9 ting du kan lage med rips

bilde

Sommeren er for alvor kommet. Ettersom min familie har plukket det jeg tror må være rundt 30 liter rips (!), har rips blitt servert på mange ulike måter, og vi finner stadig på nye serveringsmuligheter. Det er sikkert flere som har plukket rips i sommer, og jeg tenkte å dele med dere noen tips til hva man kan gjøre med rips. Noe har jeg allerede laget selv, og noen av tipsene kommer fra inspirasjon jeg har fått fra andre blogger.

Rips er generelt ganske syrlig (selv når de er modne), så det er generelt en fordel å balansere den syrlige smaken med noe søtt, slik som vaniljesaus, sukker, hvit sjokolade eller lignende. Som regel bør man rense ripsen for kvister og lignende, men hvis man skal lage for eksempel ripssaft er det mindre viktig. I det følgende er noen tips til ripsretter:

1. Dessert-klassikeren. Servér rips med vaniljesaus (se bilde øverst). Vil du lage vaniljesausen selv? Se oppskrift her eller her.

bilde 1bilde 2

2. Smuldrepai med rips og blåbær. Jeg har her valgt blåbær fordi de er ganske søte og ripsene er syrlige. Du kan også bytte ut blåbær med jordbær delt i fire. Hvis du bare har rips liggende, så strø en spiseskje eller to med sukker over bærene før du har på smuldrepaideigen. Slik gjør du: Smuldre sammen 1 dl sukker, 100 g smør og 2 dl hvetemel. Fordel nyplukket rips og blåbær utover en form. Strø smuldrepaideigen over. Strø eventuelt også over noen hakkede nøtter. Stek på 200 grader midt i ovnen til den er ferdig, dvs. toppene er lett brune. Servér med vaniljeis. PS! Bildene illustrerer en dobbel porsjon med smuldrepaideigen.  PS2: for nøyere instruksjon om fremgangsmåte ved smuldrepai, se her

ripsdessert

3. Ripsdessert på fem minutter. Også kalt hurtig-ostekake. Legg litt knust kjeks nederst, deretter litt søt ferskost/vaniljeyoghurt/vaniljekesam e.l. og topp med rips og/eller jordbær.

4. Rips-syltetøy. Rips er nydelig på brødskiven, spesielt med eltefrie rundstykker. Slik lager du syltetøyet: mos renset rips, gjerne med noen jordbær (eller banan) og tilsett sukker. Prøv deg frem med mengdeforholdet, men ofte fungerer det med 1 del sukker og 3 deler bær, dvs. for eksempel 100 gram sukker til 300 gram rips/jordbær.

Bilde
Ostekake med granateple – bytt ut granateplefrøene med rips, både inni og oppå kaka

5. Ripsostekake. Lyst på en frisk ostekake, med nydelige, syrlige rips som balanserer den søte smaken av blant annet hvit sjokolade? Prøv denne oppskriften, og bytt ut granateplefrø med rips. Så har du kake til kaffen for en del dager fremover. 🙂

6. Jordbær- og ripssuppe. Jeg fant denne oppskriften på Trines matblogg, og tenkte å prøve.

7. Ripsgele. Hva med å lage din egen gelé? Prøv for eksempel denne oppskriften på ripsgele, servér geléen med vaniljesaus.

8. Rips- og bringebærsorbet. Har du iskremmaskin og har lyst på noe friskt i solen? Lag sorbet!

IMG_20160731_172811_1469992818181-1

9. Pannacotta med rips. Rips er syrlig og fungerer fint i harmoni med det meste som er søtt. Prøv å lage denne pannacottaen og topp den med ripsbær, eventuelt som ripssaus (bytt ut stikkelsbær med rips i denne sausoppskriften).

Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s