. Sikt mel i en stor bakebolle og tilsett sukker og litt salt. Smuldre inn smøret, gni det mellom fingrene sammen med de andre ingrediensene slik at det er godt blandet (det vil på dette tidspunktet se litt tørt ut).

2. Bland 1 egg i en kopp sammen med 3 teskjeer med kaldt vann. Visp godt med en gaffel. Sprinkle dette over de andre ingrediensene i bakebollen.

4. Miks blandingen sammen til du får den til å henge sammen i en ball. Hvis det er alt for tørt kan du tilsette litt mer vann, gradvis, men vær forsiktig, blandingen skal være myk, men ikke klissete.

5. Form paideigen til en ball, dekk den med plastfolie og sett i kjøleskap i minst 20 minutter slik at den blir lettere å rulle ut. Sett ovnen på 200 grader.

6. Ta den ut av kjøleskapet, rull den ut med en kjevle på en stor, meldekket flate.
7. Legg deigen i en paiform slik at bunn og sider dekkes (trenger ikke smøres først). Blindstek paideigen, dvs. stek den uten fyll, gjerne dekket med bakepapir og tørkede erter (kan sløyfes), i ca 10 minutter, til den er lett gyllen. Stek så noen minutter til uten bakepapir, se nærmere beskrivelse av blindsteking her. Når den er ferdig tar du den ut og lar den kjøle seg litt ned.

8. Stek baconet sprøtt, del i små biter. Bland egg og fløte/melk godt sammen, tilsett ferskost og litt salt, pepper og rosmarin. Legg ost og bacon så det dekker paiformen og hell over resten av fyllet.

9. Sett i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter, følg med, den er ferdig når den er gyllen på toppen og osteblandingen har stivnet hele veien gjennom. Hvis du dytter litt på formen, skal den ikke disse alt for mye.

La paien kjøle seg ned i romtemperatur i minst 10 minutter. Enjoy!

Kilder:

Målene til bunnen av paien tar utgangspunkt i en oppskrift fra matsidene til The Guardian.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s