Stuede poteter med soyasaus

stuede poteter

Potetstuing er et godt alternativ til kokte poteter og tar bare en halvtime å lage. Hvis du smakssetter de stuede potetene med litt ekstra smak, trenger du strengt tatt ikke saus heller. De kan for eksempel servere potetstuing til et stykke stekt kjøtt, kokt salt kjøtt, eller slik som vi gjorde i dag – som garnityr til helstekt kylling.

Denne oppskriften fant jeg i Ingrid Espelid sin kokebok «Helt enkelt». Hun foreslår å tilsette soyasaus og hakket persille. Jeg hadde ikke soysaus stående, men tilsatte soppsoyasaus i stedet, det fungerte bra. Persille fikk jeg ikke tilsatt, men er sikker på at det hadde vært nydelig og hadde gjort potetstuing enda friskere. Du kan også bytte ut fersk hakket persille med hakket gressløk eller hakket dill hvis potetene serveres til fisk. Hvis du serverer potetstuingen til kjøtt eller kylling kan det passe bedre med fersk timian, rosmarin, estragon, basilikum e.l. Rosmarin er en robust urt og kan tilsettes før koking, men resten av urtene anbefaler jeg å ta i rett før servering, hvis ikke mister de mye smak. Og friske urter er absolutt å anbefale.

Hvis du vil variere smaken, kan du også tilsette litt sennep (gjerne dijonsennep), eller kanskje litt revet parmesan til slutt? Hvis du vil lage det om til det som nesten blir fløtegratinerte poteter, er det bare å strø ost på toppen etter retten er ferdig og sette gryten under grillen i ovnen til osten har fått farge og såvidt stivnet. Hvis du har kokte poteter fra i går kan du bruke dette også, men da trenger du en jevnlig for å tykne potetstuingen, jeg har lagt inn oppskrift på dette som tips nederst i dette innlegget.

Dette trenger du (tid ca 30 minutter, 4 porsjoner):

  • 8-10 middels store poteter
  • 1 løk, eller 2 store sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1/2-1 ts salt (hvis du bruker maldonsalt, dobler du volumet)
  • 1-2 krm pepper (denne mengden er ifølge oppskriften, jeg anbefaler likevel at du smaker det til selv)
  • 3,5-4 dl melk
  • 1-1,5 ts soyasaus (eller mer, kan erstattes med soppsoyasaus)
  • frisk, hakket persille (eller gressløk, timian, rosmarin, estragon eller dill)
  • (soyasaus kan byttes ut med noen spiseskjeer sennep for en annen smak)

Slik gjør du:

1) Vask og skrell potetene. Hvis det er nypoteter trenger du ikke skrelle dem. Skjær dem i terninger a 1-2 cm. Skrell og finhakk løken.

2) Tilsett smøret i en gryte. Når smøret er varmt (har sluttet å bruse), tilsetter du potetterningene. Brun dem godt. Ha i løken mot slutten og la den frese med til den blir blank. Tilsett salt, pepper og 3 dl av melken.

3) Skru ned varmen noe. La potetterningene koke til de er møre. Dette kan du sjekke ved å prøvesmake en potet eller stikke en smørkniv gjennom en potet og se hvor mye motstand den gir. Rør forsiktig av og til i blandingen slik at du er sikker på at den ikke svir i bunnen. Hvis blandingen er for tykk tilsetter du litt mer melk.

4) Smak til med soyasaus. Hvis du vil ha en annen smaksvariant her kan du bytte ut soyasausen med sennep (gjerne Dijon-sennep). Smak og se om du synes blandingen trenger mer salt og pepper

5) Dryss hakkede urter over.

6) Servér til stekt eller kokt kjøtt, kylling eller fisk. Ha gjerne en frisk salat som tilbehør.

Tips: Hvis du har kokte poteter fra i går, kan du bruke dette i stedet. Da tar det ca 15 minutter å lage potetstuingen, men du trenger å begynne med en jevnlig for at sausen skal bli tykk. Slik gjør du: Du begynner med 2 ss smør som smeltes i en gryte og 3 ss hvetemel som røres inn. Spe med 4 dl melk, litt om gangen. La sausen småkoke i ca fem minutter under omrøring, tilsett 1 ss sennep, smak til med salt og pepper. Tilsett 500 g kokte poteter og noen spiseskjeer grovhakkede urter til slutt og la potetene blir gjennomvarme. Voila! Klart til servering.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s