Rullekake – en klassiker fra heimkunnskapen

IMG_5617

Denne gangen er det en klassiker fra heimkunnskapen som sto på dessertmenyen. Er det flere enn undertegnede som har laget rullekake i heimkunnskapen? Denne oppskriften er bokstavelig talt hentet fra min heimkunnskapsbok fra klasse 7c, der rullekaken til og med er tegnet. 🙂

IMG_5597

Denne kaken tar under en halvtime å lage, så den kan jo være et greit alternativ hvis du vil ha en rask dessert eller et alternativ til kake? Husk at egg og sukker skal vispes til eggedosis. For å finne en lur tommelfingelregel for når eggene var blitt til eggedosis gjorde jeg litt kjapp research. Det skulle vise seg at det 900 siders store «Matleksikon» ikke ga noen tips til når «eggedosis» var ferdig (eller hvordan det blir laget), det gjorde heller ikke Espelids rutete kokebok (!) Men jeg fant det til slutt – er det noen av dere som har boken «Fra boller til burritos»? Den forklarer eggedosistrikset på følgende måte: «Når du kan skrive «Ole» med eggedosis som renner ned fra vispene, slik at o-en står igjen når e-en er ferdigskrevet, er eggedosisen passe stiv.» Så da fikk vi repetert det.

Dette trenger du til rullekake (ca 30 min tilberedningstid):

  • 3 egg
  • 1,5 dl sukker
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • sukker
  • ca 6 ss syltetøy

1) Sett ovnen på 225 grader Celcius.

2) Legg bakepapir på en plate. Papiret må være like stort som platen. Smør papiret og brett en liten kant rundt slik at røra ikke flyter utover.

IMG_5588IMG_5589

3) Visp egg og sukker til eggedosis (se tips i begynnelsen av innlegget).

IMG_5590

4) Bland mel og bakepulver og sikt blandingen over eggedosisen. Det kan anbefales å gjøre dette i flere omganger, for at ikke hvetemelet skal gjemme seg i små «lommer» i eggedosisen. Rør rundt med en slikkepott, rør samme vei hele tiden (eksempelvis med klokken) og vær litt forsiktig, slik at ikke røren faller sammen igjen, den skal være litt «fluffy».

IMG_5591IMG_5592

5) Hell røren over på det smurte bakepapiret og jevn utover med en slikkepott.

IMG_5595

7) Stek sukkerbrødet midt i ovnen i 6-8 minutter. Den vil nå ha blitt mer luftig og brunlig på toppen. Avkjøl litt, gjerne på rist. Når den avkjøles vil en del damp forsvinne og den vil lett få noen sprekker når du ruller, det er ikke så farlig, men hvis du vil unngå det kan du legge et «lokk» over mens den kjøler seg litt ned, så holder den på fuktigheten.

IMG_5600

8) Legg et bakepapir eller lignende på kjøkkenbenken og strø på et tynt lag med sukker. Hvelv sukkerbrødet på papiret slik at undersiden vender opp (slik blir den fine, brune siden ytterst og dekket med sukker).

IMG_5603IMG_5604

9)Smør kaken med syltetøy

IMG_5607

10) Rull kaken sammen fra langsiden.

IMG_5610

11) Legg kaken over på et serveringsfat og skjær den forsiktig i skiver med en skarp kniv. Den kan enten serveres hel, slik at man skjærer i skiver på bordet, eller rullekakeskivene kan legges oppi serveringsskåler.

IMG_5614IMG_5617

Da er det bare å spise, gjerne med en kopp rykende kaffe til. 🙂 Og hvis du vil, kan du jo en annen gang eksperimentere med ulike typer syltetøy til rullekaken. Det kan også hende at det går an å ta litt kakao i røren og ha vaniljekrem i stedenfor syltetøy? Mange muligheter, bare å prøve seg frem. Her har du i hvert fall fått den klassiske oppskriften. Håper det smaker!

rullekake

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s