Ovnsbakt torsk med skorpe av valnøtter, sitron og parmesan – Gordon Ramsey style

IMG_5566

Jeg synes det alltid er spennende med nye, enkle vrier på fiskeretter – og Gordon Ramsey har mange kreative retter på lager. Denne gangen fant jeg en oppskrift fra boken Gordon Ramseys Ultimate Cookery Course. Det ble en enkel og god fiskemiddag! Skal definitivt lage denne igjen. 🙂

Det er appellerende med denne oppskriften at sausen er veldig enkel (fire ingredienser, ingen ekstra krydring nødvendig), i tillegg var det en ny vri på paneringen. Når skorpen på torsken var ferdigstekt kom det tydelig frem en smak som var en blanding av krutonger, parmesan, sitron og nøtter, som fungerte som en spennende kontrast med torskesmaken. Jeg valgte å servere helt vanlige kokte poteter til retten. Jeg hadde ikke ekte fiskekraft liggende, men brukte buljongterninger, og det fungerte veldig greit. Men det er klart – har du ekte fiskekraft liggende, så blir jo det alltid best. 🙂

Hvis du ikke pleier å bruke kapers, så kan jeg tipse deg om at kapers kan brukes til flere ting. Det finnes forøvrig to typer kapers, de små man får på små glass og de store «syltetøyglassene» med store kapers med stilk. De store kapersene er mildere på smak enn de små, som kan være litt skarpe på smaken. Kapers kan brukes  sammen med bacon og soyasaus til sei, se oppskrift her.  Du kan også lage kapersmajones, ved rett og slett blande majones og kapers. Enkelt og greit. Godt på brødskiven og som tilbehør til fisk. Kapers smaker også godt sammen med tunfisk, lag for eksempel tunfiskmajones – tunfisk i lake/olje, hakket rødløk/sjalottløk, majones, sitron, kapers. Godt på skive, holder seg i en uke eller to i lufttett boks i kjøleskapet.

Men tilbake til torskeoppskriften. Dette trenger du til fire personer (retten tar ca 40 minutter å lage):

 • 1 usaltet hel torskefilet uten skinn, ca 700 g
 • Nøytral olje, for eks olivenolje (jeg brukte solsikkeolje)
 • ev. sitronbåter til servering

Til valnøtt, sitron og parmesanskorpen:

 • 75 g smør
 • 75 g parmesan, finrevet
 • 75 g brødsmuler/ brødkavring
 • 75 g valnøtter
 • finrevet skall av én stor sitron (bare det gule!)
 • havsalt og ferskkvernet pepper

Til persille- og kaperssausen:

 • 5 dl fiskekraft
 • 2 dl creme fraiche light
 • 3 ss kapers, hakket
 • en håndfull persille, hakket

Slik gjør du:

1) Lag først valnøtt, sitron og parmesanskorpen. Skjær smøret i terninger og legg det i en foodprosessor. Tilsett valnøttene, brødsmulene, sitronskall og to tredjedeler av parmesanosten. Tilsett også salt og pepper og kjør blandingen til blandingen henger litt sammen og er godt blandet.

IMG_5559

2) Sjekk om torsken har noen bein. Stryk fingeren over fiskens overflate, så kjenner du om du støter bort i noen ben. Bruk pinsett for å dra ut beinene, så slipper du overraskelser når du skal spise litt senere. Legg torskefiletene med skinnsiden ned i en ildfast form som er lett smørt inn med olje. Salte og pepre filetene. Spre valnøtt, sitron og parmesanblandingen over fiskefiletene, slik at de dekker filetene jevnt. La skorpen hvile i tjue minutter, til skorpen føles fastere.

IMG_5561       

3) Sett ovnen til 200 grader Celcius. Dryss det du har igjen av parmesanosten over fisken. Stek fisken i ovnen i 20-25 minutter til skorpen blir gyllen og crispy og fisken er akkurat nok stekt.

rotert fiskIMG_5563

4) Sett potetene til koking. Du kan gjerne legge potetene oppi kjelen før vannet koker. Etter vannet koker går det cirka 20 mintter til potetene er ferdige. Husk at potetene må få dampe fra seg litt, så når vannet er tappet ut, er det greit å la de stå med lokket av i noen minutter.

5) Tilbered sausen. Hell fiskekraften eller buljongen i en gryte og kok i cirka ti minutter til det har redusert til en tredjedel av væsken. Hvis du bruker buljong kan du ta en snarvei å bare bruke 2 dl vann, men like mye buljong som til 5 dl vann, og bare koke vannet i et minutt eller to. Ta gryten av varmen og rør inn 2 dl creme fraiche med en visp. Ta gryten tilbake til varmen, og la det småkoke på svak varme i 5-10 minutter til konsistensen er blitt litt tykkere.

6) Grovhakk kapersene og vask og hakk persillen. Denne smakstilsetningen skal tilsettes sausen rett før servering. Du trenger ikke salte og pepre etterpå.

7) Da er det bare å servere. Håper det smaker! 🙂

2 kommentarer Legg til din

 1. Marita sier:

  Hei 🙂 var ute etter en god torskeoppskrift i dag og fant denne. Men jeg lurer på om du har glemt å skrive hvor mye valnøtter du brukte i blandingen til å ha på fisken? 🙂

  1. matosofi sier:

   Hei, det har du helt rett i, jeg har nå justert oppskriften. Takk for tilbakemelding 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s