Pommes Anna – eller Sweet Pommes Anna?

den

Pommes Anna til bloggPommes Anna er et klassisk, fransk potettilbehør som består av tynne potetskiver som vendes i smeltet smør, stables sammen og varmebehandles i ovn til de blir små, velsmakende «kaker». Det sies at denne retten ble til i Napoleon den tredjes tid, av kokken Adolphe Dugléré, som var i lære hos den berømte Carême.  Dugléré var kjøkkensjef på en topprestaurant i Paris, og oppkalte retten etter en av de store skjønnhetene fra denne perioden. Det er uenighet om den er oppkalt etter skuespillerinnen Dame Judic (som egentlig het Anna Damiens) eller Anna DesLions.

Standardoppskriften på Pommes Anna fant jeg i den norske Masterchef-kokeboka. Jeg har prøvd meg på en liten vri på denne klassikeren, ved å lage noen stabler med søtpotetskiver også, og en stabel der potetskiver og søtpotetskiver ble lagt annnenhver. Det viktigste å huske på i denne retten er at man er forsiktig så man ikke skjærer seg. Skivene skal være tynne, og man må være forsiktig når man bruker ostehøvel. Du kan bruke en skarp kniv i stedet, men pass da på at skivene blir tynne nok.

Dette trenger du:

  • 3-4 poteter, f.eks. store Asterix-poteter
  • 1 søtpotet (kan byttes ut med en vanlig potet)
  • 100 g klaret smør
  • 1/2 fedd hvitløk, presset eller finhakket
  • salt og pepper

Slik går du frem:

1) Skrell potetene og søtpotetene. Skjær syltynne skiver ved hjelp av mandolin, ostehøvel eller en skarp kniv.

2)Klarne smør. Det gjør du ved å smelte terninger av smøret i en liten gryte over svak varme. Begynn med halvparten, rør deretter inn resten av smøret. Med en skje eller hullsleiv fjerner du melkerestene som etter hvert flyter opp. Trekk kasserollen til side og la den hvile i 1-2 minutter, så blandingen får skilt seg. Du vil nå se at de hvite melkerestene ligger i bunnen av kaserollen. Hell det klarnede smøret forsiktig over i en liten skål, men pass på så du ikke får med melkerestene som ligger i bunnen.

3) Bland potetene og søtpotetene med det smeltede, klarnede smøret, krydre med hvitløk, salt og pepper.

4) Stable skivene lagvis i en stor ildfast form, eller legg dem i små porsjonsformer.

5) Stek i ovn på 200 grader Celcius i ca 20 minutter, eller til potetkakene er gylne. Dette kan du sjekke ved å stikke en tynn kniv gjennom.

6) Servér Pommes Anna som tilbehør til kjøtt, fisk eller fugl. Bon apetit!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s