Spansk omelett – Tortilla de patatas

den

IMG_7591

Det finnes like mange versjoner av spansk omelett (tortilla de patatas) som det finnes familier i Spania, sa en spansk venninne til meg forleden. Noe er felles for de fleste spanske omelettene, nemlig at potetbiter stekes i olivenolje og blandes med egg som stekes i stekepanne til en omelett. Spørsmålene er blant annet – skal det også være løk i omeletten? Hvor store skal potetbitene være? Hvor mye skal eggeblandingen stekes (medium eller godt gjennomstekt)?

Den oppskriften jeg her skal presentere har jeg fra en oppskriftsbok jeg kjøpte sist jeg var i Spania. Boken heter «Tapas. Cocina a ritmo de música»  Kreativt nok følger det med en CD til kokeboken, med klassisk spansk (gitar)musikk som det er meningen å høre på mens man lager mat, for å komme i Spaniastemning. Jeg laget retten uten musikken, det gikk fint det også. 😉 Det er uansett en god kokebok med mange klassiske spanske retter, grundige forklaringer og lekre bilder.

Retten er ganske enkel og rett frem å lage, men det nye her er å snu tortillaen (steg 7). Det kan være en idé å passe litt på, det kan hende omeletten her faller litt fra hverandre eller revner litt (som dere kan se av bildet over). Det er ingen krise for smaken, men kan gå ut over estetikken, hvis det er noe du er opptatt av. Det går an å jukse hvis man ikke vil gjøre snuteknikken, nemlig at man i steg 7 i stedet for å snu tortillaen setter stekepannen inn i ovnen på høy varme under grillelementet. Da blir toppen brunet, men pass på, for det går raskt. Det blir da ikke en klassisk omelett, men jeg synes det er et greit alternativ hvis jeg en dag ikke vil snu tortillaen via lokket. Hvis du tar juksemetoden, hopper du over steg 8.

Tortilla er veldig anvendelig, og kan spises både varm, lunken og kald, til frokost, middag og kvelds. Og passer svært godt til et tapasbord. 🙂 Slik går du frem:

Nok til 4 personer (8-10 personer hvis det er tapas)

  • 1,2 dl olivenolje
  • 600 g poteter, skrelt og delt i biter a 0,5-1 cm
  • 1 løk, finhakket
  • 6 store egg
  • salt, pepper, ev. fersk persille til pynt

1)Skrell og kutt opp poteter og løk.

LøkPoteter

2) Varm en 25 cm stekepanne over sterk varme. Tilsett oljen og varm dem opp, kjenn med hånden 10-20 cm over oljen for å sjekke om den er blitt varm. Senk varmen, tilsett poteter og løk og la surre i 15-20 minutter eller til potetene er møre.

IMG_7581

3) Bland eggene i en stor bolle og krydre godt med salt og pepper.

4) Sil av oljen fra løken og potetene ved at du legger en sil eller dørslag over en gryte. Ta vare på oljen. Bland løken og potetene med eggeblandingen, rør litt og la hvile i 10 minutter.

IMG_7583

5) Med en stekespade fjerner du eventuelle rester i stekepannen. Varm opp igjen stekepannen med tilsett fire spiseskjeer av oljen du tok vare på i stad. Tilsett blandingen av egg, poteter og løk og bruk en stekespade for å «klappe» på tortillaen slik at det blir en flat overflate.

IMG_7584

6) Stek tortillaen i fem minutter på medium til sterk varme, rist på pannen innimellom for å passe på at det ikke setter seg fast noe og for å sjekke om tortillaen er stekt. Sett eventuelt et lokk på tortillaen hvis undersiden blir fort brun mens det fortsatt er veldig flytende på toppen (litt flytende skal det være, men omeletten må henge sammen før den snus.

7) Legg på et lokk eller en stor tallerken som dekker stekepannen. Hold den ene hånden godt på lokket/tallerkenen og snu stekepannen på hodet, slik at omeletten blir liggende opp ned på tallerkenen. La omeletten gli sakte tilbake i pannen. Det gjør ikke noe om den revner litt når du gjør denne øvelsen, men ideelt sett skal dette gå fint. (har her fått hjelp fra en ekspert på omelettsnuing)

IMG_7585

IMG_7586

IMG_7587

8) Stek tortillaen i tre minutter til, eller til eggene har stivnet og tortillaen er blitt hard. Ta stekepannen av platen og legg tortillaen over på en tallerken (evt. la den ligge i stekepannen). La den hvile i fem minutter før du kutter i den. Pynt gjerne med friske urter, som persille, og servér, gjerne med brød.

tortilla servert

Tips: Du kan variere spansk omelett på flere måter. Prøv for eksempel å grovhakke chorizo og bland inn i steg 4. Den kan også lages uten løk.

Nettsteder:

Én kommentar Legg til din

  1. Ida sier:

    Det er altfor mye potet i forhold til egg i denne oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s