Quinoa med avokado og tunfisk

quinoasalat

Quinoa = sunn og god mat. I dag forsøkte jeg å lage quinoa for første gang. Kjenner dere til quinoa? Nordmenn flest har fortsatt ikke tatt quinoa inn i dagligtalen, men quinoa blir stadig mer populært og tilgjengelig også her. FN har trykket quinoa til sitt bryst og vedtatt at 2013 skal være «The internatinal year of quinoa», FN mener at quinoa er maten som kan redde verden fra sult. Intet mindre… Det er til og med laget en egen sang til ære for quinoaen, der en gruppe latinamerikanere synger om alle de flotte egenskapene quinoa har. Populært frø, den quinoaen!

Quinoa Logo_color

Washington post skrev nylig en artikkel med følgende tittel «Quinoa should take over the world – this is why it isn´t» Quinoa har visst blitt nesten for populært. Quinoa har blitt dyrket i Andesfjellene i 5000 år, men nå klarer bøndene i Andesfjellene knapt å dekke etterspørselen etter disse lekre frøene. I USA og mange andre land har quinoa blitt etterspurt, både for den nydelige, nøtteaktige smaken og fordi quinoa er sunt – med få kalorier og mye proteiner. Quinoa er populært blant vegetarianere og veganere fordi det inneholder viktige aminosyrer som ellers ville kommet via kjøtt og meieriprodukter

Quinoakorn er mellom 1 og 3 mm i diameter, og det finnes 1800 varianter, hvorav den mest populære er hvit quinoa, som man i Norge får kjøpt på innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Eller på nettet.

Quinoa tar rundt 25 minutter å lage og kan brukes i restemat i flere dager. Når du tilbereder quinoa er det én ting du må huske på – du må skylle quinoaen godt, gjerne i to minutter i en tynnmasket sil under rennende, kaldt vann. Dette gjør du for å skylle vekk stoffer fra quinoaen som ellers ville gjort at quinoaen smakte bittert, såpeaktig og med «feil» konsistens. Diette blir forklart slik av Harold McGee in boken On Food and Cooking: «The outer pericarp of many quinoa varieties contains bitter defensive compounds called saponins, which can be removed by brief washing and rubbing in cold water (prolonged soaking deposits saponins within the seed).» Jeg fulgte en grundig oppskrift på Quinoa som jeg fant her.

Når quinoa kokes kan du ha buljong, urter eller et knust hvitløksfedd i vannet hvis du vil tilføre ekstra smak. I denne retten var målet å komponere noe som var sunt, friskt og stappfull av smak. Jeg valgte tunfisk, avokado og lime som hovedrolleinnehavere i retten. Gulrot ble tatt med for å få variasjon i konsistens, og fordi gulrot er litt skarp og søt-syrlig på smak, noe som passer godt i kontrast med den milde avokadoen. Vårløken ble tatt med for å spice quinoasalaten opp litt. Jeg hadde lyst på enda mer smak, så valgte å lage en liten hvitløksdressing for å spice opp retten litt ekstra.

Jeg har delt inn fremgangsmåten i to. Første delen er lik uansett hva du skal bruke quinoaen til, andre delen er hvis du vil lage quinoasalat slik jeg gjorde det.

Dette trenger du (1 porsjon, 30 min):

 • 1,5 dl quinoa
 • 3 dl kyllingkraft/vann med buljong (kan byttes ut med grønnsakskraft)
 • 1/4 ts salt
 • 2 ss olivenolje
 • 1 boks god tunfisk i olje, avrent
 • 1 gulrot, skrellet og skjært i bitte små terninger
 • 1 vårløk, vasket og skjært i små biter
 • 1-2 avokado
 • 0,5 lime, saften
 • 4 ss olivenolje, extra virgin
 • 1 hvitløksfedd
 • 2 dråper chilisaus (kan sløyfes)
 • 5 ss creme fraiche
 • salt, pepper

Quinoa

1) Ha quinoaen i en tynnmasket sil og skyll godt i to minutter under rennende vann. Bruk hendene for å røre rundt i quinoaen slik at du er sikker på at den blir skikkelig godt skylt.

2) Når du er ferdig med å skylle quinoaen, setter du en kasserolle på medium til høy varme og tilsetter olivenolje. Stek quinoafrøene cirka ett minutt i olivenoljen mens du rører litt rundt slik at vannet fordamper.

3) Tilsett buljong og salt i kasserollen og la væsken koke opp mens du rører rundt. (Du kan ev ta oppi ett knust hvitløksfedd ellert urter for ekstra smak). Når det koker – skru ned på laveste varme, sett på lokket og la det småkoke i 15 minutter.

4) Når det har gått 15 minutter, trekk gryten av varmen og la den stå videre i fem minutter med lokk på. Når det har gått fem minutter tar du av lokket, fluffer til quinoaen med en gaffel. Tilsett gjerne litt ekstra maldonsalt her. Voila, klar til bruk. Som tilbehør til en hovedrett, i en suppe, eller som en quinoasalat, slik jeg har gjort her, se i det følgende:

Quinoasalat med tunfisk og avokado

5) Lag hvitløksdressing. Bland creme fraiche, finhakket hvitløk, litt limejuice og ev et par dråper chilisaus. Rør godt.

6) Hakk avokadokjøttet i grove biter (unngå delene med mørkbrune flekker. Hakk gulroten og skjær vårløk i tynne skiver. Bland grønnsakene og den avrente tunfisken.

7) Etter du har fluffet opp quinoaen, tilsetter du gulrot, vårløk, avokado og tunfisk. Bland godt sammen. Skvis over saften fra 1/4 lime og tilsett olivenolje. Salte og pepre.

8) Servér quinoasalaten med små dæsjer av hvitløksdressing på toppen. Håper det smaker!

Noen quinoa-tips:

 • 1 dl tørr quinoa tilsvarer 3 dl ferdigkokt quinoa
 • For mer smak på quinoaen – tilsett smør, olivenolje, salt og pepper
 • Kokt quinoa kan brukes som basis for pilaff, salater, frokostgrøt mm.
 • Bland kokt quinoa i brøddeigen, eller tilsett quinoa i supper.

Noen oppskrifter på Quinoa som jeg synes virker fristende:

Kilder og tips til mer lesestoff om Indianernes superkorn:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s