Eltefritt middelhavsbrød med oliven og soltørkede tomater

IMG_5645

«Go, eat your bread with joy, and drink your wine with a merry heart, for God has already approved what you do.» – Ecclesiastes 9:7

Det er mange gode sitater om brød, denne gangen kom jeg tilfeldigvis over et fint sitat fra bibelen som oppfordrer både til brødspising og vindrikking. 🙂 Som noen av dere har fått med dere er det mye eltefrie brød som bakes her for tiden og jeg legger ut de oppskriftene jeg er mest fornøyd med og synes er verdt å dele.

Jeg liker at eltefrie brød innebærer lite arbeid, tar lang tid (uten at det egentlig er noe stress) og gir utrolig godt og fluffy resultat. Denne varianten av brødet har en kraftig og karakteristisk focaccia-aktig smak i seg og trenger egentlig ikke noe særlig pålegg. Jeg valgte å spise det til frokost med bare litt saltet smør på.

Jeg anbefaler også å prøve det med ost, smøreost eller olivenolje.

Hvis det er første gang du hører om eltefrie brød anbefaler jeg at du leser her, der jeg har skrevet litt mer om de eltefrie brødene. Dette er en variant jeg ville lage fordi jeg hadde så mange gode sorte kalamatraoliven liggende. Dette brødet er smakstilsatt med olivener (sten er fjernet) og soltørkede tomater (jeg har brukt semi-tørkede, men det går fint med vanlige soltørkede tomater også). Jeg ønsket å balansere disse ganske kraftige smakene med litt urter og gikk for oregano og rosmarin, som jeg synes ga en god ettersmak til brødet.

Du kan bruke fersk rosmarin eller tørket rosmarin, fersk rosmarin tåler godt varme. Når det gjelder oregano kan du bruke tørket oregano, fersk oregano tåler ikke så godt varmebehandling, spesielt ikke lang oppvarming i sauser og gryter (det bør helst tilsettes rett før servering). Det kan godt hende at fersk oregano overlever behandlingen den får i forbindelse med brødbaking, siden temperaturen inni brødet ikke blir like høy som en tomatsaus. Jeg har ikke forsøkt dette. Men tørket oregano fungerer i hvert fall uansett veldig greit.

I tillegg til å bruke en vanlig standard eltefriebrød-oppskrift og smakstilsetninger, valgte jeg også å tilsette ca 3 ss extra virgin olivenolje. Både for å få litt av den gode olivenoljesmaken og for å få litt ekstra middelhavsassosiasjoner. 🙂 Jeg valgte å bruke bare fint hvetemel for å få brødet ekstra luftig, og deigen ble litt ekstra klissete. Det er derfor viktig å bruke nok mel ved utbaking.

Dette trenger du:

 • 500 gram hvetemel
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 4 dl vann, kaldt
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 2 ts oregano
 • 3 ss god olivenolje, extra virgin (kan sløyfes)
 • 8 kalamatraoliven, delt i 4 (husk å ta ut stenen)
 • 5 soltørkede tomater, i biter

Slik går du frem:

NNBread Blande ingrediensene bilde 1

1) Hakk soltørkede tomater i biter, ta stenen ut av olivene og skjær dem i grove biter. Bland alle ingrediensene til deigen i en stor bakebolle (bildet er fra en tidligere deig, i denne deigen hadde jeg oppi olivenene og soltørkede tomater allerede på dette tidspunkt). Bland sammen, du trenger ikke elte, bruk en slikkepott eller bare hendene. Deigen er litt klissete og våt, det er helt vanlig.

NNB Første gangs hvile

2) Dekk bollen godt til. Jeg bruker plastfolie som jeg trekker godt over bakebollen, deretter dekker jeg det med et koppehåndkle. La deigen hvile på kjøkkenbenken/ i romtemperatur i 12-20 timer.

IMG_5639

3) Når deigen har hvilt i mellom 12 og 20 timer vil den se slik ut, den har hevet seg og det er mange små bobler i deigen.

Melet bakepapir

3) Legg bakepapir på kjøkkenbenken strø på godt med hvetemel. Hell deigen over på bakepapiret.

NNB Før brettingNNB bretting

4) Du skal nå «brette den» fra kantene og over, bruk gjerne en slikkepott til dette. Deigen skal egentlig først klappes litt ut, deretter brettes inn for å få den mer kompakt. Jeg brettet den rundt åtte ganger (den flyter litt ut mellom hver gang). Husk å bruke nok hvetemel.

NNB Rundt brødIMG_5469

5) Etter du har brettet den skal deigen ha en ganske rund form. Det er nå klart for heving for andre gang i 1,5-2,5 timer. For å gjøre det enkelt plasserer jeg bare bakebollen over deigen slik at ikke luft slipper til. Her står den og koser seg mens man kan gjøre helt andre ting. 6) Etter 1,5 timer finner du frem en gryte med lokk (som tåler ovn, ca 4,5 liter, aller helst en jerngryte). Du skal nå varme opp gryten slik at den fungerer som en slags ovn-i-ovnen. Sett gryten inn i den kalde ovnen på et stekebrett og skru ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm og vel så det tar du gryten ut av ovnen (cirka etter 15 minutter). Ta bakepapiret i hvert hjørne, hell deigen over i gryten. Hvis du har brukt litt lite hvetemel ved utbaking og deigen henger fast i bakepapiret, kan du bruke en slikkepott for å få løs deigen som henger igjen på papiret.

IMG_5472IMG_5473

7) Sett gryten inn i ovnen med lokk. La det steke på over og undervarme i 30 minutter på 250 grader Celcius. Deretter tar du av lokket, skrur ned varmen til 220 grader Celcius og steker videre i 15-30 minutter (kommer an på ovnen, den skal få en fin brun skorpe).

8) Ta brødet ut av ovnen og legg det på en rist slik at det får hvile og kjøle seg ned. Hvis du vil spare brødet til senere, kan du pakke det inn i et rent håndkle så snart det er avkjølt og så vil det være like bra og ferskt neste dag.

IMG_5645

9) Etetid: Skjær i brødet og server! Det skal ha crunchy skorpe og mykt og saftig indre. Prøv med smør, pesto, eller skjær det i små biter og dypp det i olivenolje. Hva med litt hvitløksdip? Brødet egner seg ypperlig for frysing. Hvis du vil, kan du skjære det i skiver før frysing, så går det lettere å varme opp – i brødrister eller i ovn.

2 kommentarer Legg til din

 1. Lisbeth sier:

  Tusen takk for kjempegod og instruktiv oppskrift!
  Har fått litt dilla på eltefrie grytebrød, og dette seiler opp som en favoritt!
  Brødet ble kjempeluftig og utrolig godt

  1. matosofi sier:

   Så kjekt! Tusen takk som deler 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s