San choy bau – kinesisk «taco» servert i salatblader

Salattaco 3 stk

Første gang jeg så denne retten ble laget var i et kokkeprogram på tv – en kinesisk kokk sto i et provisorisk kjøkken en sommerdag på et utendørsmarked i en kinesisk småby og  woket kjøtt, grønnsaker, og krydret og plasserte alt i små salatblader som fungerte som serveringskopper. En slags taco i salatblader rett og slett. Helt siden jeg så dette på tv har jeg hatt lyst til å lage det selv.

Jeg valgte små salatblader slik at de kan spises uten bruk av kniv og gaffel.Jeg valgte å steke svinekjøttet sammen med rene, asiatiske smaker, som fersk chili, hvitløk, ingefær, soyasaus, fiskesaus og lime. I tillegg stekte jeg sopp, løk, vårløk og gulrot for å få retten enda mer aromatisk. De fylte tacobladene ble toppet med ferske bønnespirer.

salattaco

Resultatet ble en annerledes taco med sterke og rene smaker. De ferske salatbladene var crunchy og friske, svinekjøttet var spicy og soppen hadde kraftig, karakteristisk smak. Bønnespirene gjorde retten lettere, og jeg lagde til små chilidipper mellom salatbladene, slik at man selv kan velge hvor sterk man vil ha maten.

Dette er rett og slett taco med salatblader i stedet for tacoshell/ tortillalefser. Du kan lage taco med de ingrediensene og smakene du liker best og legge fyllet i salatbladene for en sunnere og friskere tacovariant. I det følgende presenterer jeg det jeg brukte

Dette trenger du til to personer (mengdebeskrivelsene er veiledende):

 • 400 g svinekjøtt, i små biter
 • 4 sopp, skjært i små biter
 • 1 sjalottløk, finhakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 ss ingefær, finhakket
 • 1/4 fersk chili, finhakket
 • 1 vårløk, hakket i ringer
 • 1-2 gulrøtter, skrelt og finhakket
 • lime (kan erstattes med sitron)
 • soyasaus
 • fiskesaus (kan erstattes med vanlig salt)
 • hjertesalat (eller andre salatblader som kan fungere som «kopper»)
 • chilisaus med hvitløk, som dip til pynt
 • ferske bønnespirer

1) Vask hjertesalatbladene, rist dem og legg dem til tørk på tørkepapir.

2) Skjær kjøtt i strimler og grønnsaker i små biter. Stek først sopp med løk og halvparten av hvitløken, tilsett omtrent 5 ss soyasaus, salt og pepper.

3) Stek kjøtt med ingefær, chili, gulrøtter, vårløk og resten av hvitløken. Det kan hende du må steke kjøttet i to omganger slik at kjøttet får en fin bruning. For ekstra smak tilsettes soyasaus, fiskesaus (eller salt), lime og eventuelle krydder.

4) Servér i salatbladene, for eksempel slik jeg har gjort øverst, med soppen nederst og deretter kjøttblandingen toppet med bønnespirene.

Bon apetit! Som ifølge Google translate er følgende på kinesisk:  个 饱

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s