Risotto med røkelaks og musserende vin.

IMG_3456

Du vet hvordan du har noen kokebøker som støver vekk i hyllen? Vel, min nyeste kokebok, som jeg fikk i gave nylig, vil definitivt ikke støve vekk. Sølvskjeen er Italias mest solgte og brukte kokebok, med sine mer enn 2000 oppskrifter. Den er nå kommet i norsk utgave/oversettelse. Pedagogisk, grundig og omfattende er førsteinntrykket. Første oppskrift jeg har prøvd er denne risottoen, som på italiensk heter «Risotto alla salsa di salmone e spumante». Risottoen viste seg å være smekkfull på smak og jeg gleder meg til å prøve flere oppskrifter fra boken, spesielt hvis de holder dette nivået og er så enkle.

Oppskriften skulle være til fire personer, men hvis den skal være som hovedrett mener jeg at det er mer korrekt å si at oppskriften er til tre personer. Som forrett er det nok for fire personer.

Jeg har laget oppskriften flere ganger, med ulike typer vin (hvitvin, cava, champagne). På bildet øverst har jeg også strødd over litt nyplukket ramsløk.

Vær oppmerksom på typen smør i slike retter, ettersom det er stor forskjell på hvor mye salt de inneholder. Kvitseidsmør er for eksempel ganske kraftig saltet, mer enn vanlig smør, og bruker du usaltet smør er dette – ikke overraskende – uten salt. Typen smør påvirker dermed hvor mye du skal salte etterpå. I retter som dette pleier det å gå fint, men til bakst kan typen smør ha ganske mye å si. Og ja – jeg anbefaler å bruke ekte smør, ikke margarin. For smakens skyld.

Dette trenger du til (til 4 persjoner):

  • 0,5 – 1 l grønnsaksskraft/buljong
  • 40 g smør
  • 350 g risottoris, eks Arborio
  • 3,5 dl musserende hvitvin, vi valgte Chameran Cremandt de Die Brut (kan erstattes med vanlig hvitvin eller rosévin, men ikke rødvin)
  • 100 g røkelaks
  • salt og pepper
  • ev litt sitron/limesaft

Slik går du frem:

1) Mål klart alle ingrediensene. Skjær halvparten av røkelaksen fint og den andre halvparten grovt (se bilde under). Rør halvparten av smøret (20 g) mykt, og rør inn den finhakkede laksen slik at du får et «laksesmør». (For å spare tid kan du gjøre dette senere i prosessen, parallelt med at du koker inn kraften.)

laks hakket

2) Kok opp grønssakskraften/buljongen i en kjele. Smelt samtidig halvparten av smøret (20 gram) i en annen, bred kjele eller stekepanne.

3) Når smøret er smeltet tilsetter du risen og steker den under omrøring til alle riskornene er dekket av smør.

4) Hell i vinen og kok til vinen har kokt nesten inn i risen (men stopp før risen blir så tørr at den begynner å «steke» i pannen).

5) Tilsett én øse varm grønnsakskraft og la det koke under omrøring til kraften er absorbert og konsistensen er grøtete. Fortsett å tilsette kraft, én øse om gangen og la det koke under omrøring til risen er mør. Ifølge oppskriften tar dette 18-20 minutter, men det varierer mellom ristypene, så les på pakken. For å vite om risen er ferdig er det enkleste å smake på den. Konsistensen skal være fast, men ikke hard, og det anbefales å stoppe litt før den er helt ferdig.

6) Når risen er så godt som ferdig, tar du gryten av varmen og rører inn laksesmøret. Deretter rører du inn den grovhakkede laksen. La risottoen hvile to minutter under lokk før servering. Smak gjerne til med litt pepper og eventuelt litt sitron/limesaft. Som regel trenger ikke risottoen mer salt, særlig ikke dersom du bruker saltet smør. Du kan få risottoen litt mer kremet ved å tilsette noen spiseskjeer fløte.

Tips

  • Den samme musserende vinen som du brukte i oppskriften smaker ganske godt som tilbehør til maten også.
  • Hvis du verken har musserende, hvitvin eller rosévin, kan du bruke bare grønnsakskraft. Jeg anbefaler da å ha i 50 gram revet parmesan helt til slutt, sammen med et par spiseskjeer fløte, slik at du får en kraftig smak som balanseres opp mot laksesmaken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s