Wok med kylling og enkel, hjemmelaget peanøttsaus

peanøttsaus

«Some say bacon goes with everything, but peanut is surely even more marriageable» – Niki Segnit i boken The Flavour Thesaurus

Vanligvis lager jeg wok på den «vanlige» måten, med litt soyasaus og kanskje litt fiskesaus og østersaus som smakstilsetning. Men denne gangen forsøkte jeg en ny oppskrift – med hjemmelaget peanøttsaus. Jeg likte denne vrien så godt at jeg har faktisk laget samme middagen to dager på rad.

Jeg fikk idéen fra appen BBC Lifestyle Quick, under oppskriften «Thai stir-fry», en vegetarwok med hjemmelaget peanøttsaus, ferdigkokte nudler, diverse grønnsaker inkludert mangetout (en slags salat) og basilkum. Oppskriften er modifisert en del. Jeg valgte å inkludere kylling i woken, jeg kokte nudlene selv, byttet ut de fleste grønnsakene og hadde fersk koriander i stedet for basilkum. Men peanøttsausoppskriften beholdt jeg. Den var så vakkert enkel – med sweet chilisaus, peanøttsmør og soyasaus blandet ut med litt vann. Jeg var nok selv litt skeptisk til å blande disse ingrediensene uten videre, men det var det visst ingen grunn til å være. Peanøtter fungerer generelt veldig godt til wok (og kylling). I seg selv kan en saus basert på peanøttsmør være litt fet og søt, men soyasaus tilsetter salt og umamismak og chilisausen gir litt skarp «edge», noe som gjør at sausen blir mye mer balansert. Og litt grovhakkede peanøtter over til slutt, sammen med fersk koriander, gjør at man får både friskhet og litt crunch i retten.

Jeg valgte å ikke riste peanøttene, men de blir best hvis man gjør det. Peanøtter smaker litt bønneaktig når de er rå, men så snart de blir ristet eller stekt får de en mer søtlig smak med hint av sjokolade og undertone av vegetariske smaker. Når man lager peanøttsmør blir smaken enda søtere og saltere med litt hint av bitterhet. Peanøtter er komplekse på smaken og fungerer bra med alt fra skarp fruktsmak som eple og lime, og til kjøttsmak, som biff og kylling. Peanøtter smaker også veldig godt sammen med selleri, gulrøtter, brokkoli, asparges, agurk, koriander og tomat (!). Så wok med peanøttsaus kan like gjerne lages vegetar dersom du ønsker det.

Olivenolje er ikke ideelt til wok ettersom den ikke tåler så høy varme. Men prøv gjerne rapsolje, jordnøttolje eller solsikkeolje til wokingen. Det går også greit med smør, men det er ikke ideelt, ettersom melkefettet vil kunne brenne seg ved høy varme.

Dette trenger du (4 personer, 20 minutter):

 • 3 kyllingfileter, skjært i biter a 1-2 cm
 • 3 cm ingefær, skrelt og revet eller skjært i bitte små terninger
 • 300-400 g wokgrønnsaker – jeg valgte 1/2 løk, 1 stor gulrot, 1/2 brokkoli, 1/2 pakke sukkererter
 • 1 pakke nudler (vi brukte risnudler)
 • 3 ss peanøttsmør
 • 3 ss sweet chilisaus
 • 2 ss soyasaus (jeg brukte light soy sauce)
 • 1 liten håndfull fersk koriander (kan byttes ut med fersk basilikum)
 • 1 liten håndfull grovhakket peanøtter, gjerne ristet lett i tørr stekepanne

Slik gjør du:

1) Gjør klar kyllingen og ingefær. Skjær også alle wokgrønnsakene i passelige biter (jeg valgte å skjære grønnsakene litt store, i ca 3 cm biter). Grovhakk koriander og gjør klar peanøttene som skal strøs over ved servering.

2) Ta en liten bolle og bland peanøttsmør, sweet chilisaus, soyasaus og 1 dl vann.

3) Tilbered nudlene i henhold til oppskrift på pakken.

4) Stek kyllingen raskt i wokpanne (eller vanlig stekepanne) i olje på høy varme slik at den blir brunet på alle sider. Legg til side.

5) Stek grønnsakene raskt i pannen på høy varme til løken er blank og myk. Trekk grønnsakene til den ene siden av pannen og hell sausen på den andre siden. La sausen koke opp, bland deretter sausen sammen med grønnsakene og tilsett nudlene. Bland slik at alt er dekket av peanøttsausen. Ta til slutt oppi kyllingen.

6) Strø over peanøtter og fersk koriander rett før servering, det kan eventuelt serveres i små boller på bordet. Jeg synes ikke retten trengte noe ekstra salt og pepper, så jeg valgte å servere det slik.

7) Servér straks. Enjoy!

Kilder: Niki Segnit (2010) «The Flavour Thesaurus» og BBC Lifestyle Quick iPhone App.

3 kommentarer Legg til din

 1. Britt Velsvik sier:

  Hallo!
  Denne retten var supergod- falt i smak hos alle 4!
  Mvh Britt og Jan Henrik
  Emily
  Marcus

  1. matosofi sier:

   Hei igjen. Så kjekt å høre at den falt i smak! Hilsen Ruth 🙂

 2. Susanne sier:

  Mmm, så deilig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s