Helstekt ølkylling med chili og sitron

Ferdig kylling

Jeg har lenge hatt lyst til å lage mat med øl, og har post-it på flere øloppskrifter i kokebøkene mine. Denne gangen falt valget på Ølkylling med chilihamser og sitronskall, en oppskrift jeg fant i den supre kokeboka «Restekjærlighet. Den store restematkokeboka». Og nå skal jeg definitivt lage mat med øl igjen. Den bitre og aromatiske smaken av øl ble godt balansert opp mot syrligheten i sitronen, sterkhet i chilien og den søtlige bakte hvitløken og sjalottløken. Vanligvis blir hvitløk litt bittert, men når hvitløken bakes hel og med skallet på, slik det blir i denne retten, får hvitløken en mye søtere smak. Denne retten har også en krydderblanding som kyllingen gnis inn med, og denne krydderblandingen er skikkelig spicy og gir retten en skikkelig punch.

Ifølge kokeboken kan denne retten også brukes for å tilberede kyllinglår, kanskje du har noen kyllinglår i fryseren som må bli brukt? Men fersk er selvsagt best. Og jo bedre kvalitet du finner på kyllingen, jo bedre smak vil det bli. Stangekylling og Prima Jæren er eksempler på merker med saftig og ekstra velsmakende kylling.

Helstekt kylling blir veldig godt og saftig, det eneste man vil merke, hvis man er fryktelig nøye på det, er at kyllingbrystene får en kjernetemperatur som er noen grader for høy. Dette skyldes at kyllinglår er ferdig tilberedt på en høyere temperatur enn kyllingbryst (kyllinglår ferdig ved ca. 75 grader, mens kyllingbryst er ferdig allerede ved ca. 70 grader). Noen løser dette ved å dele opp kylling i mindre biter og tilberede dem hver for seg for å sikre helt korrekte temperaturer. Men da blir det strengt tatt ikke helstekt kylling, og det blir også hakket mer komplisert. Når dette er sagt – kyllingbrystene blir fortsatt saftige og gode, spesielt når litt av ølkraften helles over dem. Husk at du kan koke kyllingkraft på restene av kyllingen og beina, se fremgangsmåte her. 

Du kan ha kokte poteter som tilbehør, vi laget stuede poteter, se oppskrift her. Du kan også lage potetpure, eller ha noe helt annet til, som ris eller bulgur.

Dette trenger du (ca 1,5 timer, derav 1 time i ovnen):

 • 1 hel rå kylling (gjerne Stangekylling eller Prima Jæren). Du kan også bruke kylllingrester som lår, bryst, vinger i stedet for en hel kylling
 • 8 små sjalottløk (eventuelt 2 store, gule løk)
 • 10 hvitløksfedd
 • 2-3 dl øl, gjerne en mørk øl (jeg brukte Frydenlunds bayern)
 • 1 chili (eventuelt noen chilihamser, dvs. den siste centimeter som alltid kuttes av når man skal hakke en chili)
 • 1 sitron (både skall og saft)
 • 5 cm fersk ingefærrot
 • olivenolje, ekstra virgin

Krydderblanding til å gni inn kyllingen med

 • 1 ss malt ingefær
 • 1 ss gul karri
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts kajennepepper
 • 1 ts tørket chiliflak (hvis du ikke har dette, kan det hende det kan erstattes med 0,5 ts chilipulver)
 • 1 ts salt, 1 ss sukker, 1 ts grovkvernet sort pepper

Slik gjør du:

1) Sett ovnen på 180 grader Celcius. Finriv (eller finhakk) ingefær og finriv sitronskall (bare det gule av en sitron du har vasket godt) og bland dette godt sammen. (Tips: fersk ingefær skal være litt gulaktig på fargen, hvis den har hint av grå/blå kan du med fordel skjære vekk disse bitene og heller bruke delene av ingefæren som er mest gul).

IMG_6787

2) Vask kyllingen godt og tørk med papir. Skjær et lite snitt i kyllingskinnet slik at du få fingrene inn på innsiden mellom skinnet og kyllingen. Bruk en finger til å fordele sitron og ingefærblandingen inn under skinnet og prøv å fordele utover en så stor flate av kyllingen som du klarer.

3) Bland ingrediensene til krydderblandingen i en liten kopp. Legg kylllingen over i den ildfaste formen (gjerne en vid form hvis du har). Gni kyllingen inn med olivenoljen og deretter med krydderblandingen, slik at alle sidene av kyllingen er dekket av krydderet.

4) Skjær sitronen i stor båter og dytt disse inn i buken på kyllingen sammen med en chili (som du har vasket). Skrell sjalottløkene og del disse i to, og dander dem rundt kyllingen. Hvirløksfeddene skal legges rundt kyllingen med skallet på, velg selv om du ønsker å separere dem, eller bare dele hvitløken i to-tre store deler.

Kylling før ovnen

5) Hell ølet over kyllingen og sett den ildfaste formen inn i ovnen litt under midten av ovnen. Stek kyllingen i cirka 1 time eller til den er 70 grader ved beinet. Bruk gjerne et elektronisk steketermometer, så har du best kontroll. (Hvis du ikke har steketermometer kan du stikke en gaffel i låret, hvis saften som renner ut er rosa trenger den litt til. Kyllingen er ferdig når saften har en klar farge.)

6) Snu kyllingen et par ganger under stekingen, slik at den blir likt stekt på begge sider. Pass på, det er lett å brenne seg her. Øs kraft under kylllingen hver gang du snur den. Du kan vurdere å skru opp grillelementet på fullt de aller siste minuttene, så du får en sprø overflate.

7) Legg opp kylling, løk, hvitløksfedd og kraft på tallerkener og server rykende varmt sammen med potetstuing eller annet tilbehør. Servér gjerne med en iskald øl til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s